Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, za pár dní mám jít na laparoskopickou operaci cysty na veječníku (9×10cm), jenže jsem z toho strašně vystresovaná. Nikdy jsem na žádné operaci nebyla, nikdy jsem nebyla v nemocnici a nikdy jsem nepodstoupila nic horšího, než zašívání nějaké rány na chirurgii. A aby toho bylo málo, mám nepřekonatelnou úzkost z toho, když se mě dotýká cizí člověk, natož když se mám před někým svléknout. Už obyčejné gynekologické vyšetření se mnou z tohoto důvodu celkem zamává. Občas se třeba začnu klepat a nemám daleko k pláči. Také mám hrozný strach z nemocnice a doktorů. Kvůli té operaci brečím skoro každý den. Nejradši bych tam nešla, ale gynekoložka řekla mamce, že když tam nepůjdu a ta cysta praskne, mohlo by mi to dokonce i ohrozit život.
Teď jsem si přečetla, co všechno budu muset podstoupit před tou samotnou operací (například klysma, cévku,..) a dost vážně se bojím, že to nezvládnu. Už mě i napadlo že se něčím předávkuju a bude po problému
. Měl jste to taky tak někdo? Nevíte jak to zvládnout? Jsem z toho už naprostou zoufalá ![]()
Z toho si nic nedělej, takovou úzkost jsem měla taky. Nakonec se mi to vyhlo. Nicméně jde požádat o nějaký prášek na uklidnění.
Jinak si pamatuj, nic netrvá věčně. Nebude to příjemné, ale zas nic, co by se nedalo vydržet.
Držím Ti palečky, ať to zvládneš. ![]()
@Silmarilion píše:
Ahoj, za pár dní mám jít na laparoskopickou operaci cysty na veječníku (9×10cm), jenže jsem z toho strašně vystresovaná. Nikdy jsem na žádné operaci nebyla, nikdy jsem nebyla v nemocnici a nikdy jsem nepodstoupila nic horšího, než zašívání nějaké rány na chirurgii. A aby toho bylo málo, mám nepřekonatelnou úzkost z toho, když se mě dotýká cizí člověk, natož když se mám před někým svléknout. Už obyčejné gynekologické vyšetření se mnou z tohoto důvodu celkem zamává. Občas se třeba začnu klepat a nemám daleko k pláči. Také mám hrozný strach z nemocnice a doktorů. Kvůli té operaci brečím skoro každý den. Nejradši bych tam nešla, ale gynekoložka řekla mamce, že když tam nepůjdu a ta cysta praskne, mohlo by mi to dokonce i ohrozit život.Teď jsem si přečetla, co všechno budu muset podstoupit před tou samotnou operací (například klysma, cévku,..) a dost vážně se bojím, že to nezvládnu. Už mě i napadlo že se něčím předávkuju a bude po problému
. Měl jste to taky tak někdo? Nevíte jak to zvládnout? Jsem z toho už naprostou zoufalá
Napadá mě, že by ti od toho nejhoršího strachu mohly pomoct léky, ale to bys musela za odborníkem.
Zkus se na to podívat pozitivně…máš vlastně velké štěstí, žes nikdy nemusela být v nemocnici a ty věci, co tě děsí, jsou jen maličkosti, třeba cévka chviličku bolí, ale není to nic, co se nedá zvládnout. Vždycky je fajn si uvědomit, že jsou lidi, kteří mají velké zdravotní problémy a stejně to snášejí dobře a statečně…pracovala jsem na LDN a když jsem viděla některé pacienty, vždycky jsem si říkala, že si na ně vzpomenu, až se budu hroutit ze svých zdrav. problémů.
budeš spát, a nikdo Tě nebude okukovat
Nikoho Tvé tělo nezajímá, jen operační rána.
Klystýr se dnes před operací nedělá, jestli budeš mít po operaci katetr, to nikdo neví. I kdyby zavádí se na sále v narkóze. Při vyndání nic nebolí.
Kolik Ti je roků? ![]()
@Silmarilion nic se neboj, opravdu. Když jsem šla poprve na operaci, taky jsem se trochu bála, ale zas jsem si říkala, kolik žen už podstoupilo operaci, nejsem první ani poslední. A to samé s lékaři a sestrami, kolik žen už viděli. Tak se neboj, bude to dobré. Říkej si, zvládly to jiné, zvládnu to i já.
@Safrane píše:
@Silmarilion To je snad na psychiatra, ne? Kde jsi vyrostla? Ve zkumavce? Neměl by dospělý člověk mít také určitou odolnost a především vděk lékařům za to, že ti zachraňují život?
Bych nebyla tak přísná. Někdo se prostě bojí no. Já už mám taky strach z nemocnic, a to jsem úplně opačný případ, prožila jsem v nich roky (jako pacient) a měla jsem i smůlu na lékařské omyly, které mi dodnes ovlivňují život.
Každý máme něco, tak není třeba být hned zlá ![]()
Nevím proč do ní rýpete, každý má strach z něčeho jinýho.. Tak se prostě bojí operace. Nikdo není dokonalej, spíš by měla požádat o nějaký prášky na uklidnění, aby se míň stresovala a pak to líp snášela.. ![]()
@angelsface
Nikdo nerýpe, z operace má strach každý, neznám nikoho kdo by se těšil na sál. Pokud je @Silmarilion dospělá, měl by se nad celou situací povznést a brát z toho to dobré, bude zdravá.
@Silmarilion laparka je pohodicka, niceho se neboj
pokud budes mit uzkost, oni si te sami premedikuji nejakymi uklidnujicimi leky pred zakrokem
hlavne jim to rikej.
ja uz mam x veci za sebou, ale zrovna pred laparoskopii cysty zanicene jsem se bala hodne.ale to bylo diky hloupym doktorum kteri me neuveritelne vystresovali!!Diky bohu za uzasneho pana primare..
Příspěvek upraven 02.01.15 v 15:04
@Safrane píše:
@Silmarilion To je snad na psychiatra, ne? Kde jsi vyrostla? Ve zkumavce? Neměl by dospělý člověk mít také určitou odolnost a především vděk lékařům za to, že ti zachraňují život?
@Safrane píše:
ach muj boze…kazdy jsme nejak nastaveni a nejak odolni trocha EMPATIE pokud chapes co to vubec je, by ti neskodila!!
Příspěvek upraven 02.01.15 v 15:09
@KackaDoup
nedělá, dnes už je jiný typ narkózy, kde to není nutné. Ona jde jen na drobný zákrok cca 20 minut. Bez klystýru
@bmimino dela…kazde pracoviste to ma jinak..co ma proboha klystyr spolecneho s narkozou::
klystyr se dela ze zcela jinych duvodu aby bylo strevo prazdne a nezavazel jeho obdsah pri vykonu…a 20 minut? ty jsi jasnovidec??jak muzes vedet jak dlouho jim to bude trvat, copak je kazda operace pres kopirak? ma dany nejaky cas??,neskutecne…cekala jsem na laparoskopii jako posledni tak vim jak silene se nektere protahly…ikdyz se udaval na to mnohem mensi cas…protoze dovnitr nikdo nevidi ze jo!!a kazda oparece se muze behem minuty zmenit…laparka treba na normalni rez…ale to se zkladatelce jiste vyhne..to jen pro poradek.,
Ja to taky nemam rada, operace a hlavne nemocnicni prostredi, nastesti sem na operaci byla jen jednou kdyz sem byla mala a hlavne po tom, co byl v nemocnici a 4× v narkoze syn sem si rikala, ze bych sla klidne tisickrat za nej jen aby on nemusel trpet
Takze klid, neni to prece konec sveta ![]()