Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, měla bych pár otázek na někoho kdo odchoval štěnata. Dostaly se k nám štěnda když měli 10 dnů, to jsme je krmily mlíčkem, ted už je máme doma dva týdny, takže jim je 24 dnů, začnáme s kašičkama, jaké kaše jim mohu připravovat? Na netu jsem pořádně nic nenašla, zatím jim dělám jen z ovesných vloček, tvarohu a vajíčka (žloutek) a pak jsem ještě zkoušela rýži s mrkví a masem ale to nebyla hladká kaše, maso mi nešlo pořádně rozmixovat. Dál nevím co bych jim tak mohla připravovat.
Kdy jim mám začít podávat čistou vodu? Zatím pijí mlíko s misky ale vodu nechtějí.
Jak je naučit na noviny? Oni se vždy probudí udělají pár kroků a vykonají potřebu kdekoli, zkoušela jsem je pokládat na noviny ale skoro vždy z nich odejdou. Na noc je mám v kenelce, na půlce mají deku a na půlce noviny, počůráno je vždy oboje a bobek taky občas hodí na deku ![]()
Ještě by mě zajímalo kdy se tak štěnatům mění barva očí? A srsti? Je to kříženec německého ovčáka, jsou černí tak by mě zajímalo kdy se asi tak začnou vybarvovat (matka NO typ REX otec modrý/šedý
ohař) takže černí určitě nezůstanou.
Děkuji předem za odpovědi a omluvte prosím i/y ![]()
@Muvie
skus smetanu, pribiňaky, tvaroh, vysoko energeticke a vela bielkovin…kombinovať s masom, zeleninou apod..ale u takto malych prckov s tym musis opatrne..mlieko by im malo stacit, vodu im nechaj k dispozicii, ked budu chcet, tak sa napiju..s tym vybarvovanim netusim..:-)..a na noviny im daj cas..su to este miminka..:-)
@Muvie já jsem začínala s Nestle kaší mléčnou s rýží, do které postupně namáčím granule ve stoupajícím poměru granulí. Ze začátku do úplného rozmočení. Čistou vodu ihned s kaší. Mléko se dává speciální pro štěňata (ne kravské) a pouze jako dokrm v prvních dnech, pokud fena nezvládá kojit. Granule jsou také speciální, určená pro štěňata do 2 měsíců věku - např. http://www.royalcanin.cz/…starter.html . V téhle fázi od nich nejspíš nemůžeš čekat, že budou konat svou potřeebu výhradně na noviny
Takisto je otázne, či chceš BARFovať, bo amť štenata(dospelých psov) na granuliach..
My jsme dávali rozmočit granule do štěněcího mléka - nejdřív jen pár granulí, postupně víc a víc, až si štěňata zvykly a pak jsme přestali dávat to mléko a zůstaly jen granule. Vodu měli k dispozici, naučili se pít sami.
čistotnost - okolí pelíšku jsme vystlali inkontinenčními podložkami zakoupenými ve zdravotnických potřebách a po probuzení jsme na ně štěňata dávali. Zvykly si celkem rychle a když od nás v šesti týdnech odcházely, tak už na ty podložky chodily krásně.
Rozhodne jen mliko pro stenata, hlavne ne smetanu - to se z toho po erou!
Mlíko přímo pro štěnda mám.
Takže myslíte že by mohlo stačit když bych jim koupila granule a máčela jim je do mlíka a nedělala jim kaše z toho co jsem tu vypisovala? Mám právě strach že když jim budu dělat jen ty kaše teď aby měli vše potřebné co pro zdravý růst potřebují. Máčené granule mě taky napadly ale nevěděla jsem jestli je takhle mladý můžou…
@Muvie kup granulky určené pro malá štěňata a klidně jim je dávej. Budeš mít jistotu, že budou mít všeho dost a akorát
Jinak my pak střídali ty granulky se syrovým masem, nejdřív rozemletým, pak už i kousky, aby štěňata byla zvyklá na oboje - někteří majitelé chtěli barfovat, někteří granulovat. Štěnda to zvládaly skvěle, na tom mase se naučily krásně kousat kousky, takové malé hyeny to byly, když se s tím masem praly ![]()
Jo, ty granule trvají docela dlouho, než se rozmáčí, my je namáčeli minimálně 10 minut před krmením, tak hned nepropadej panice, když to bude vypadat, že se nerozmočí ![]()
Ted uz jim muzes dat naskrabany maso, treba s ryzi a nejakou korenovou zeleninou…uz jim rostiu zoubky, tak se s tim poperou, rozhodne bych si nelamala hlavu s uplne hladkou kasi ![]()
@Muvie Naše štěňátka měli nejradši krupičku z kondenzovaného mléka (kravské by neměli) a krémáčky typu Pribináček atp.