Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Nikdo ti to rozmlouvat nebude, ty doby kdy to bylo podmíněno dětma, už jsou pryč. Akorát kdyby ses přecejenom někdy rozhodla mít děti, tak si to celé zaplatíš sama.
Ano, lékař tě může odmítnout, nejsi v ohrožení života a zdraví. Tak prostě půjdeš jinam.
@Kriss Tina píše:
Nikdo ti to rozmlouvat nebude, ty doby kdy to bylo podmíněno dětma, už jsou pryč. Akorát kdyby ses přecejenom někdy rozhodla mít děti, tak si to celé zaplatíš sama.
To ono to jde pak jeste vratit? Ja myslela ze stwrilizace je nevratna.
@lilith1 píše:
Uměle
@lilith1 píše:
Nejde, ale dítě můžeš mít po ivf. Odstraňují se vejcovody, ne vaječníky…
Lékař ti to nemůže znemožnit, ale nemusí s tím souhlasit a může tě odmítnout. Takže si budeš muset najít jiného.
Opravdu hodně záleží na samotném doktorovi. Slyšela jsem případy, kdy se ptali na souhlas manžela a nebo zase řekli, že to není fér vůči budoucímu příteli/manželovi… Není problém s papírováním, je problém s lidmi.
@Janli vejcovody se odstranit nemusi, muzou se uzavrit elektrikou nebo dat na ne svorky.
@MonaSun píše:
@Janli vejcovody se odstranit nemusi, muzou se uzavrit elektrikou nebo dat na ne svorky.
Dnes už se prakticky jen odstraňují, protože svorky ani uzavření nemusí být stoprocentní, navíc se zjistilo, že se tak prakticky eliminuje riziko karcinomu ovárií, protože ten se rekrutuje z vlásků na koncích vejcovodů.
Ahoj, odjakživa vím, že nechci děti a od 17 aktivně uvažuji o sterilizaci. Jelikož beru na vědomí, že se ale může leccos změnit, dala jsem si milník 30 let, což mám docela za pár. Pokud i v té době nebudu děti chtít, podstoupím sterilizaci. Jenže k věci. Vím, že oficiální podmínky jsou min. 21 let a 14 denní lhůta na rozmyšlenou, ale chtěla bych vědět, zda to tak funguje i v praxi, nebo mě klidně můžou odmítnout s tím, že nemám děti a „Co kdybych si to jednou rozmyslela“. Poprosím tedy ty, které jste sterilizaci podstoupily, byla bych moc vděčná za vaše zkušenosti.