Strach z opakovaných IVF

Janli
26.2.19 10:27

Zásadní chyba je v tom, že jste použili pouze metodu ICSI. Ve vašem případě by měla být použita metoda PICSI. Při ICSI vybírá embryolog spermii pouze pohledem, může vybrat spermii za hranou životnosti nebo oplodnění neschopnou, což on nepozná. naopak při PICSI se požívá gel z kyseliny hyaluronové, který simuluje povrch vajíčka a na něj se dokážou navázat pouze nejkvalitnější spermii. Naděje na zdravé embryo je několikanásobně vyšší.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
26.2.19 10:29
@Janli píše:
Zásadní chyba je v tom, že jste použili pouze metodu ICSI. Ve vašem případě by měla být použita metoda PICSI. Při ICSI vybírá embryolog spermii pouze pohledem, může vybrat spermii za hranou životnosti nebo oplodnění neschopnou, což on nepozná. naopak při PICSI se požívá gel z kyseliny hyaluronové, který simuluje povrch vajíčka a na něj se dokážou navázat pouze nejkvalitnější spermii. Naděje na zdravé embryo je několikanásobně vyšší.

Doktor nám řekl, že v našem případě PICSI nejde, protože manžel má nepohyblivé spermie, takže by se tímto způsobem vyselektovat nedaly :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.19 10:44

@Thomassss Take se potykame s necim podobnym, manzel ma velmi spatne spermio a ma za sebou nekolik pokusu se svou ex, take vzdy “jen” ICSI, ale u nej je problem to, ze se vajicka (napr 7 z 10 odebranych) ani neoplodni, zbytek odpadne cca 3.den. Zatim jsme take zkusili jeho spermie, darovana vajicka a PICSI s IMSI; kultivace mela malinko lepsi prubeh, ale vysledek stejny - k ET nedoslo. Pak uz jsem rekla stop, patrame po pricine spatneho SPG, zvazujeme lecbu u MUDr Kociho a dalsi IVF planujeme napul s darcem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.19 10:46

A jinak souhlas s Tebou, nam to PICSI temer nemohli provest, prave kvuli spatnemu SPG. Myslela jsem ze by pomohla nova metoda MACS, ale ta se u takhle spatnych SPG take nedoporucuje, snad mozna novejsi MFSS a darce za mne urcite, otazka ale je, jak to vezme Tvuj muz, nekteri chlapi s tim maji problem a pak i centra, kdyz citi ze s tim chlap neni ztotoznen.

• Citovat
  • Upravit
8743
26.2.19 10:50

@Thomassss zásadní je i to tvé smýšlení. Viz"myslim si, ze se tím zvyšuje riziko rakoviny prsu". Máš k tomu nějaké důkazy, které ukazují přímou souvislost? Víš, že i v pribalaku např antikoncepce a jiných léků je uvedeno, že byl pozorován vyšší výskyt rakoviny? Myslíš, že se nikdo z nás, kdo to podstoupil nebál? Lékař ti nenastavi léčbu většinou na první dobrou. Minimálně první cyklus ivf ukazuje, jak tvoje tělo na hormony reaguje. Nikdo ti nebude cpát zbytečně vysoké dávky. Zacina se od nižších k vyšším. Většinou v životě neco chtít, znamená se také trochu obětovat. Bohužel. Jinak pokud v kratkem protokolu jen tri zralá vajíčka, určitě zkusit dlouhý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
26.2.19 10:52

Ahoj, nevím zda tě utěším nebo naopak více rozladím. My stejný problém jako ty - manžel špatné spermio + já nižší AMH + endometrióza. 1.cyklus krátký protokol, pak ještě 4 cykly dlouhý protokol. Vždy jen několik vajíček (průměrně 6, oplodněny 3, tranfer 1-2 vajíček). Pátý pokus jsem nenechala prodlouženou kultivaci a nakonec z toho byly dvojčata. Ale cesta byla dlouhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.2.19 10:55
@Anonymní píše:
A jinak souhlas s Tebou, nam to PICSI temer nemohli provest, prave kvuli spatnemu SPG. Myslela jsem ze by pomohla nova metoda MACS, ale ta se u takhle spatnych SPG take nedoporucuje, snad mozna novejsi MFSS a darce za mne urcite, otazka ale je, jak to vezme Tvuj muz, nekteri chlapi s tim maji problem a pak i centra, kdyz citi ze s tim chlap neni ztotoznen.

Manžel je s darovanými spermiemi smířený, není z toho nadšený, bohužel z něj tak trochu cítím, že by to dítě nebral úplně stejněě jako své vlastní, ale zase ví, že já dítě chci a že vlastně toto vše podstupuji primárně kvůli němu (ikdyž samozřejmě nevím, zda nemám také ta vajíčka špatná), takže určitě by s tím souhlasil. Já jsem dokonce navrhovala zkusit dárkyni vajíček s manžel.spermiemi, to mi doktor vymluvil, že jsem mladá a kvalita vajíček klesá především s věkem, takže je pravděpodobně problém na straně manžela. A vy jste tedy DV zkouseli ikdyz ty jsi v poradku?
Jediné, co by můj manžel nechtěl, je celé darované embryo, prý ať je to dítě alespoň jednoho z nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.2.19 10:57
@Térouš píše:
@Thomassss zásadní je i to tvé smýšlení. Viz"myslim si, ze se tím zvyšuje riziko rakoviny prsu". Máš k tomu nějaké důkazy, které ukazují přímou souvislost? Víš, že i v pribalaku např antikoncepce a jiných léků je uvedeno, že byl pozorován vyšší výskyt rakoviny? Myslíš, že se nikdo z nás, kdo to podstoupil nebál? Lékař ti nenastavi léčbu většinou na první dobrou. Minimálně první cyklus ivf ukazuje, jak tvoje tělo na hormony reaguje. Nikdo ti nebude cpát zbytečně vysoké dávky. Zacina se od nižších k vyšším. Většinou v životě neco chtít, znamená se také trochu obětovat. Bohužel. Jinak pokud v kratkem protokolu jen tri zralá vajíčka, určitě zkusit dlouhý.

Já vím, že mé myšlení není dobré, ale jak se těch myšlenek zbavit? Důkazy nemám, ale Kdyby hormony nezvyšovaly riziko rakoviny, proč by o tom psali v příbalovýcch letácích? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.2.19 11:01
@Bella13 píše:
Ahoj, nevím zda tě utěším nebo naopak více rozladím. My stejný problém jako ty - manžel špatné spermio + já nižší AMH + endometrióza. 1.cyklus krátký protokol, pak ještě 4 cykly dlouhý protokol. Vždy jen několik vajíček (průměrně 6, oplodněny 3, tranfer 1-2 vajíček). Pátý pokus jsem nenechala prodlouženou kultivaci a nakonec z toho byly dvojčata. Ale cesta byla dlouhá.

Gratuluji, to jenkrásné, že máte dvojčátka. Takže zkoušet a zkoušet, jiná rada a možnost asi není :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.19 11:04

@Thomassss My jsme DV zkouseli prave proto, ze manzel mel predtim nekolik neuspechu se svou ex, mezitim absolvoval operaci varikokely a doktori mu udajne tvrdili jak uz bude SPG v norme… jenze pak se ukazalo ze SPG stale tragicky, ja mu to tak trochu zacala zazlivat (protoze mi pri seznamovani tvrdil ze je OK, ale zaroven nebyl ochoten jit na kontrolni SPG), k tomu mam v rodine rakovinu prsu i vajecniku a ja uz se v minulosti s necim lecila, takze jsem to cele velmi tezko snasela a nechtela jsem do sebe hormony rvat zbytecne, nesmim ani beznou antikoncepci… u nas tohle nastesti s odstupem casu pomohlo, manzel se smiril s darcem. Driv by to asi nezkousl, ale jednak ho zacal tlacit vek a jednak jine sance nebyly, krom adopce, o darovanem embryu jsme neuvazovali.

• Citovat
  • Upravit
8743
26.2.19 11:06

@Thomassss prostě si říct chci dítě a neco tomu obetuji jako si to řeklo tisíce žen před tebou. Nebo můžete čekat na zázrak. Nic než to zkoušet vam nezbyde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
26.2.19 11:13

@Térouš @Thomassss Samozrejme ze jakakoli hormonalni stimulace zvysuje riziko rakoviny prsu, pokud k tomu nekdo ma geneticke dispozice. Mne se prvni nador udelal v 18 po mesici uzivani slabe HAK… ale neni na to mnoho studii a lekari v CAR toto tema nechteji diskutovat, maji bud Tvuj pristup (chces dite? musis neco vydrzet) anebo reknou at si zaplatis genetiku BRCA genu (driv to stavalo cca 20 tisic). A co z ni mas? Leda potvrzeni toho, ze mas zvysenou sanci se s rakem potkat… ze by tomu umeli prozpusobit stimulaci, to ne… abych ale nebyla tak pesimisticka, nedavno jsem to opet resila protoze se chystame na IVF, a pan doktor me uklidnil, ze par cyklu IVF cyklu za zivot by mely byt OK, ze behem tehotenstvi a pri kojeni je telo take pod velkym navalem hormonu, cili ze to tak nelze brat… znam ale i par s 12 cykly behem 5 let coz uprimne nechapu.

edit: preklepy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.2.19 11:57
@Helca83 píše:
@Térouš @Thomassss Samozrejme ze jakakoli hormonalni stimulace zvysuje riziko rakoviny prsu, pokud k tomu nekdo ma geneticke dispozice. Mne se prvni nador udelal v 18 po mesici uzivani slabe HAK… ale neni na to mnoho studii a lekari v CAR toto tema nechteji diskutovat, maji bud Tvuj pristup (chces dite? musis neco vydrzet) anebo reknou at si zaplatis genetiku BRCA genu (driv to stavalo cca 20 tisic). A co z ni mas? Leda potvrzeni toho, ze mas zvysenou sanci se s rakem potkat… ze by tomu umeli prozpusobit stimulaci, to ne… abych ale nebyla tak pesimisticka, nedavno jsem to opet resila protoze se chystame na IVF, a pan doktor me uklidnil, ze par cyklu IVF cyklu za zivot by mely byt OK, ze behem tehotenstvi a pri kojeni je telo take pod velkym navalem hormonu, cili ze to tak nelze brat… znam ale i par s 12 cykly behem 5 let coz uprimne nechapu.edit: preklepy

Takže tobě lékaři doporučují hormonální stimulaci, ikdyž jsi v minulosti měla rakovinu prsu? 8o to mě překvapuje. A jsi nějak speciálně více sledovaná, např. každý rok ultrazvuk prsou? Já se přiznám, že toto bych asi neriskovala a raději bych zvolila variantu DV.
Holky, řeknu vám, že je mi z toho všeho na nic, když to vidím a čtu. Prostě přesně jak píšeš, buď chceš dítě, tak pro to něco obětuj a huntuj si tělo a nebo se s tím smiř a zkoušej to do nekonečna přirozeně. :pocitac: hruza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
26.2.19 12:04
@Anonymní píše:
@Thomassss My jsme DV zkouseli prave proto, ze manzel mel predtim nekolik neuspechu se svou ex, mezitim absolvoval operaci varikokely a doktori mu udajne tvrdili jak uz bude SPG v norme… jenze pak se ukazalo ze SPG stale tragicky, ja mu to tak trochu zacala zazlivat (protoze mi pri seznamovani tvrdil ze je OK, ale zaroven nebyl ochoten jit na kontrolni SPG), k tomu mam v rodine rakovinu prsu i vajecniku a ja uz se v minulosti s necim lecila, takze jsem to cele velmi tezko snasela a nechtela jsem do sebe hormony rvat zbytecne, nesmim ani beznou antikoncepci… u nas tohle nastesti s odstupem casu pomohlo, manzel se smiril s darcem. Driv by to asi nezkousl, ale jednak ho zacal tlacit vek a jednak jine sance nebyly, krom adopce, o darovanem embryu jsme neuvazovali.

Takze mate nakonec dite s tvymi vajicky a darovanym spermatem? A prosim, jak doslo k oplozeni darcem, dela se to v prirozenem cyklu, napr. IUI, nativ nebo jsi mela klasicke IVF?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1192
26.2.19 12:12

@Thomassss ahoj, bohužel tak to je, jestli chceš dite musíš strach překonat a ano větší kontoly jsou na místě, ale vždy nějaké riziko hrozí, dnes snad ze všeho, ale to by se člověk musel zblaznit kdyby na to pořad myslel. Mám za sebou 3 ivf taky mám strach a už mi take z těch hormonu není hej, ale nic jiného mi nezbývá jestli chci miminko, jiná možnost není… Ale být tebou tak do dlouhého protokolu nejdu stejně z tebe toho moc nedostanou. Radši tu minimalku nebo nativ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí