Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, napadlo mě, zda-li by nebyl špatný nápad si vzít stepper k porodu. Vydupat tu bolest do něj zavěšená třeba na žebřiny…co myslíte?
No já ti teda nevim
možný je asi všechno, ale pro mě to byla taková bolest, co se nedala takhle vyhnat, nebo na ní zapomenout, jsem se spíš choulila, myšlenkama ponořená do sebe a šetřila síly ![]()
ty jsi vtipálek
až budeš mít bolesti, na takovýhle kraviny fakt nebudeš mít sílu
Ale pobavila jsi mě
Jediná pomůcka co teda mě fakt pomohla, byl míč ve sprše ![]()
To je ale blbej nápad
(pardon, píšu, co mi první naskočilo v hlavě)
Stepper kladenějaký odpor, ne? Při kontrakcích je potřeba se dole maximálně uvolnit, tudíž přešlapovat jo, ale nohy co nejšíře od sebe a rozhodně ne na sílu. Zavěšení se je ideál, ale spodek musí být volný.
@Tarinka přesně tak, je to taková bolest, že při představě, že u toho vyvíjim nějakou další fyzickou aktivitu (na stepperu), tak mě vezou
a myslím, že by vezli každou druhou ![]()
Promiň, vem si s sebou, co chceš, ale bojím se, že stepper je blbost…
Jojo, já se věšela nastávajícímu tatínkovi kolem krku a jemně, ale fakt jemně, se houpala a přišlo mi to jak výstup na Mount Everest ![]()
@slunicko83 píše:
@Tarinka přesně tak, je to taková bolest, že při představě, že u toho vyvíjim nějakou další fyzickou aktivitu (na stepperu), tak mě vezoua myslím, že by vezli každou druhou
Myslím že i každou první ![]()
@emiliasofi píše:
Ahoj, napadlo mě, zda-li by nebyl špatný nápad si vzít stepper k porodu. Vydupat tu bolest do něj zavěšená třeba na žebřiny…co myslíte?
Ty si asi ještě nikdy nerodila, že? ![]()
Budeš ráda, když tu největší bolest prodýcháš a nepos… se natož, aby si řádila na stepperu
![]()
@Tarinka jj
a taky jsem byla zavěšená na chlapovi, nevím jestli jemně, nebo co jsem dělala, vím jen, že jsem mu visela na krku (mých 96 kilo) a strašně jsem nadávala
Kdybych tam měla nějakej stepper vedle sebe, nejspíš ho nakopnu, nebo pozvracím, nebo se o něj maximálně opřu
takže by mi možná k tomuhle i posloužil
![]()
Já jsem osm hodin chodila po pokoji tam a zpět a nebo jsem se sprchovala, když byla kontrakce, zavesila jsem se na stůl, přenesla váhu na ruce a dychala. Preslapovat se ti nebude chtít:-)
Já první porod v podstatě celý proležela, válela jsem se na střídačku v posteli a ve vaně…
tak jsem si umínila, že při druhém budu fakt aktivnější, že budu chodit, houpat se na míči atd.
a co myslíš - proležela jsem ho na střídačku v posteli a ve vaně a PA mě neukecala ani k návštěvě WC ani k přesunu na porodní křeslo
![]()
jakýkoliv pohyb navíc jsem totálně odmítala, ležela jsem na boku se zavřenýma očima a jediný pohyb byl, když jsem manželovi vždycky na začátku kontrakce začala drtit ruku ![]()
takže stepper si fakt nedokážu představit ![]()
Ale jestli si něco chceš vzít sebou a třeba nenabízí automaticky v porodnici, tak balon gym. ten byl příjemný, můžeš se pohupovat na něm, ale ten už mají snad ve všech porodnicích
![]()
@emiliasofi
Holky, ale já to vidím jako dobrý nápad ![]()
Já měla porod vyvolávaný a nikam to nevedlo, už jsem byla na oxytocinu, upoutaná na kyslíku a monitorech. Pak jsem je přemluvila, ať mě pustí se projít, to ležení bylo děsné - křížo-kyčelní bolesti jak prase. Jak me PA pustila, tak jsem se opřela o parapet a „proskakovala“ jsem se tou bolestí. A musím říct, že mi to OPRAVDU pomohlo. Každá jsme jiná, a pokud ti to tam @emiliasofi dovolí, tak ber.
Ještě řeknu, že mi to pomohlo, asi po 20min už jsem cítila dole tlak, tak tam PA sáhla, a řekla, že se mimi konečně pohlo
.