Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak buď stopy najdou, nebo nenajdou.
U nás nic nenašli a ptali se, jestli chceme přesto udělat postřik. Že tady být můžou, ale nemusí.
Já to chtěla, jelikož ty štípance viděla kožní a byla si skoro jistá, že je to od nich.
@Anonymní píše:
A kolikrát a s jakým odstupem je potřeba ten postřik opakovat? Alespoň přibližně, nemám vůbec predstavu…
Aby se zachytil dalsi cyklus, to znamena 3 tydny, to je doba, za kterou se z vajicek vylehnou stenice.
@Kryptozoo a jak to probíhá? Nevadí postřik psům? Jestli to pro ně není jedovaté. A jak to oblečení prosím? To mě děsí nejvíce, bych se nedoprala 😁
@Kryptozoo píše:
Nejdřív nejspíš přijdou na obhlídku a všechno vysvětlí.
Případně během telefonátu.
Pravdopodobně jsou různé postupy, pro různé typy nemovitostí.
Z domu musíte být pryč kolem 8 hodin.
Standardně se to opakuje 3×, vždy po 14 dnech.
Díky, ložnici máme spojenou se šatnou, takže mám stejnou obavu jako zakladatelka - vyprat úplně vše, co v ní je, to bude tak na týden… A ten postřik je hodně cítit? Ve smyslu, zda to třeba pozná návštěva nebo tak… Nedokážu si představit tohle někomu vysvětlovat…
To co použili ti „naši“ cítit nebylo. Počítala jsem, že přijdu domu a padnu smradem, ale nic. Jen lehký opar, který se snadno a rychle vyvětrá.
Oblečení nevím, my ho v ložnici nemáme. Já vyprala akorát povlečení, peřiny a potahy matrací.
Zvířata nemáme..Jelikož nejsem deratizátor, fakt bude nejlepší nějakému zavolat, všechno probrat a dostat fundované odpovědi od odborníka ![]()
@Kazule134 A není to svrab? Ten teď hodně řádí. Kouše to hlavně večer a odpovídalo by to těm dobancům v řadě.
@Kryptozoo prý se oblečení má vyprat ne kvůli zápachu, ale kvůli možnému výskytu vajíček 😏 každopádně my máme oblečení jak v ložnici, tak na chodbě, která je hned vedle, takže nevím zda by bylo potřeba vyprat i tam, nedokážu si představit kde všude se mohou pohybovat. Další věc je, že nevím zda nejsou náhodou v gauči, protože než jdu spát jsem v obýváku a štípance se mohou ukázat až po několika hodinách. Takže možná by bylo nejlepší když už, tak postříkat celý byt. 😞
Ještě se zeptám jak to vychází cenově ta deratizace? A ještě se děsím představy, že přijedou a každému kdo je uvidí dojde o co jde, nechci mít v baráku špatnou pověst 😁
@Kazule134 píše:
@Kryptozoo prý se oblečení má vyprat ne kvůli zápachu, ale kvůli možnému výskytu vajíček 😏 každopádně my máme oblečení jak v ložnici, tak na chodbě, která je hned vedle, takže nevím zda by bylo potřeba vyprat i tam, nedokážu si představit kde všude se mohou pohybovat. Další věc je, že nevím zda nejsou náhodou v gauči, protože než jdu spát jsem v obýváku a štípance se mohou ukázat až po několika hodinách. Takže možná by bylo nejlepší když už, tak postříkat celý byt. 😞
Ještě se zeptám jak to vychází cenově ta deratizace? A ještě se děsím představy, že přijedou a každému kdo je uvidí dojde o co jde, nechci mít v baráku špatnou pověst 😁
Jakou spatnou povest? ![]()
Mit stenice prece neni ostuda, za to nemuzes, stenice nijak nesouvisi s hygienou, vyskytuji se i v nejcistejsich domacnostech. Epidemie stenic je tu uz nejakych 8 let, v USA, v Astrualii, v Europe, radi to vsude, uz to davno neni brano jako ostuda.
Doporoucuje se opak, informovat sousedy, at reaguji okamzite, aby se to nerozlezlo do celeho domu. Pokud je byt silne zasazenej, musi se vystrikat i sousedni byty.
Příspěvek upraven 16.05.23 v 16:08
@Kazule134 Jezdí zásadně v neoznačené dodávce, ono by se mezi lidma rychle rozkřiklo, že tahle firma má označeno (což nikdo nechce) a ostatní ne : )
U nás to bylo 2500 za velký byt a 1 postřik.
Nejdřív stříkali všechno a pak 2× jen ložnice.
Ps:s těmi sousedy má MyMelody pravdu. Než jim to tajit, je lepší udělat to společně.
Máte někdo zkušenost s těmi feromonovymi navnadami? Jako je mi jasný, že tím je nevyhubim, ale jestli se na to aspoň některý chytěj - aby se potvrdilo, že to jsou fakt stenice nebo na to nelze spoléhat, i když to zůstane čisté. A ještě mě napadá - máme dvě kočky, které mají pelechy primárně v zahradním domku, ale chodej i k nám do domu. Vyloženě s námi nespej, ale občas na posteli odpoledne třeba hodku podrimuji nebo tak… To by se asi měl vystříkat i ten zahradní domek, ze? Akorat teda nevím, kam ty kočky dame… Aby nechodily do domu, to určitě dočasně zařídit půjde, ale do toho domku těžko, resp. kde by chudinky vlastně byly…? Jestli ten postřik je pro ně nějak jedovatej, nepůjde jen o tech 8 hodin. Jsem z toho psychicky úplně někde, pořád nechápu, kde jsme to vzali…
@Kazule134 píše:
@LilyJane ale jak mám vyprat například oblečení nad 60 stupňů, když je na nich prát na 30 😞 to je největší problém, že u spousty věcí, nemůžu prát vysokou teplotou. Každopádně nedokážu rozeznat ani kousance, každý je jiný, abych si řekla zda je to blecha, nebo štěnice 😏
Co dělat pokud by byly pod podlahou? Jsme v nájmu, takže se mi nechce měnit podlaha.
Musis opravdu na těch 60, to se neda nic dělat, jedno vajíčko ti v tom přežije a pojedeš zase znova cely kolotoč dezinsekce? Co se zničí, to holt vyhodis. Jako není to sranda, jednou jak je člověk má a chce se jich zbavit, musí byt důsledný, to se neda nic dělat.
@Kazule134 píše:
@LilyJane ale jak mám vyprat například oblečení nad 60 stupňů, když je na nich prát na 30 😞 to je největší problém, že u spousty věcí, nemůžu prát vysokou teplotou. Každopádně nedokážu rozeznat ani kousance, každý je jiný, abych si řekla zda je to blecha, nebo štěnice 😏
Co dělat pokud by byly pod podlahou? Jsme v nájmu, takže se mi nechce měnit podlaha.
No bohužel. Já vím že je spousta věcí max na 30. Ale můžete si vybrat, jestli si doma necháte štěnice a nebo zničíte nějaké věci.
Nám kdysi deratizátor řekl, že pokud je toho hodně, máme to rovnou spálit a nic neprat. Hlavní je to nikde neroznášet. Nepřenášet k rodině, přátelům a podobně.
Vybrat oblečení ze skříní, naházet do plastových pytlů a nechat tam.
A vyřeší se to tak, že k vám přijde deratizátor a prohlédne si byt. Zjistí, kde je ohnisko. Zvednete matrace z postele. Nábytek odstavíte od zdí. Oblečení do otevřených pytlů. Odnést všechna zvířata. Týpek se tam zavře a vystříká to. 24 hodin se tam pak nesmí vlézt, pak můžete vlézt a vyvětrat. Pak se nesmí vytírat kolem stěn - nechává se tam pruh aby na něm když tak vylezlé štěnice zdechly. Všechno co se dá vyprat a chcete si nechat, se musí vyprat na 60.
A tenhle postřik se musí zopakovat ještě jednou, po dvou týdnech. Protože se čeká na to, až se vyklubou vajíčka (ty se nedají zabít ničím.)
Nemá někdo radu jak zjistím zda to nejsou ty blechy? Koukám, že by to byla lepší varianta 😞 je nějaká pasta kterou bych nastražila a oni se chytly, aby se mi to potvrdilo… třeba zbytečně vyšiluji ze štěnice a přitom to jsou blechy. Ty se prý dají vyhubit svépomocí.
@Kazule134 píše:
Nemá někdo radu jak zjistím zda to nejsou ty blechy? Koukám, že by to byla lepší varianta 😞 je nějaká pasta kterou bych nastražila a oni se chytly, aby se mi to potvrdilo… třeba zbytečně vyšiluji ze štěnice a přitom to jsou blechy. Ty se prý dají vyhubit svépomocí.
Kdyby to byly blechy, tak tě to neštípe jenom na určitém místě a v noci.
Blechy štípou furt, jsou aktivní furt. Jdou vidět, neschovávají se. Všude je po nich naděláno a neomezují se na jednoho člověka.
Přestaň vymýšlet blbosti a zavolej deratizéra, ten ti poradí, prohlídne si to a zjistí, jestli jsou to štěnice nebo ne. Případně oni mají způsoby jak něco „nachytat.“
@LilyJane no vyhazovat oblečení se mi opravdu nechce, mám hodně značkových a drahých věcí, takže to by byla pro mě velká škoda 😞