Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Michaela0312 píše:
To malinko nechápu, jsem taky prvorodička a za chvilku mám rodit,ale takové rozhodnutí..?? Ty budeš ráda že budeš ráda…Přece malé musí dát prvotní péči..nebo nevím ,jako co vyžaduješ…Jasný že máš obavy, ale všeho moc škodí.Myslím, že lékaři,a setry v porodnici vědí lépe co dělají..!![]()
![]()
![]()
Tak v tomto nemůžu souhlasit. Nebudu tvrdit, že lékaři dělají hůř či jinak. Oni vědí, že dělají lépe pro sebe. To je holý fakt, nemocnice je instituce, když se narodí dítě, je to pro ně nový pacient, na kterém je provedena nějaká sada úkonů. Zda jsou potřeba či ne… Opravdu je potřeba dítě vážit 5min po porodu? Nešlo by to tak, že maminka 2h po porodu vstane a zváží si ho v klidu sama? a když odmyslím měření a vážení, dítě může zkontrolovat lékařka u matky. Jojo, ono to jde, jen se musí chtít. A často se nechce, protože rutina je pro lékaře jednodušší, protože jim se tam těch dětí rodí desítky, stovky a když si člověk neudělá svůj systém, tak všechno trvá mnohem déle. Jenže jsou zase potřeba někde jinde…
Proto je často v malých porodnicích standardem to, co si ve velkých továrnách na děti člověk musí tvrdě vydupávat, protože na to v těch malých je zkrátka čas…
Jinak víš co pomůže vyflusané zmožené matce k rychlejší rekonvalescenci a k okamžitému zlepšení zdravotního stavu? Dítě. Tož asi tak.
arcanobacterium píše:Michaela0312 píše:
To malinko nechápu, jsem taky prvorodička a za chvilku mám rodit,ale takové rozhodnutí..?? Ty budeš ráda že budeš ráda…Přece malé musí dát prvotní péči..nebo nevím ,jako co vyžaduješ…Jasný že máš obavy, ale všeho moc škodí.Myslím, že lékaři,a setry v porodnici vědí lépe co dělají..!![]()
![]()
![]()
Občas se věci ve zdravotnictví dělají jaksi preventivně. To je věc, která mi vadí a vadila i při mém porodu. Hlavně - proč malého strkali do inkubátoru???? Že měl studené ručičky??? tak ho měli dát mně. Já jsem měla těžký porod, nebudu rozepisovat, ale po porodu jsem se sama vysprchovala, chodila jsem normálně, seděla i s velkým šitím a dokázala bych se o malého postarat. Pak zase „preventivně ho přeložíme, aby se náhodou něco nezanedbalo“, když už jsem ten zdravotník. Někdo si chce odpočinout, někomu péče od cizích lidí nevadí, ale mně osobně ano. Drásalo mi srdce, když jsem dorazila na JIP (na urgenci mého primáře mně nakonec v té nemocnici taky přijali) a malý byl přebalený, vykoupaný, napapaný a já si ho „směla“ pochovat a nechat mu očichat moje prso. A pak zase šupky do postýlky a já šupky pryč, nedejbože že jsem chtěla zůstat dýl než těch 15 minut. Jak jsem ty 3 dny obrečela
Barča.
Jasně, že pokud by byl objektivní důvod k pobytu mimo matku, tak bez debat. Mně velmi chybělo to pouto mezi malým a mnou, které jsem pocítila jak mi ho po vytlačení dali hned na břicho. Stejný pocit jsem prožívala až doma v klidu.
Souhlasím s Gladys.
Barčo, moc se mi nezdá že by dítě bez důvodu nechali 3 dny v inkubátoru
. já jsem rodila předčasně a malá byla v inkubátoru 5 dní i s fototerapií (žloutenka)
Gladys píše:Michaela0312 píše:Tak v tomto nemůžu souhlasit. Nebudu tvrdit, že lékaři dělají hůř či jinak. Oni vědí, že dělají lépe pro sebe. To je holý fakt, nemocnice je instituce, když se narodí dítě, je to pro ně nový pacient, na kterém je provedena nějaká sada úkonů. Zda jsou potřeba či ne… Opravdu je potřeba dítě vážit 5min po porodu? Nešlo by to tak, že maminka 2h po porodu vstane a zváží si ho v klidu sama? a když odmyslím měření a vážení, dítě může zkontrolovat lékařka u matky. Jojo, ono to jde, jen se musí chtít. A často se nechce, protože rutina je pro lékaře jednodušší, protože jim se tam těch dětí rodí desítky, stovky a když si člověk neudělá svůj systém, tak všechno trvá mnohem déle. Jenže jsou zase potřeba někde jinde…
![]()
![]()
Proto je často v malých porodnicích standardem to, co si ve velkých továrnách na děti člověk musí tvrdě vydupávat, protože na to v těch malých je zkrátka čas…
Jinak víš co pomůže vyflusané zmožené matce k rychlejší rekonvalescenci a k okamžitému zlepšení zdravotního stavu? Dítě. Tož asi tak.
Tak nějak to cítím i já, děkuju ![]()
Jinak mě se druhého syna povedlo pár hodin po porodu podchladit, byl květen, teplo, byl v bodýčku a ponožkách, zbalený ve flanelu pod peřinou a ruce modrofialový, za krkem ledový. A stačilo si k němu pod tu peřinu vlízt. Kam se hrabou všechny vyhřívaná lůžka na teplé lidské tělo ![]()
Moje druhé dítě se narodilo ve Vrchlabí, tatínek byl u porodu a malého nám nevzali vůbec. Děti se tam sice zváží (ale kdybychom nechtěli, ani to neudělají), zkontrolují, ale neměří je (až při odchodu z porodnice), nekoupou (do druhého dne). Přesně jak píše Gladys, když se chce, tak to jde. Samozřejmě pokud je vše v pořádku.
je tedy pravda, první dítě nám v jiné porodnici po porodu automaticky odsáli, malého ve Vrchlabí ne, a jak byl nalokaný plodovky, nešlo nám zprvu kojit, až když to druhý den vyzvracel, tak se chytil dobře.
Mám ještě dvojčata narozená císařem v mé celkové anestezii, byla tři dny v inkubátoru a přikládali jsme velmi omezeně od druhého dne. Teď jsou jim 4 a já pozoruji některé rysy chování, které jsou možná způsobené tou ranou separací. Jsou mnohem míň spontánně empatické, empaticky reagující než starší, spontánně narozené a v podstatě vůbec neseparované děti. Jezdívám na konference o výživě kojenců, kde jsou i přednášky MUDr Weberové (tuším HavlBrod?), jedna byla právě o kontaktu novorozenců po porodu s rodiči, pouštěla nám císaře, kde měl miminko aspoň otec, pak sekci dvojčat, která nepřišla do kontaktu po porodu ani s jedním rodičem, a musím vám říct, při pohledu na to, jak to miminka prožívala, mi krvácelo srdce, při vědomí, že takhle ty chvíle prožívaly moje děti taky ![]()
marketa612 píše:arcanobacterium píše:Barčo, moc se mi nezdá že by dítě bez důvodu nechali 3 dny v inkubátoruMichaela0312 píše:
![]()
![]()
Občas se věci ve zdravotnictví dělají jaksi preventivně. To je věc, která mi vadí a vadila i při mém porodu. Hlavně - proč malého strkali do inkubátoru???? Že měl studené ručičky??? tak ho měli dát mně. Já jsem měla těžký porod, nebudu rozepisovat, ale po porodu jsem se sama vysprchovala, chodila jsem normálně, seděla i s velkým šitím a dokázala bych se o malého postarat. Pak zase „preventivně ho přeložíme, aby se náhodou něco nezanedbalo“, když už jsem ten zdravotník. Někdo si chce odpočinout, někomu péče od cizích lidí nevadí, ale mně osobně ano. Drásalo mi srdce, když jsem dorazila na JIP (na urgenci mého primáře mně nakonec v té nemocnici taky přijali) a malý byl přebalený, vykoupaný, napapaný a já si ho „směla“ pochovat a nechat mu očichat moje prso. A pak zase šupky do postýlky a já šupky pryč, nedejbože že jsem chtěla zůstat dýl než těch 15 minut. Jak jsem ty 3 dny obrečela
Barča.
Jasně, že pokud by byl objektivní důvod k pobytu mimo matku, tak bez debat. Mně velmi chybělo to pouto mezi malým a mnou, které jsem pocítila jak mi ho po vytlačení dali hned na břicho. Stejný pocit jsem prožívala až doma v klidu.
Souhlasím s Gladys.![]()
. já jsem rodila předčasně a malá byla v inkubátoru 5 dní i s fototerapií (žloutenka)
Nebyl 3 dny v inkubátoru. Do něj ho dala sestra, když ho 3 hodiny po porodu odnášela z porodního boxu, protože měl prý studené ruce. V inkubátoru se jim pak nezdálo to co jsem popisovala předtím, proto ho přeložili preventivně do jiné nemocnice na JIP kde v inkubátoru nebyl vůbec.(i když se jedná o naprosto normální adaptaci na život mimo dělohu a mají to všechna mimina, pouze u nás to bylo vidět, protože jak už je někdo v inkubátoru, tak ho napojí i na monitor ozev a saturace krve kyslíkem, která by ale při srdeční arytmii nebyla 100%, jako u nás. Mimochodem Apgar skóre bylo 10-10-10 a odběry z pupečníku, které ukazují údaje o okysličení mimina při porodu byly úžasné)
Barča ![]()
Eliška píše:
Jezdívám na konference o výživě kojenců, kde jsou i přednášky MUDr Weberové (tuším HavlBrod?), jedna byla právě o kontaktu novorozenců po porodu s rodiči, pouštěla nám císaře, kde měl miminko aspoň otec, pak sekci dvojčat, která nepřišla do kontaktu po porodu ani s jedním rodičem, a musím vám říct, při pohledu na to, jak to miminka prožívala, mi krvácelo srdce, při vědomí, že takhle ty chvíle prožívaly moje děti taky
Ty jo… to by mě zajímalo, vidíš tolik věcí si ani neuvědomujeme… ![]()
Tak to by mě taky moc zajímalo. Rodila jsem sekcí,kluky viděla každého 3sec.a pak až druhý den odpoledne v inkubátoru. Poprvé jsem je chovala asi po 10dnech.
Tak teď jsem po přečtení pěkně
, jelikož bohužel budu muset rodit císařským řezem kvůli poloze miminka koncem pánevním. A je mi to strašně líto, že bude muset být takhle oddělený ode mě..kdoví na jak dlouho
Chápu vás maminky co chcete mít miminko co nejdřív a nejvíc u sebe. Péče jiné osoby o miminko je určitě jiná než péče jeho vlastní maminky. ![]()
Anit, když se chce, tak to jde. Dnes bych si pečlivě vybrala porodnici, která umožní v tvém případě jednak spinální analgezii (pokud o ni máš zájem), a tudíž bude moct mít miminko kontakt s tebou hned po porodu, jednak umožní v případě celkové anestezie kontakt tatínka s miminkem bezprostředně po porodu, aby ho mohl vzít na nahé tělo. I jeho hlas miminko zná a bude na něj reagovat. Pokud je miminko v dobrém stavu (jako že u tebe bude donošené), není důvod, proč by nemohlo tu první dobu, než usne, strávit s tatínkem. Ale chce to mít předem vykomunikované.
AnitAma píše:
Tak teď jsem po přečtení pěkně![]()
, jelikož bohužel budu muset rodit císařským řezem kvůli poloze miminka koncem pánevním. A je mi to strašně líto, že bude muset být takhle oddělený ode mě..kdoví na jak dlouho
Chápu vás maminky co chcete mít miminko co nejdřív a nejvíc u sebe. Péče jiné osoby o miminko je určitě jiná než péče jeho vlastní maminky.
Ahoj Anet, přesně jak píše Eliška, zkus se ještě v tvé porodce domluvit, snad ti vyjdou vztříc. Jinak porodka v Hořovicích, jako jedna z mála ještě dokáže normálně odrodit i miminko koncem pánevním. Dnes už to málo kdo umí, ale tam ano. Ale nevím odkud jsi, třeba bys to měla moc daleko.
Každopádně moc držím palce
![]()
Děkuji vám holky za odpověd a optimismus. Chtěla bych rodit spinální anestezii, ta se provádí i v nemocnici kam jdeme. Ale ještě musím zjístit, jak je to přesně s tím tatínkem. Moc si přeju, aby mi dali malého po porodu aspoň na chvíli a pak mohl být třeba zbytek času s tatínkem to by bylo super. Doufám, že se hlavně budu moct rozhodnout pro tu spinální anestezii a nenastanou nějaké komplikace. Každopádně zítra mě právě poslala doktorka už do nemocnice na domluvení se. Tak jsem zvědavá, snad tam budou v pohodě a půjde se s něma domluvit i na tom, že chci mít miminko co nejvíc u sebe potom. Mějte se hezky. ![]()