Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mám zkušenost jen s velkými psy, ale to je asi jedno.
Do postele pejska vůbec neučte - sami ho tam nedávejte a když tam skočí, řekněte NE/NESMÍŠ/FUJ - povel, který budete používat při jeho lumparnach, a dejte ho dolů (ale jorkšír tam asi stejně neskončí, ne?)
Pelíšek podle mě stačí jeden, pejsek za vámi bude chodit, ale bude stejně radši ležet na podlaze - s případným nákupem dalších pelechu bych počkala, jestli se mu na nich bude vůbec líbit.
A samotě ho účte nejlépe postupně - nejdříve jen vyjděte že dveří, potom se smetím, potom do blízkého obchodu atd. Hlavně se vždy vraťte jen pokud doma bude ticho - kdyby stekal/kňučel, počkejte za dveřmi, dokud nepřestane - nesmí si spojit, že štěkání = váš příchod.
Mám papillona ( 4 kg 5 let) a borderu (3 roky ) v bytě. Do postele nechodí, pelechy mají vedle postele. Nikdy jsme psům nevynadali, že se počůrali doma, když byli štěňata. Venku jsem je chválila, když si došli na WC. Když jsme odešli do práce, tak žádný caviky, prostě jsme odešli a bylo a neměli jsme extra problém, že by ničili nebo štěkali, teď jak jsou dospělí, tak jsou úplně v poho : ). Pelíšky mám v ložnici a v obýváku ( v obýváku klece ). Stejně je boc teď horko tak se valí na dlažbě. ![]()
Příspěvek upraven 03.08.20 v 23:52
WC vykonávat venku se naučili oba dva cca do půl roka ( přesně si nepamatuji ). ![]()
Ahojky, máme 3 měsíční fenku.
Od začátku (od 2měs.) spinká v jiné místnosti.
Pokud možno vydrž a neuč si ho do postele, je to lepší.
My jsme naučili, tak, že jsme byly rozhodnuti, že s ní budeme spát v té místnosti, kde má pelíšek, hned vedle pelíšku. Na zemi, na matraci. A kdyby bylo nutný tak ji tam za noc i klidně 10× dat, myslím do pelíšku, kdyby chodila k nám. Takže matraci, spacák a vedle pelíšku ustlat. Alespoň na tři dny. Podle štěněte…
Naštěstí naše zlatá pochopila hodně rychle..a tohle zavést vůbec nebyla potřeba…
Já jsem tam teda s ní vždy, než jsme si šli lehnout byla. Vložila jsme ji do pelíšku a byla tam sní..hladila ji. Dala jí mňamku a dokola hodná, zůstaň. Nechala jsem ji tam pro jistotu starší domácí triko, takže mě z něj cítila. Bez problémů usnula a já ještě tak 15min čekala vedle jestli zakňučí. Ale spinkalo se ![]()
A vzhledem k tomu, že mi ji bylo sakra líto, protože spíme celkem daleko a nahoře v patře, tak vše v klidu. Zase jsem ji dobře slyšela kdyby něco. Ale celou noc klid. Ráno samozřejmě vítat chválit ![]()
A takto jsem to praktikovala týden…chvilku u ni a spát. Dnes sama bezproblemu pochopí, že večer do pelíšku a spinkat..zavřu a spí.
Jinak přes den je v celém domě, kde chce..takže podložku v obýváku, může teda i na svou deku na gauči, což take brzo pochopila. A V kuchyni má další. Do schodů nemůže. Učila jsem ji místečko, pochopila sama brzo. Většinou za mnou chodi, kam jdu já jde taky..a ví že její podložka je její místečko, za což jí dodnes chválím..a pěkně tam leží a kouka na mě. To samé neničí mi věci..má hračky, když ji načapu, že dělá něco co nesmí, hned fuj, nesmíš. Chápe velice dobře. A můžu říct, že čůrání a kadění, nejdříve podložka, protože v noci se jí nechtělo. Dnes si řekne v noci max podložka, výjimečně. Spíš vydrží. S těmi podložkami taky opatrně, když je má dlouho nezvykne se ven, já tu podložku že začátku ven nosila, aby pochopila.
Rozhodně si vem dovču. A buď s pejskem doma. Dnes na 3 měsíce a zvladame 3 povely + dokonale zůstaň, nesmíš. Ke mě. Chce to píli, hlavně ne lítost 💕
@rsisa píše:
Ahoj všem, kdo máte malého pejska, spí s vámi nebo ne? Existuje někdo, komu spí malý pejsek v pelíšku a ne v posteli? Pokud ano, jak jste ho to naučili? Kupujeme si štěně jorkšírka…tak vyzvídám. Ještě se chci zeptat, má váš pejsek pelíšek jen v jedné místnosti? Protože když budeme v obýváku, bude s námi v obýváku, když v kuchyni, příjde za námi, jak je to u vás? A ještě dotaz - jak se vám dařilo naučit pejska zůstat sám, když jdete do práce..
Já jsem měla psa už dávno jako dítě, už si moc nepamatuji, jak jmse ho co učili a spal v posteli…jenže teď si to můj muž nepřeje..
Děkuji za jakýkoli příspěvek na toto téma![]()
![]()
Jorkšír na postel nevyskočí, takže vyřešeno. Pelíšek dej k posteli, další do obýváku, další do kuchyně… Stačí takový ten pidi obyčejný kus molitanu prošitý látkou. Aby si kdekoliv mohl lehnout a viděl na vás.
Učení samotě probíhá nejdřív doma, kdy třeba jdeš na záchod, zavřeš dveře, pes chvilinku počká, atd. Odchod z bytu jen na chvíli a nechat mu něco na žvejkání, přijít brzy, postupně prodlužovat.
Nenechat v bytě nic, co by ničil, udělat dočasně trošku holobyt.
A jestli se s ním nechceš moc piplat, vezmi si štěně staré nejmíň 10 týdnů, ještě líp 12 týdnů (a jestli bude chovatel protestovat, není to chovatel, ale množitel).
Do té doby je to ještě miminko, které potřebuje spoustu péče a dá se toho hodně pokazit.
@Nelel12 píše:
Ahojky, máme 3 měsíční fenku.
Od začátku (od 2měs.) spinká v jiné místnosti.
Pokud možno vydrž a neuč si ho do postele, je to lepší.
My jsme naučili, tak, že jsme byly rozhodnuti, že s ní budeme spát v té místnosti, kde má pelíšek, hned vedle pelíšku. Na zemi, na matraci. A kdyby bylo nutný tak ji tam za noc i klidně 10× dat, myslím do pelíšku, kdyby chodila k nám. Takže matraci, spacák a vedle pelíšku ustlat. Alespoň na tři dny. Podle štěněte…
Naštěstí naše zlatá pochopila hodně rychle..a tohle zavést vůbec nebyla potřeba…
Já jsem tam teda s ní vždy, než jsme si šli lehnout byla. Vložila jsme ji do pelíšku a byla tam sní..hladila ji. Dala jí mňamku a dokola hodná, zůstaň. Nechala jsem ji tam pro jistotu starší domácí triko, takže mě z něj cítila. Bez problémů usnula a já ještě tak 15min čekala vedle jestli zakňučí. Ale spinkalo se
A vzhledem k tomu, že mi ji bylo sakra líto, protože spíme celkem daleko a nahoře v patře, tak vše v klidu. Zase jsem ji dobře slyšela kdyby něco. Ale celou noc klid. Ráno samozřejmě vítat chválit
A takto jsem to praktikovala týden…chvilku u ni a spát. Dnes sama bezproblemu pochopí, že večer do pelíšku a spinkat..zavřu a spí.
Jinak přes den je v celém domě, kde chce..takže podložku v obýváku, může teda i na svou deku na gauči, což take brzo pochopila. A V kuchyni má další. Do schodů nemůže. Učila jsem ji místečko, pochopila sama brzo. Většinou za mnou chodi, kam jdu já jde taky..a ví že její podložka je její místečko, za což jí dodnes chválím..a pěkně tam leží a kouka na mě. To samé neničí mi věci..má hračky, když ji načapu, že dělá něco co nesmí, hned fuj, nesmíš. Chápe velice dobře. A můžu říct, že čůrání a kadění, nejdříve podložka, protože v noci se jí nechtělo. Dnes si řekne v noci max podložka, výjimečně. Spíš vydrží. S těmi podložkami taky opatrně, když je má dlouho nezvykne se ven, já tu podložku že začátku ven nosila, aby pochopila.
Rozhodně si vem dovču. A buď s pejskem doma. Dnes na 3 měsíce a zvladame 3 povely + dokonale zůstaň, nesmíš. Ke mě. Chce to píli, hlavně ne lítost 💕
Super rady, děkuji..
Štěnátko bude mít 10 týdnů… Četla jsme dost o výchově, ale právě jsem chtěla vaše zkušenosti a zážitky…vím, že jak vezmu jednou štěně do postele, tak už tam bude navždy.., už jsem měla v minulosti dvě fenky pudla v posteli a pak dvě kočky..mně to nevadí, ale chlapovi jo, musím se od začátku rozhodnout, zda povolím nebo ne..
Ještě dotaz - řešili jste někdo, že partner nechtěl pejska a pak si zvyknul a pejska miluje?
Máme opravdu malého psa, spí s námi v posteli, nevím o něm, spí mi v nohách.
Nějak to vyplynulo že situace, nevadí mi to. Ale je fakt malý, s velkým by to nešlo (toho bych si ani nepořídila)
Add odcházeni do práce. Cca 14 dní jsem měla home office a postupně jsem odcházela do práce, aby to měl pozvolnejší. Pak jsem šla normálně už na 8 hodin, zvládnul to. Nic jiného nezbývalo ani jsem to nějak neřešila, on to pak pejsek pozná tu nervozitu.
@rsisa
Nevím jak děti, máte nemáte, ale není úplně dobrý mít Mimi a hafa v posteli. Ale nic proti ničemu. Mě taky úplně nevadí v posteli, ale kvůli dětem a i vlastnimu klidu. Přece jen už se hledí na spokojenost druhýho 😀 a nechtěla bych ubírat sobě ani psovi. Má svůj pelíšek..hlavně nemám žádného vysloveně gaucaka. Středně velké plemeno. Běhá na zahrade a denně ji koupat nehodlám. Vyčesat utřít, ale koupat denně -postel nee
za mě dobry, aby měl více pelíšků. Naopak se neučí na své místo v pokojích kde s tebou bude a bude mít ten pocit, že všude má své.
No právě, já se pořád převaluji, se mnou se pejsek nevyspí
a mimčo už vyrostlo, má 10 a na pejska se těší..
Ahoj všem, kdo máte malého pejska, spí s vámi nebo ne? Existuje někdo, komu spí malý pejsek v pelíšku a ne v posteli? Pokud ano, jak jste ho to naučili? Kupujeme si štěně jorkšírka…tak vyzvídám. Ještě se chci zeptat, má váš pejsek pelíšek jen v jedné místnosti? Protože když budeme v obýváku, bude s námi v obýváku, když v kuchyni, příjde za námi, jak je to u vás? A ještě dotaz - jak se vám dařilo naučit pejska zůstat sám, když jdete do práce..

Já jsem měla psa už dávno jako dítě, už si moc nepamatuji, jak jmse ho co učili a spal v posteli…jenže teď si to můj muž nepřeje..
Děkuji za jakýkoli příspěvek na toto téma