Strach, že mi po porodu vezmou holčičku

24
2.12.11 10:45

Strach

Ahoj holky. Pomalu se blíží čas, kdy uvidím svojí krásnou dokonalou jedinečnou holčičku. Celé těhu mám bez obtíží, užívám si ho, s přítelem se moc těšíme. Vše doma je nachystané, jenže … Mám obrovský strach z toho, že mi po porodu vemou moji holčičku, nepřiloží mi ji, odnesou ji bůhví kam, a pak mi ji přinesou bůhví kdy. Chci ji mít pořád u sebe. Od chvíle kdy vykoukne na svět už napořád. Nechci aby mi ji někdo někam nesl. Nechci aby ji koupaly sestry … atd atd. Mám sepsaný docela podrobný porodní plán, budu mít u porodu přítele ( ten ale není ten typ, co by někde prosazoval moje zájmy, natož v nemocnici). Jsem provorodička. Budu mít sílu při porodu si vše obhájit? Samozřejmě podle okolností, když bude malá i já v pořádku. Mám obavy z toho, že nebudou respektována moje přání. Nemám strach z porodu, na ten se moc teším. Mám obavy z nemocniční péče. Porod přeci není nic, co by se muselo léčit. Prosím o podporu a uklidnění :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
2.12.11 10:51

A vybrala sis dobře porodnici? Někde přece nemusíš tohle tvrdě obhajovat, myslím, že nějaký ten pokrok už by v některých zařízeních být mohl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
2.12.11 11:04

přesně, záleží na porodnici. My měli dva porody v různých porodnicích, poprvé super, podruhé hrůza. Při porodu nech přítele ať bojuje, ty se soustřeď hlavně na porod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27259
2.12.11 11:06

Jo tohodle jsem se bála taky, pak přišel císař a po probuzení na JIP věta Miminko vezeme do 50km vzdálené nemocnice.
Musíš si stát za svým, ale mysli na to, že můžou přijít neočekávané komplikace a budou ti muset miminko odnest a upřednostnit jeho, popřípadě tvoje zdravotní potřeby. Nic méně si zjisti, jestli je tře ba možnost, bondingu tatínka. Kdybys musela rodit císařem, jestli může být miminko po tu dobu než se probudíš u tatínka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
2.12.11 11:07

ve většině porodnici už dnes respektují porodní plány a když řekneš, že chceš to a to, tak ti vyhovi.. Uvidíš, jak se budeš cítit. Třeba si ráda po porodu aspoň pár hodinek odpočineš :nevim: To se asi moc naplánovat nedá.
Ale myslím, že co se týče přiložení bezprostředně po porodu, to už by neměl být dnes problém v žádné z porodnic (pokud to zdravotní stav vás obou dovolí) :palec:
přeju pohodový porod a ať vše vyjde tak jak si přeješ!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
2.12.11 11:12

A kde se chystáš rodit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1816
2.12.11 11:14

Ahojky,samozřejmě,že jí chceš mít u sebe,přiložit by ti ji hned měli,ale odnést jí fakt musí,musí jí prohlídnout pediatr,umýt,zvážit,změřit,oblíct a pak ti jí dají k sobě a pak si jí zase vemou,aby sis odpočinula a věř mi,budeš ráda.No a pak jí budeš mít u sebe pořád :srdce: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
2.12.11 11:19

pokud bude vše o.k. nevidím důvod proč by ti ji neměli nechat. po porodu nechaj maminky odpočnout, když bys ale chtěla, určitě ti mimi nechají. ale jestli ho budeš mít od porodu hned u sebe nevím, jelikož ji po porodu prohlídnou, to snad dělaj vždycky, a odmítnout to, nevím jestli by bylo nejmoudřejší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Izz
2.12.11 11:37

Já bych byla v klidu, kdybych věděla, že mám dobře vybranou porodnici.

• Citovat
  • Upravit
5575
2.12.11 11:41

Ahojky,
vím jak se cítíš. Já jsem měla malého hned po vytlačení na břichu, vzali ho jenom na změření a vážení a pak jsem ho měla já a manžel. Po 3 hodinách ho vzali na novorozenecké oddělení, kde ho jedna snaživá sestra hned šoupla do inkubátoru (dodnes nechápu proč, Apgar skóre 10-10-10, saturace kyslíkem 100%, celou dobu na porodním boxu byl v peřince v náručí taťku, nebo u mně pod dekou u prsu). Vzhledem k tomu, že v inkubátoru děti hned napojí na monitor, tak se primáři nezdálo, že malý má v klidu tep 90/min a když se vzbudí a brečí tak 140/min, co je u novorozence naprosto normální (pro upřesnění jsem lékařka pracující v nemocnici, kde jsem rodila) a právě vzhledem k tomu, že jsem zdravotník a z toho jsou vždy všichni paf mi přišel oznámit, že malého překládá do jiné nemocnice na JIP. :zed:
Já se okamžitě zhroutila a dodnes si vyčítám, že jsem neměla sílu bojovat a podepsat i negativní reverz. To časné poporodní období mi už nikto nevrátí. Malého jsem viděla první 3 dny jenom ve dne po 3 hodinách, v npci mně tam nechtěli, že prý nemám mléko tak naco???. Kolikrát už byl přebalený, napapaný a mně to jenom jako přiložili k prsu, kde je jasné, že nic nebylo, ani přisátí, ani mlezivo, natož mléko. Samozřejmě na JIPu mu udělali krevní odběry, stěry ze všech možných a nemožných míst, měl na sobě nalepené elektrody a několikrát dělané sono srdce, ledvin, mozku (jasně, že když už tam byl, tak „museli“) Po 3 dnech jsem si vvyžádala pokoj na šestinedělí. Tam jsem zažila další peklo, protože tyto dve nemocnice (kde jsem rodila a kam nás přeložili) spolu už dlouho soupeří. Novorozenecké sestry až na 1-2 hrůza. Vzhledem k tomu, že jsem byla 4. den po porodu, tak jsem měla všechno umět, kojit, přikládat, režim na oddělení a ani po několika prosbách mi ani jedna nebyla ochotná pomoci, protože tam měli matky po porodu.
Nakonec jsem se rozkojila a teprve doma pročítala kojeni.net, kde jsem se učila kojit správně.
Mám nato hrozné vzpomínky a přemýšlím, že druhé dítě si už vzít nenechám. Snad nato budu mít sílu. :pocitac:
 Barča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
2.12.11 11:59

.

Příspěvek upraven 21.03.21 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4780
2.12.11 12:13

Já jsem rodila v Bohunicích a malého jsem měla po porodu na břiše, pak ho sestřičky před manželem zvážily, změřily, zabalily a dostal ho manžel do ruky. Pak mě ho daly na přiložení a pak byl se mnou ty 2 hodiny na sále vedle mě v postýlce. Pak sošly sestřičky z novorozeneckého a zeptaly se, jestli už můžou vzít malého na prohlídku, tak si ho odvezly a já jsem se šla osprchovat a převlíct a šly jsme (asi se studentkama) na šestinedělí. Tak jsem byla tak půlhodinku a došly se mě zeptat, za jak dlouho budu chtít malého přivézt. Bylo asi 22 hodin. Jestli si chci ještě odpočinout, nebo už si ho vezmu. Tak jsem si ho nechala přivézt hned, protože jsem se cítila dobře.
Ono je to pěkný udělat si porodní plán a přemýšlet doma o tom, jak bych chtěla mít miminko u sebe, ale počkej až budeš mít po porodu, jak moc budeš unavená, jaký budeš mít poporodní poranění a tak. Nakonec se může stát, že budeš ještě ráda, že ti někdo s miminkem pomohl a pak budeš tuto diskuzi považovat za bezpředmětnou.
Mě čeká za 6 týdnů už 3. porod a taky nemůžu vědět, jak to bude probíhat, i když ty 2 porody předtím byly relativně v pohodě. Já naopak budu souhlasit s tím, pokud budu unavená, aby se mi o miminko postaraly sestřičky. Vůbec mi nebude vadit, že ho jednou vykoupou, nebo párkrát přebalí. Ještě si toho užijeme doma až až.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišis
2.12.11 12:28

Porod první dcery byl docela rychlý a relativně bez komplikací. Když se narodila změřili ji, zvážili, rychle zkontrolovali, zabalili jí a dali ji do vozíčku ke mě a manželovi. 2 hod. co jsem byla na sále nám jí tam nechali a pak jí vzali na koupání ( nevím co na tom je že ji sestry okoupou) a na důkladnou prohlídku. Já jsem byla ráda aspon jsem věděla že kdyby něco tak to zjistí a popř. pomůžou. Mě odvezli na pokoj abych se prospala, měla jsem vyšší tlak. A byla jsem moc ráda. Prospala jsem se 6 hod a pak mi malou dovezli a mohla jsem si jí užívat na plno, aniž bych zkolabovala.

• Citovat
  • Upravit
31594
2.12.11 12:35

O důležitosti výběru porodnice už bylo napsáno vše, já si bláhově myslela, že když je dítě v pořádku, tak mě přeci „musí“ být vyhověno, haha, dr si jela dle svého mustru, nikdo se se mnou nebavil, celkem živě si vybavuju, jak ležím na stole na zeleným vykachličkovanm sále, na břiše monitor, kroutím se v kontrakcích a všechny ty otočený záda ke mě, jak si každej chystal svoje nádobíčko :cert:

Nicméně výraz „podrobný plán“ mě celkem zarazil. Hele upřímně, myslíš, že někdo to bude číst. Myslíš, že na to budou mít čas a hlavně kapacity si to zapamatovat? Porodní plán má být jasný a stručný, žádný romány… Měl by být napsaný trochu větším fontem, než je běžné, důležité výrazy by měli být barevně zvýrazněné, ale rozhodně tam nehodit pojednání o tom, v jakém případě něco chceš, v jakém ne, proč to chceš… Já rodila chvíli po příjezdu do porodky a žádný plán se nestihnul ani vytáhnout, takže primárně bych řekla, že musíš umět jasně a stručně sama říct, pokud s tebou jde partner k porodu, tak on je ten, kdo nebude mít kontrakce a čas se s nima případně handrkovat, takže musí být poučen, musí být připravený na možnost, že ho budou citově vydírat…
Já podcenila přípravu manžela, mohlo to být trochu jinak a dítě by mi nebyli odnesli bezprostředně po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 12:38
Mišis píše: … nevím co na tom je že ji sestry okoupou) a na důkladnou prohlídku. Já jsem byla ráda…

Tak někdo holt rád není. Já jsem přišla o první nádech, první pohled mého prvorozeného, nějaké cizí ruce ho otřeli, zabalili… Na šestinedělí jsem vstala i přes příkaz ležet, vysprchovala se a šla na novorozenecký pokoj pro své dítě. Dítě patří k mámě. Ne do nějaký umělohmotný bedýnky, ne na pokoj se spoustou dalších mimin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí