Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Kazule134 Tak jak? U nas to vypada na dalsi klidnou noc, ani na izolepe nic… Budu se modlit, aby to vydrzelo. Porad ale premyslim, jak se ta jedna mrtva stenice k nam dostala a kolik dalsich jich tady mame, pac od neceho ty stipance byt musely a komar to rozhodne nebyl. A porad mi z toho jako nejpravdepodobnejsi moznost vychazeji ty kocky. Lehavaji casto prave v mistech, kde ma manzel nohy a ta mrtva stenice byla jakoby vyschla, podobne vypadaji mrtva klistata, ktera z nich obcas odpadnou, kdyz se zakousnou a napiji se te „otravene“ krve. Jenze takhle obcas na sobe prinesou i zive kliste, ktere po nich jenom leze… Takze si rikam, ze zkratka treba nekde na sebe nachytaly ty stenice - nejspis z ptaku, ktere casto ulovi, a ty potom z nich spadly/ slezly v te posteli, uplne stejne jako ty klistata.
@Anonymní píše:
@Kazule134 Tak jak? U nas to vypada na dalsi klidnou noc, ani na izolepe nic… Budu se modlit, aby to vydrzelo. Porad ale premyslim, jak se ta jedna mrtva stenice k nam dostala a kolik dalsich jich tady mame, pac od neceho ty stipance byt musely a komar to rozhodne nebyl. A porad mi z toho jako nejpravdepodobnejsi moznost vychazeji ty kocky. Lehavaji casto prave v mistech, kde ma manzel nohy a ta mrtva stenice byla jakoby vyschla, podobne vypadaji mrtva klistata, ktera z nich obcas odpadnou, kdyz se zakousnou a napiji se te „otravene“ krve. Jenze takhle obcas na sobe prinesou i zive kliste, ktere po nich jenom leze… Takze si rikam, ze zkratka treba nekde na sebe nachytaly ty stenice - nejspis z ptaku, ktere casto ulovi, a ty potom z nich spadly/ slezly v te posteli, uplne stejne jako ty klistata.
No nevím, jestli ptáci mají na sobě štěnice 😏 Každopádně jsem objednala taky ty pasti pod nohy postele, snad zítra mají přijít. Přes víkend jsme byli pryč a dnes ráno když jsme přijeli, jsem měla za chvíli 3 kousance. Takže furt tu něco někde je. Ale pořad jsme nic nikde nenašli. Volala jsem taky na DDD a řekli mi, přesně to samé. Že dokud nevíme co to je, tak je zásah zbytečný. Jsem fakt už vyřízená. Spíš mi to ale sedí na tu blechu. Uvidíme jak ty pasti dopadnou.
Tak u nas tuk tuk zatim klid…🙏 Matraci mame ale pro jistotu objetou oboustrannou paskou a pod manzelovou matraci mame 2 feromonove lapace, ktere kazde rano kontroluju. Kdyz to jeste tyden vydrzi, pasku sundam a ukoncim akci… Lapace jeste radsi nejakou dobu ponecham. A kocky uz maji do postele zakaz - muzou maximalne dole na gauc ![]()
@Anonymní píše:
Tak u nas tuk tuk zatim klid…🙏 Matraci mame ale pro jistotu objetou oboustrannou paskou a pod manzelovou matraci mame 2 feromonove lapace, ktere kazde rano kontroluju. Kdyz to jeste tyden vydrzi, pasku sundam a ukoncim akci… Lapace jeste radsi nejakou dobu ponecham. A kocky uz maji do postele zakaz - muzou maximalne dole na gauc
To se máte. Já mám každý den nové kousance. Dokonce spíše přes den. Ale prostě nikde nic jsme nenašli. A DDD dříve nepřijede, dokud nebudeme mít důkaz.
@Kazule134 píše:
To se máte. Já mám každý den nové kousance. Dokonce spíše přes den. Ale prostě nikde nic jsme nenašli. A DDD dříve nepřijede, dokud nebudeme mít důkaz.
To je divne, k nam prijeli a prolezli detailne vsechny postele v dome a gauc, byli tu cca pul hodiny celkem rikal manzel a nauctovali si za to 700Kc jako za „monitoring“. Vzdyt laik nemusi vedet, kde ty brebery hledat, jak to presne vypada atd. Kdezto oni jsou odbornici, vedi kam se podivat a co presne hledat. Ta jedna chcipla, co jsem nasla, byla tak miniaturni, ze kdybych cilene v te posteli neco nehledala, v zivote by me nenapadlo, ze to neco muze byt. A kdyz jsme vecer pred jejich příjezdem prolezali sami postel a okoli, nebyli jsme schopni ani s lupou rozeznat jednoznacne, zda je to jen smeti nebo neco jinyho, takze nakonec jsme se rozhodli to radsi ani nevysavat, at to radsi posoudi oni. Mozna bych zkusila jinou firmu, treba by byli ochotnejsi… Pripada mi, ze je to dnes celkem byznys a tech firem je hodne, tak je z ceho vybirat, asi je fakt nejaka epidemie ted.
@Kazule134 píše:
To je hodně divná firma. Na tvém místě bych kontaktovala jinou.
Každý normální deratizátor přijede a zkontroluje si to sám.
@Anonymní píše:
To je divne, k nam prijeli a prolezli detailne vsechny postele v dome a gauc, byli tu cca pul hodiny celkem rikal manzel a nauctovali si za to 700Kc jako za „monitoring“. Vzdyt laik nemusi vedet, kde ty brebery hledat, jak to presne vypada atd. Kdezto oni jsou odbornici, vedi kam se podivat a co presne hledat. Ta jedna chcipla, co jsem nasla, byla tak miniaturni, ze kdybych cilene v te posteli neco nehledala, v zivote by me nenapadlo, ze to neco muze byt. A kdyz jsme vecer pred jejich příjezdem prolezali sami postel a okoli, nebyli jsme schopni ani s lupou rozeznat jednoznacne, zda je to jen smeti nebo neco jinyho, takze nakonec jsme se rozhodli to radsi ani nevysavat, at to radsi posoudi oni. Mozna bych zkusila jinou firmu, treba by byli ochotnejsi… Pripada mi, ze je to dnes celkem byznys a tech firem je hodne, tak je z ceho vybirat, asi je fakt nejaka epidemie ted.
Tak tu dnes byl pán z jiné firmy DDD. Cele to prolezl a nenašel vůbec nic. Prý ať dám pasti a počkám pár dní a pak se uvidi 😞 přitom kousance každý den. Řekl mi ať si zkusím i dojít na kožní, zda to není nějaká alergie, což se mi nezdá. Ale pan byl hodný a mic nechtěl. Říkal, že když se něco objeví, tak to sem stejně půjde vystříkat.
@Kazule134 píše:
Tak tu dnes byl pán z jiné firmy DDD. Cele to prolezl a nenašel vůbec nic. Prý ať dám pasti a počkám pár dní a pak se uvidi 😞 přitom kousance každý den. Řekl mi ať si zkusím i dojít na kožní, zda to není nějaká alergie, což se mi nezdá. Ale pan byl hodný a mic nechtěl. Říkal, že když se něco objeví, tak to sem stejně půjde vystříkat.
Však návštěvu kožního jsem ti doporučovala já už před týdnem. Třeba z toho bude ten svrab. Jestli máš alergii, zabral by ti třeba Fenistil nebo Zyrtec, ale to byste neměly asi obě s dcerou.
Hele já jednou za čas mám pupínky, které jsou podobné tem od stenic…párkrát do roka…a opravdu je to alergie. Ale úplně chapu, ze stenic a tak mám hrůzu. Na začátku, když se mi to dělo, tak jsem je taky všude hledala…jen jsem si říkala, že by to byla hodne hladová mrcha. Pupínky se dělají jen mě a nakonec mi to potvrdila i mudra, že je to alergie…
@píďalka0484
Panejo a můžu se zeptat, šla jste na kožní, nebo na alergologii?
@píďalka0484
A alergie na co? Taky se vám dělají jen na jednom muže na těle? Já mam jen nohy a hlavně pravou 😏
Já je měla hlavně na boku…byla jsem na alergo. Pupínky byly takové natekle, strašně svedily a vydržely strašně dlouho…třeba přes 2 týdny…
@píďalka0484 tak to mam taky, máme je více jak týden na noze. A jsou nateklé a zahnisávají. Ale je mi divné, že se dělají třeba 4 vedle sebe, proto jsem to přisuzovala, že mě něco kouše
Jinak jste měla asi pravdu, @píďalka0484 dopoledne jsem byla na kožním a paní doktorka mi řekla, že to vypadá na folikulitidu, udělala stěr a dala mi ATB, tak uvidíme zda to pomůže a bylo to tím. Kéžby 🥹
No těžko říct, nejlíp opravdu vyfotit makrem a hodit do Google lens… Jinak u nás situace taková, že ani odborníci nikde nic nenašli, takže doporučili to teď 14 dní monitorovat a uvidíme. Že v tuto chvíli jim zásah přijde zbytečný a pokud by se ukázalo, že přeci jenom tu něco máme, nebude to nic šílenýho. Samozřejmě kdybysme našli dalšího brouka nebo tak, stačí zavolat a druhej den jsou tu. Já teda z toho nemám úplně dobrý pocit, už jsem počítala se zásahem a byla bych pak klidnější - radši bych už to dotáhla do konce, abych to mohla kompletně pustit z hlavy než zase vystresla čekat, co zas bude ráno, ale dočetla jsem se i tady na emiminu příběh, že paní taky pokousana, nenašlo se nic-ani firmou, také doporučili zatím nechat, prý kousance ještě pár dní přibývaly, ale pak najednou konec a už nikdy nic. Tak uvidíme, jak to bude u nás. Manžel už vlastně taky několik noci klid-tu „postupku“ jsme zjistili tuším v neděli ráno, v pondělí další dva kousance na rukách, ale v úterý ani dnes ráno už nic a ani na tu izolepu se nic nechytilo. Zítra vydrbu rošty a zespodu u manžela nalepim ty feromonove lapace+ponecháme izolepu kolem dokola a uvidíme.