Bojím se, že z prsu se tolik nenapije, jako z lahvičky

Anonymní
30.9.25 15:59

Strach kojit z prsu

Ahoj, mam problem. Mame doma nedonosene miminko. Teprve pred 2 dny nas pustili po skoro 3 tydnech z nemocnice. Od tretiho dne veku je na mem MM s fortifikaci. V nemocnici jsem kojila pres kloboucky pravidelne kazde 3 hodiny, jen v noci na vyzadani. Vypil toho vetsinou dost, kolem 50ml na jeho vaju 2400g. Tim, ze v nemocnici jsem mohla vazit pred a po jidle jsem lepe odhadla, jestli do nej musim jeste stouchnout aby se dopapal, nebo naopak jestli uz vyzahnul 65ml a vic nedostane, i kdyz se olizuje, protoze pak zvraci. Nicmene doma vahu nemam a ani nam ji nedoporucili a ja mam desny stres, zda vypil hodne nebo malo. Prijde mi, ze prso jen zuzla ale za chvilku uz place ze ma hlad. Prisavani nam delalo nekdy problem i v nemocnici natoz doma, kde si nemuzu ověřit, ze byl prisaty dobre.
Takze jsme presli na lahvicky, ktere ale plnim mym MM. Z tech mu to jde dobre, ja dobre odhadnu kolik vypije a jsem spokojenejsi. Nase laktacni, ke ktere jdeme zitra na ockovani jiste nebude mit radost, ale me to opravdu stresovalo.
Jak vy poznate, ze ma ditko dost. A co delat, kdyz dostatecne netaha nebo nepolka. Dale je mozne na odsavacce vydrzet dlouhodobe bez kojeni?
Beru kazdy tip, radu, priznani ci kritiku, ze jsem marna ;) :D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41973
30.9.25 16:53

Laktační, ke které jdete na očkování?
Ve třech týdnech?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
552
30.9.25 16:54

Prostě jsem věřila svému tělu a stačily pravidelné kontroly u pediatra, uvidíš, že žádné drama nebude, laktační ti zkontroluje přisátí, zda správně pije a ještě to vyladíte, nabízej i nadále a zkus nestresovat, to dáte. :srdce: Mrkni kdyžtak na YouTube účet “Mamila”, mají tam videa ohledně správného přisátí, jak poznat, jestli miminko polyká atd. Je to tam hezky ukázáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16218
30.9.25 17:07

Laktační očkuje? :think: Kojila jsem podle potreby. Poznala jsem, kdy syn pije a kdy už jen žužlá. Takže i bylo jasné, jestli má hlad, nebo už ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2434
30.9.25 17:38

Měla jsem váhu pro třetí dítě takže zkušená matka, dítě normálně donošené a celkem cvalda. Ale prostě jsem hlavně že začátku byla taky vystresovaná kolik vypije. Takže na tvém místě prostě váhu pořídím. Dá se koupit bazarová a zase prodat nebo snad některé laktační i půjčují. Dělej věci tak jak vyhovují tobě, ne jak někdo doporučuje. Chápu velmi, že u prvního je to těžší, ale fakt věř nejvíc sobě a svému děťátku :hug: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
30.9.25 18:18
@Havlova píše: Více
:roll: 8o to mě také zaujalo - to nedává smysl
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8943
30.9.25 18:27

Pochybuji, že někdo bude očkovat při takhle nízké váze. Edit. Tuberkulóza se očkuje sice nějak od 4. týdnů. Ale pochybuji, že to bude dělat nějaká laktační. To zas byl nepovedený pokus o trollící pšouk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8943
30.9.25 18:32

Tak ještě dřív se očkuje, když je indikace. Prý od 4. dne - 6. týdne Tuberkulóza (pouze u rizikových dětí s indikací).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76405
30.9.25 18:33
@Kelsey1 píše: Více

navíc tuberkulóza se očkuje jen u velmi malého procenta dětí, musí splňovat nějaké kritéria rizikovosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 18:33

Já bych řekla, že máš dělat právě to, co tě nejmíň stresuje. Protože všechno ostatní bude zákonitě mnohem větší stres. Pokud najdete něco, kde budete oba spokojeni nejvíc, tak je to právě to správné a je úplně jedno, že to bude jinak než u dalších 10 z okolí.

• Citovat
  • Upravit
76405
30.9.25 18:38
@Anonymní píše: Více

mně by teda hodně stresovalo, že mi laktační bude očkovat 3týdenní nedonošené dítě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 18:57
@stinga píše: Více

A nemohla to myslet jako novorozeneckou poradnu? Popřípadě může být dětská sestra zároveň laktační :nevim:.
Ale teda taky jsem neslyšela, že by vysloveně samostatna laktační poradkyně očkovala dítě. Ještě k tomu nedonošence. Kvůli nízké váze by měli chodit jednou týdně na převážení k pediatrovi. Teda my to tak měli. Sice jsme měli donosence ale s nízkou váhou.

• Citovat
  • Upravit
76405
30.9.25 19:04

a jaké očkování se dává ve 3 týdnech? žádné, jako téma vypadá normálně, ale tyhle nesrovnalosti to degradují, nechápu teda, proč by někdo trollil o odsávání MM do lahviček :nevim: nevím, je to celé divné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10914
30.9.25 19:06

Taky jsem mela hypotroficke deti, byť donosene, každý týden prevážení a fakt by mi doktorka deti s takovou váhou neockovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5956
30.9.25 19:24

Očkovat? To je nějaký překlep ne? Nemělo to být jiné slovo?
První se podává Rotarix a to až snad v 6ti týdnech??

Nicméně…. Dělej, jak to cítíš. Pokud chceš krmit lahví a být v pohodě, tak to tak dělej.
Mně by asi bylo ale příjemnější kojit a koupit si tu váhu a třeba po měsíci, až uvidíš, že je vše OK se váhy zbavit.
V některých případech je ta váha prospěšná, ale nesmíš se na ní stát závislá a být hysterická, když dítě vypije málo.
Dcera si třeba na začátku střídala 30ml a 60ml, takže brát to v poklidu….

A třeba nepláče, že má hlad, ale chce si dudat jen to prso…, děti to uklidňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová