Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
maminky nemate někdo zkušenost když se dítě bojí v aute?
Mame syna 18m. Uz odmala mame s autem problém. Když byl ve vajíčku tak zvracel. Takže když pak byla už možnost přešli jsme do větší sedačky a čelem dopředu. Mame autosedačku Britax. A to se zlepšilo.
Ale delší trasu nad 20minut nezvládá. Nechce tam být, vadí mu, že je připoután. Kdyz se dlouho dívá třeba do knížky tak se mu dělá špatně. A dnes když jsme jeli a byli tam prudké zatáčky tak začal úplně strachy vyvádět. Přitom autosedačka drží, pás má taky pevně. A ani jsme nejeli rychle. Ale přeci jen jak je opravdu prudká zatáčka tak se malinko člověk nakloní tak vyvádí.
Uz se autu začínám i vyhýbat. Protože to je peklo pro všechny. Ale přeci jen rada bych na výlety.
Prosím poraďte jak ho zaměstnat. Jak na to aby se nebál. Dekuji
Naštěstí to neznám, protože jezdíme kvůli starší dceři denně několikrát, auto je jistota i na spánek…ale teda takhle malou dceru 20m vozím v protisměru a dlouho budu, má sedačku Nuna pruu, jde hezky naklopit do lehu…a zkoušela jsi vyjet v čase spánku, že by se prospal?
PS: já když čučím do mobilu nebo i do letáku, tak zvracím taky…ale jako řidič v pohodě…jako malí jsme k moři jezdili hlavně autobusem, taky jsem zvracela…v letadle to nemám…tak jak bude starší, tak eliminujeme rušitele a pak si třeba i řekne, kdy mu je špatně
Příspěvek upraven 08.05.25 v 06:12
Myslím, že je mu blbě. Kinetóza.
Zkusit nedávat moc jídla před cestou, případně něco na uklidnění.
Nekoukat do knížky/mobilu/na hračky, to je pak mnohem horší.
Snažit se jezdit plynule, cesty pokud možno rovné. Často zastavovat.
Muze mit poruchu vestibularniho systemu, sla bych na ORL, kdyz ne hned, tak casem. Tyto deti byvaji pak casto neklidne, neustale v pohybu, ma to spojitost i s ADHS. Muze mit problem i na houpackach a kolotocich. Nase dite tento problem nema, ale kvuli ergoterapii pri vyvojove dysfazii se nas na toto vsechno vyptavali a existuji na to i cilene terapie. Tak bych zapatrala a nechala to dovysetrit.
A jak bylo zmineno, zadne knizky ani tablet. Je to tezka kinetoza a tohle to zhorsuje. Kdybych si v aute cetla, zvracim hned taky, syn taky. Do tabletu se vydrzel v aute koukat jen 5 minut, pak jsme museli zastavovat, ma 5. Idealne rovne cesty bez zatacek (ty to ukrutne zhorsuji). Neni to strach, je mu spatne.
A pomaha v aute spat, takze planovat cesty tak, at idealne spi. Na okna bych dala nejakou takovou tu zastenu proti slunci, at nevidi ven.
Vadí mu asi kinetická energie. Vůbec se nedivím. Já ji taky nemám ráda. Zatáčky, jízda z kopce. Vždycky z toho mám sevřený žaludek. Rychlost taky nemusím. A obecně ta zkušenost bývá na zadních sedačkách horší. Na předních to prostě není tak cítit. Zvlášť u aut, která má většina běžných lidí a která se pomalu rozpadají, jakmile se blíží rychlosti 150 km/h, je to hrůza. Je to fakt hrozně cítit. U takových těch super kár je to úplně jiný zážitek a tam i když to jede dost rychle, tak mám pocit jako by se to sotva hnulo… Asi bych ho nevozila, pokud to není nezbytně nutné. Třeba to s věkem odezní…
@blumen píše: Více
dcera má ADHD, kolotoče a houpačky miluje, ale když má v autě tablet, tak do 5 minut zvrací