Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký den ![]()
Ráda bych se zeptala, jak zvládáte odloučení od miminka? Nedávno se mi narodila holčička, po propuštění z nemocnice jsme ji doma měli 3 dny a poté byla znovu hospitalizovaná do nemocnice, protože se nám rozjela žloutenka. Malá nakonec skončila na novorozenecké JIP pro selhání jater, krvácení do žaludku, celkovou sepsi. Jeden den byla napojena i na umělou plicní ventilaci, protože přestávala dýchat. Strach i stres nepopsatelný. Asi po 8 dnech vyslovili podezření na vzácnou metabolickou poruchu. Naší holčičce je již lépe, ale vypadá to, že ještě minimálně 2 týdny si v nemocnici pobude. Když ji z FN v Bohunicích převezli na novorozeneckou JIP na Obilním trhu, mohla jsem tam u ní prosedět několik hodin. Předevčírem byla ovšem převezena do dětské nemocnice v Černých polích a bylo mi řečeno, že tam mohu docházet pouze na půl hodiny denně, což je hrozné. Byly jste některá v podobné situaci? Jak jste to zvládaly, řešily? Mám strach, aby si mne malá vůbec pamatovala.
@terezaanna malá si tě samoze pamatovat bude, hlavně klid. To odloučení je šílené, o tom žádná. Kolegyně měla dceru 2 měsíce v kritickém stavu na jip, mohla za ní fakt na pár minut denně. Teď už je malé přes rok a je to šikovná slečna, mamku miluje
drž se, malá bojovnice to zvládne
![]()
@martina.se píše:
@terezaanna malá si tě samoze pamatovat bude, hlavně klid. To odloučení je šílené, o tom žádná. Kolegyně měla dceru 2 měsíce v kritickém stavu na jip, mohla za ní fakt na pár minut denně. Teď už je malé přes rok a je to šikovná slečna, mamku milujedrž se, malá bojovnice to zvládne
![]()
Děkuji za povzbudivou odpověď ![]()
@terezaanna jak pak dovolí, tak klokankovat, pokud je možnost, tak se připojit k péči.. Spolupracuj se sestrami a dr. Na těchto odděleních ví, že mají rodiče šílený strach a snaží se udělat maximum jak pro mrne, tak pro rodiče. Třeba věřit tomu, že to bude všechno dobré. Pocity, které zazivas, jsou normální
jak bude malá lepší, tak tě k ní budou pouštět víc, kolegyni pak dali s malou na monitorovány pokoj, učili se o ní starat atd.. Malá měla za sebou 3 vážné operace.. Dneska to na ni nepozná nikdo, kdo neví, čím vším si prošla..
Jednají protizákonně, rozdělit dítě a zákonného zástupce může jen soud, trvej, pokud máš zájem, na nepřetržité přítomnosti, pokud pro vás obě nemají postel, spi na zemi. Pokud samozřejmě chceš být s ní, já bych chtěla a byla.
@whooro píše:
Jednají protizákonně, rozdělit dítě a zákonného zástupce může jen soud, trvej, pokud máš zájem, na nepřetržité přítomnosti, pokud pro vás obě nemají postel, spi na zemi. Pokud samozřejmě chceš být s ní, já bych chtěla a byla.
Na jip? Tohle prosazování rodiče za každou cenu na takovém místě mi přijde hodně divné.. Je třeba si uvědomit, že tohle není oddělení, kde se válí a děti jsou tam pro potěchu dr
@whooro píše:
Bylo mi řečeno, že až na tom malá bude lépe a její stav to umožní, budeme moci být spolu hospitalizovaní na jednom pokoji. Situace se má teď bohužel tak, že i kdybych tam byla na hostinském pokoji, mohla bych malou navštěvovat stejně pouze na půl hodiny denně. ![]()
Dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, takže bych si prosadila rozšíření času u ní. Nicméně pořád je to JIP, asi je stav pořád vážný, takže bych zvažovala i vhodnost přítomnosti na tomto oddělení. Nebyla bych tam 24/7 ale ani bych se nespokojila s par minutami. Jdi na to zdravým rozumem, snaž se nepodlehnout emocím
@terezaanna píše:
Bylo mi řečeno, že až na tom malá bude lépe a její stav to umožní, budeme moci být spolu hospitalizovaní na jednom pokoji. Situace se má teď bohužel tak, že i kdybych tam byla na hostinském pokoji, mohla bych malou navštěvovat stejně pouze na půl hodiny denně.
Tak zřejmě ten zdravotní stav opravdu není dobrý
vydrž, malá to zvládne a pak budete už pořád spolu ![]()
@martina.se píše:
Na jip? Tohle prosazování rodiče za každou cenu na takovém místě mi přijde hodně divné.. Je třeba si uvědomit, že tohle není oddělení, kde se válí a děti jsou tam pro potěchu dr
Zákon mluví jasně. Můžeš být nepřetržitě u svych dětí. Na jipce u nedonosencu, taky můžeš být nepřetržitě a nikdo se nad tím nepozastavuje ![]()
@terezaanna Mně holčičku odvezli hned po porodu na JIP, kde byla měsíc, a první týden jsem si ji nemohla ani pochovat, nesměla z inkubátoru. Mohli jsme za ní na hodinu denně, jen já nebo tatínek. Bylo to strašné, odcházela jsem vždycky s brekem… Nezbývá ti nic jiného než to vydržet, musíš být silná pro tu maličkou. Hlavní je že se zlepšila, určitě to bude dobré. Drž se ![]()
Jo a takhle malá miminka si ještě lidi moc nepamatují, to teprve přijde, neboj. Ta naše je teď největší mamánek pod sluncem ![]()
@LennyL1 píše:
Na Jip s dítětem být rodič nemůže. [/To ti může nemocnice tvrdit, ale není to pravda.
@Pidulka1991 píše:
Zákon mluví jasně. Můžeš být nepřetržitě u svych dětí. Na jipce u nedonosencu, taky můžeš být nepřetržitě a nikdo se nad tím nepozastavuje
To sice ano, ale rodiče by občas mohli použít mozek a nezit podle toho že já jsem rodič, kdo je víc. Kdyby se takhle choval každý rodič, tak tam vlastně dr a sestry nemusí ani být, však co, rodiče ví vše nejlíp atd, že.. Nemám ráda tohle jednání. To mrne tam nejí pro srandu králíkům.. A když se jim tam u každého inkubátoru bude motat zákonný zástupce tak potěš
@Jaaanča píše:
@terezaanna Mně holčičku odvezli hned po porodu na JIP, kde byla měsíc, a první týden jsem si ji nemohla ani pochovat, nesměla z inkubátoru. Mohli jsme za ní na hodinu denně, jen já nebo tatínek. Bylo to strašné, odcházela jsem vždycky s brekem… Nezbývá ti nic jiného než to vydržet, musíš být silná pro tu maličkou. Hlavní je že se zlepšila, určitě to bude dobré. Drž se
Jo a takhle malá miminka si ještě lidi moc nepamatují, to teprve přijde, neboj. Ta naše je teď největší mamánek pod sluncem
Tak vidím, že jste si taky užili své. Nám to bylo také takto řečeno - půl hodiny já zvlášť, půl hodiny partner. Šílenost. Jinak děkuji za povzbuzení ![]()