Vrozená metabolická vada

24
8.4.21 08:15

Vrozená metabolická vada

Zdravím všechny maminky :hug:
21.3.2021 se mi narodila holčička Anička. Krásné, zdravé miminko - alespoň si to všichni mysleli. O čtyři dny později po propuštění z porodnice byla malá znovu hospitalizovaná pro vysokou žloutenku, která se nám doma rozjela. Následující týden byl jako noční můra. Stav se horšil a doktoři byli bezradní. Celková sepse, selhání jater, krvácení do žaludku, umělá plicní ventilace. Po antibiotikách, několika krevních transfuzí a vysazení stravy se její stav výrazně zlepšil. Potom ale přišla druhá rána - podezření na velmi vzácnou metaboulickou vadu, konkrétně Galaktosemii. V ČR postihuje maximálně 2 děti ročně. Na 100% potvrzení teprve čekáme. Sedím každý den u malé na JIP a modlím se, ať vše dopadne co nejlépe. Jsou tu nějaké maminky s podobným osudem, kdy má jejich děťátko nějakou metabolickou vadu, celoživotní dietu nebo něco podobného? Člověk by rád věděl, že v tom není sám.
Budu ráda za jakoukoliv odpověď :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8737
8.4.21 08:34

Ja jsem se zrovna včera dozvěděla výsledky, ze syn diky bohu žádnou takovou vadu nema. Čekáme na dlasi výsledky, dietu už ma nejspíš navždy mít bude, asi i přísnější, než má teď, ale to je to nejmenší. Přeju, ať se to nepotvrdi ani vám.

Edit. Ted docitam, ze se to resi bezlaktozovou dietou, tu ma syn v podstatě od narození a není to žádná hruza. Tak hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.21 08:53

Ja sama jsem nastesti jen prenasec, otec tim vsak trpel. Ve výsledku mi to tak hrozne onemocnění neprijde, jen se vyradi potraviny s laktozou. Ciz je trochu nešikovně pro kojence, ale s dnešní dostupnosti různých potravin bych se nebala :hug:

• Citovat
  • Upravit
12592
8.4.21 09:24
@terezaanna píše:
Zdravím všechny maminky :hug:
21.3.2021 se mi narodila holčička Anička. Krásné, zdravé miminko - alespoň si to všichni mysleli. O čtyři dny později po propuštění z porodnice byla malá znovu hospitalizovaná pro vysokou žloutenku, která se nám doma rozjela. Následující týden byl jako noční můra. Stav se horšil a doktoři byli bezradní. Celková sepse, selhání jater, krvácení do žaludku, umělá plicní ventilace. Po antibiotikách, několika krevních transfuzí a vysazení stravy se její stav výrazně zlepšil. Potom ale přišla druhá rána - podezření na velmi vzácnou metaboulickou vadu, konkrétně Galaktosemii. V ČR postihuje maximálně 2 děti ročně. Na 100% potvrzení teprve čekáme. Sedím každý den u malé na JIP a modlím se, ať vše dopadne co nejlépe. Jsou tu nějaké maminky s podobným osudem, kdy má jejich děťátko nějakou metabolickou vadu, celoživotní dietu nebo něco podobného? Člověk by rád věděl, že v tom není sám.
Budu ráda za jakoukoliv odpověď :srdce:

Pokud vim tak neco podobneho tedi prcka s dietou ted resi ta misska z detskeho domova, ale jakou dietu presne nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
8.4.21 09:26
@Anonymní píše:
Ja sama jsem nastesti jen prenasec, otec tim vsak trpel. Ve výsledku mi to tak hrozne onemocnění neprijde, jen se vyradi potraviny s laktozou. Ciz je trochu nešikovně pro kojence, ale s dnešní dostupnosti různých potravin bych se nebala :hug:

Děkuji moc za odpověď. :hug: Tatínek měl stejný průběh nemoci? Má klasickou Galaktosemii nebo nějaký jiný podtip? Případně nějaké zdravotní následky, nebo „jen“ celoživotní dieta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
8.4.21 09:30

Dcera ma uz dva roky podezreni na metabolickou vadu mitochondrialni povahy. Prognozy techto metab. vad jsou silene. Zatim celime nejakym neuro-svalovym problemum a jsme geneticky a jinak neustale vysetrovani. V metab. jsou nejake nespecificke, avsak opakujici se odchylky. Stres je to hrozny. Ve vasem nestesti mate stesti, ze jde o vadu, se kterou se da pri rezimovych opatrenich stastne zit. Drtiva vetsina metabolickych vad je neslucitelna se zivotem nebo alespon plnohodnotnym zivotem. Moc vam drzim palce, at to zvladnete a tesite se z miminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
8.4.21 09:33
@lilith1 píše:
Pokud vim tak neco podobneho tedi prcka s dietou ted resi ta misska z detskeho domova, ale jakou dietu presne nevim.

Ano, vím. Když jsem si tehdy ještě s bříškem četla článek na seznamu, ve kterém tam nemoc, kterou její synek trpí popisovali, říkala jsem si, jaké to musí být hrozné a že si to nedovedu představit. Chlapeček ale nemůže bílkoviny všeobecně (snad jen pár gramů denně co vím), což si myslím že je na dodržování i nějaké vaření poněkud horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65172
8.4.21 09:33
@lilith1 píše:
Pokud vim tak neco podobneho tedi prcka s dietou ted resi ta misska z detskeho domova, ale jakou dietu presne nevim.

Tam má dítko mnohem horší dietu. Bez laktozy se to ještě dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
8.4.21 09:42
@Tajeka píše:
Dcera ma uz dva roky podezreni na metabolickou vadu mitochondrialni povahy. Prognozy techto metab. vad jsou silene. Zatim celime nejakym neuro-svalovym problemum a jsme geneticky a jinak neustale vysetrovani. V metab. jsou nejake nespecificke, avsak opakujici se odchylky. Stres je to hrozny. Ve vasem nestesti mate stesti, ze jde o vadu, se kterou se da pri rezimovych opatrenich stastne zit. Drtiva vetsina metabolickych vad je neslucitelna se zivotem nebo alespon plnohodnotnym zivotem. Moc vam drzim palce, at to zvladnete a tesite se z miminka.

Děkuji moc za povzbuzení. Vám i Vaší dcerce také moc držím palce. :hug: Člověka by předtím ani nenapadlo, že jsou nějaká taková onemocnění, dokud mu realita neuštědřila tvrdou ránu, takže s Vámi soucítím. Hlavně ať jsou ty naše poklady zdravé. Věrím, že to jsou bojovníci už od mala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.21 10:26
@terezaanna píše:
Děkuji moc za odpověď. :hug: Tatínek měl stejný průběh nemoci? Má klasickou Galaktosemii nebo nějaký jiný podtip? Případně nějaké zdravotní následky, nebo „jen“ celoživotní dieta?

Popravde nevim, jaky ma tip… Vtipný je, ze vzhledem k tomu, ze je z 60. let, tak to nemel nikdy diagnostikovane, zjistilo se to úplnou náhodou diky mému genetickemu vyšetření až tento rok. Nevím, jak to řešili, kdyz byl malý, ale nyní proste nepije mleko a neji mléčné výrobky, zpracovana laktoza, např. v palacinkach, mu nevadi. Když ji pozre tepelne neupravenou, ma střevní potíže, tedy ani nehrozí, že by ji pozrel vic a poškodil si játra. Je to taková horší intolerance laktozy ;)

• Citovat
  • Upravit
2597
8.4.21 10:37

Ahoj, já zkušenost s metabolickou vadou nemam, ale před rokem se nám narodila dcera a také byla na jipce. Kvůli pandemii nás k ní teda pustili jen na chvilku a pak až za pět dní. U ní bylo podezření na zápal plic, naštěstí se neprokázal a dcerka už je úplně zdravá.
Držím pěsti, ať je malá v pořádku a posílám :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.3.22 16:43

Ahoj, jak se vam dari? :-)
Nasemu brouckovi byla zjistena metabolicka vada, jsem jeji prenasec, zemrel na ni 3. den sveho zivota v porodnici. :-(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.22 16:44

Ahoj, jak se vam dari? :-)
Nasemu brouckovi byla zjistena metabolicka vada, jsem jeji prenasec, zemrel na ni 3. den sveho zivota v porodnici. :-( Je to vada kterou se rodi 1, max. 2 deti rocne v CR a prenasec je kazdy 60 000.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure