Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Plavuše píše:
Asi takhle. Soucasna podoba maturity je natolik trivialni, ze vubec nemam cenu mit strach. Zkus ji to takhle vysvetlit.
S tím sice souhlasím, ale pro většinu studentů je to první nějaká větší, důležitá zkouška, kterou je navíc ostuda neudělat, takže stres to je, to nelze popírat…
Znám spoustu nerváků, ale nikoho, kdo by z nervů maturitu neudělal. Jedna moje spolužačka se na maturitu učila od ledna (já a většina třídy maximálně týden), přišla tam zelená, několikrát zvracela, málem omdlela, ale maturitu zvládla ![]()
Já teď nevím, jestli už ústní byly nebo budou, ale pokud budou, ať se tam dojde podívat. Nic mě neuklidnilo tak, jako když jsem viděla, že fakt o nic nejde.
@peckova píše:
Dobrý den,
dcera za rok maturuje a už teď šílí, že to nedá. Hloupá není, ale mám strach, že se bude tak nervovat, že se jim tam zhroutí. Je mi jedno jestli to udělá v květnu nebo září, ale hlavně ať to udělá. Znáte někoho kdo maturitu kvůli stresu neudělal vůbec?
Syn odmaturoval až letos, napočtvrté…zemědělka
@peckova dcera čerstvě odmaturovala, nervy měla pořádné. Udělala to u nich většina z ročníku, ale pár neúspěšných jedinců se našlo. Za frašku pro primitivy bych to neoznačila, učila se dost a v některých předmětech byla témata náročná.
Strachu se člověk neubrání, ale obvykle je to tak, že když už jsou kostky vrženy (téma vytaženo), tak ten strach nějak opadne a jedeš…Navíc jako rodiče jsme jí zdůraznovali, že nejde o život, abychom její vnitřní napětí ještě nezvyšovali.