Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den a ahoj
chtěli bychom se zeptat.
jsme mladý pár - oběma nám táhne na 30 let.
oba máme rádi kolem sebe děti.
já od mala vyrůstal ve Velké rodině
jsem x nasobnym strejdou. děti mám rád.
od mala jsem trávil vždy dětství spíše se sourozenci a pak i s jejich dětmi.. s kamarády a kamarádkami jsem čas nikdy nestrávil, takže jsem spíše takový rodiny typ.
mám práci z doma a myslím že bych už zvládl mít i svoji rodinu a rád bych měl i několik děti.
našel jsem si přítelkyni z města, jako mala vyrůstala na vsi s hromadou kamarádů a kamarádek. má ráda děti i sí dělala školu na práci ve školce škole.. bohužel práci v oboru nenašla a též ani v oboru předchozím. má moc ráda zvířata. někdy mi přijde že více než lidi.. sice se známé krátce ale přijde mi že se k době hodně hodině, doplňujeme se a i si zřejmě hodně rozumíme. problém nastává s tím že přítelkyně jak jsem pochopil měla náročnější dětství, školy a i předešlé vztahy.. možná od lidí více utíkala za zvířaty.
momentálně žijeme již spolecne v tri generacním domu - spodní patro moji rodiče, první ségra a její rodina a třetí podkroví já a přítelkyně. přítelkyně má ráda všechny děti mich sedmi sourozenců, kteří jsou věkové 35 let - 56.. ráda si hraje se všemi dětmi věkové 4- 20 co mají moji sourozenci. společně bydlení ji vyhovuje a i svatba by byla fajn. jen ji nějak odrazuji malé děti. nevím čím to je ale prostě nějak nemusí ty malé kocarkove..
celkově i debata že prostě i ve školce na pracích nějak má radši 3+…
vlastní by chtěla ale vyloženě prostě se ji příčí mít malé dítě. prostě má úplně hrůzu z toho dítě mít, chovat, přebalovat.. přemýšlel jsem jestli to není tím že jako mala 6+ hlidavala mladší sourozence bratrance sestřenice a pak i další děti. nebo nějaký zážitek z praxe..
nevím ale ani na návštěvě mi přijde že nechce k minimum, batolatum. vůbec ji neláká kočárek, pochovat si mimčo apod.
nevím co s tím. občas říká že snad v kázání ani nechce že by brala cizí 3+ kde už nemusí řešit pliny apd. nevím co s tím.
na jednu stranu má fakt děti ráda a přijde mi super mít vlastní společně děti..
ale nevím jak ji ten blok odbourat.
nesetkal se s tím někdo?
ono třeba i oblečky na děti apd se ji i líbí. nějaké i dostala kdysi jako vtipné dárky od kolegů v práci a přátel.. ale prostě nějak to vlastní odmítá z důvodu že se ji to příčí hnusí z důvodu že to musí přebalovat, kojit apd.
na internetu sem nic moc rady nenašel.
a nějak už nevím.
občas mi přijde že by snad i raději měla jen psa nebo kočku než dítě..
nevím jak ji v tom pomoci
máte někdo nějaký nápad?
za rady dekuji
@Martimarti111 celé je to divné, vaše bydlení, tvůj popis situace, milion příbuzných - tak může dítě porodit a jít po 6 týdnech do práce, a ty půjdeš na rodičovskou
Mějte dítě a na mateřkou jdi ty, aby mimino neměla. na hrbu ona… ![]()
Asi by to chtělo doplnit ještě váš věk a jak dlouho jste spolu. Je možné, že jí to časem přejde, že je zatím na vlastní děti opravdu mladá a neláká jí to. Nebo děti opravdu nechce, ale boji se ti to říct na rovinu. Jste spolu krátce a nechce o tebe přijít.
I to, že nesehnala práci ve škole/skolce je divne. Místa jsou. Ale to jsou pouze domněnky. Každopádně možnosti jsou, jak už třeba psaly holky. Můžeš být doma s malým ty.
Jenže ona právě nechce ani to mimino
vyloženě má z toho strach.
vyloženě doma mimino dítě co má pliny nechce. vyloženě nesnese ani na návštěvě mimino aby ho po chovala, nebo kočárek nic.
ty větší 3+ ji nevadí.
a když je ji ptám na naše jestli chce své tak nechce mimino jediné starší dítě. a že raději adopci. že prostě nechce malé.
a jestli chci své tak prý se zájmem krátce a klidně ať si najdu jinou holku. že ona prostě mimino nechce že se ji to hnusí, že prostě ji to stačilo zažít předtím a že nechce.
takže dle mě má nějaký blok stres
a nevím co s tim
práci má a i chodí na brigády apd a to ji baví.
jen prostě už nějak ji ani neláká školka, spíše třeba kroužky.. vyloženě prostě má blok s těmi malými detmi. co má plinu, nebo ještě nechodí.. ty tři roky víš v pohodě a u třeba dvouletý pohoda. jen ty mimina prostě ji vadí a nesnese je. a pomyšlení na vlastní ji úplně děsí. to prý radši adoptuje něco co už plinu nemá..
@Martimarti111 tak jste spolu krátce, řekla ti to na rovinu. Pokud ty vlastní děti chceš, tak hledej jinou za včas. Nebo doufej, že ona časem zmeni názor, ale spíš to bude ztráta času.. ![]()
Pokud ji doslovně citujes, že „raději adoptuje NĚCO, co už plinu nemá“ tak je to myslím jasne, jaký vztah má k detem.
nedělej si iluze.
Příspěvek upraven 25.01.25 v 22:47
@Martimarti111 píše: Více
no ty s tím asi těžko něco uděláš, nechtít dítě není nemoc a mít děti není povinné,
takže buď s s tím smíříš, nebo jestli na vlastním dítěti hodně lpíš, tak si najdi jinou slečnu, která dítě bude chtít, je jich daleko víc, jak těch, které dítě nechtějí,
táhne vám na 30, tak to u ní asi není nějaký pubertální rozmar, ale má to tak srovnáno v hlavě,
takže si musíš rozmyslet, čemu dáš přednost - téhle přítelkyni nebo vlastnímu dítěti,
a píšeš, že nenašla práci v oboru ani v jiném, ona je tedy dlouhodobě nezaměstnaná?
@Silvianna
tak s malým malou bych mohl být, mám práci z domova. přítelkyně ve směs též + i další práci a brigády vše ji baví. i práce s dětmi kroužky, různé plánování akci.. si přípravy i hry pro děti a odměny apd.. ty větší i pohlídá a i je douceje… vše v pohodě. ve škole a skolce dělat už ani nechce - neláká ji to. dělat školu během covidu a pak byli školky zavřený. tak pracovala z domu. problém je vyloženě malé děti mimina, batolata.. ty prostě nesnese. vyloženě má strach to pochovat, pohlídat, po vozit v kocare.. ve směs mi přijde že ani podívat se moc nechce.
vlastní nechce z důvodu že by se to přebalování, krmilo kojilo apd.
celkově nechce dítě své do cca 3 let vůbec.
takže ani myšlenka početí, od nošení, porod..
u ní zatím fakt jen z její strany ta úvaha adopce starší dítě, barva pleti, pohlaví ji je jedno. jen to nesmí být mimino, batole apd.
takže vyloženě někde v ní je problém
vlastní dítě mimino batole kojenec.
a to nevím jak odbourat.
zname se skoro tři roky.
oběma nám letos bude 30
to neodbouráš nijak, jak jsem ti psala, buď ji ber, jaká je, anebo hledej dál
@stinga
má vystudovanou veterinu, počítače, grafiku, pedagogiku.
pedagogiku během covidu a po covidu byli zavřené školky v okrese tak šla ještě na pár kurzu ohledně vedení kroužku u zvířat.
momentálně má práci z domova, věnuje se grafice, pořádá s přáteli různé akce, rada tvoří s dětmi, jezdí s nimi na různé akce, pomáhá prez oč přátelům s vedením firem…
to praci má i slušně Kč. cas tráví i venku..
dřív děti i mit právě hodně chtěla. nevadilo ji nikdy hlídat i menší deti vozit kocatky. vše se vyloženě změnilo po covidu. a od té doby co spolu víc chodíme a žijeme tři roky si všímám že postupně vyloženě začala mít strach z malých dětí. před tím než sem ji víc poznal sem ji vydával často s přáteli a lidmi co mají teď už třeba i děti i různé věkové.
to ona chodila i do rodiny cizincům pomáhat s dětmi 0 - 12 let
vodila děti do školky že školky do školy, učila je číst psát počítat..
což zase ráda. proto zkoušela i pedagogiku jenže byl covid a nebylo místo a během covidu začala s kamarády dělat na různých projektech. pak i víc se mnou byla..
ten nezájem o vlastní dítě začal vyloženě až po covidu a během posledního roku.
@stinga mě právě prijd e divný že dítě vždy chtela a i hlidavala menší děti. jsme spolu třetí rok a pozoruji to teď poslední rok a ve směs to začalo silit. a nevím proč.
měnit přítelkyni zatím nechci.
jen sem se chtěl zeptat jestli se s tím někdo nesetkal a jestli to třeba není nějaká nemoc, strach, blok nebo nevím
jen mi to prostě přijde zvláštní
dřív se na své dítě těšila.
má doma i různé vybavicky.
mluvili jsme o tom
a teď prostě mimino kojenec batole ne.
proto ten dotaz.
![]()
tak možná pořád bylo a je kolem ní tolik dětí, že se jich „přejedla“, já bych tohle teda nedávala,
nebo je „divná“, což už tady také padlo,
covid bych asi jako důvod vůbec nebrala v potaz - covid s tím nemá co do činění, to je taková divná móda všechno svádět na covid
Tohle vypadá na slušný blok. Jo, každý není z dětí poprděnej, spousta lidí přiznává, že malé děti vlastně moc nemusí (kromě vlastních), ale ty to popisuješ tak, jakoby k těm nejmenším dětem měla vyloženě odpor.
Já jsem taky z velké rodiny a jedna z mých sester to taky tak má. Vyloženě ty malé děti nemá ráda, doslova k ním cítí odpor. Tak se s manželem dohodli, že mít děti nebudou. Tomu to naštěstí nevadí.
Adopci z toho důvodu, že chcete starší dítě, které se nemusí přebalovat, Vám jen tak někdo neschválí
I když samozřejmě, může to zaobalit, že můžete třeba říct, že vlastní děti z nějakého důvodu mít nemůžete a miminko si chce adoptovat každý, Vy chcete dát šanci staršímu dítěti. To byste potom i mohli mít šanci, možná i větší než ti, co chtějí jen zdravé, bílé miminko…
Zkuste si spolu promluvit, jak to vidíte oba…
Pokud se rozhodnete pro vlastní, tak být těhotná a rodit bude samozřejmě muset ona -nemá třeba hrůzu i z toho? Byl bys ochotný zůstat na mateřské/rodičáku třeba do 2 let dítěte ty? Třeba by po porodu zafungovaly hormony a starat se o vlastní mimino by ji třeba tolik nevadilo, ale dopředu je třeba počítat s horší variantou…
A určitě by nevadilo, kdyby tvá přítelkyně to zkusila probrat s odborníkem - psycholožkou.
a píšeš, že se znáte 3 roky, takže od roku 2022, to už covid končil, takže to je naprosto irelevantní