Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
To mě mrzí a jakým způsobem jsou postižení, pokud se mohu zeptat prosím? Děkuji
@Anonymní píše: Více
Můžeš udělat minimálně dvě věci - mít takovou životosprávu, která by zdraví miminka neohrozila a podstoupit důkladná vyšetření plodu v těhotenství. Ale pro tvou informaci - nic na světě ti nezaručí zdravé dítě, ani to, když se zdravé narodí. Ale o tom to je - chceme mít děti, protože se o ně chceme starat. Pokud je to pro tebe takový problém, zvaž, jestli je vůbec mateřství dobrá volba. S problémem, obavou, nemocí nebo úrazem se během života dítěte setkáš na 100%.
A ses těhotná nebo takto premyslis dopředu? Člověk nikdy nevi, co mu život přinese. Psycholog je určitě na místě. Nemocné dite nechce nikdo, ale hroutit se předem asi není dobrá cesta. My mame 2 ze 3 deti s nějakými diagnozami, zadne vážné postižení, ale i tak to není lehké. Spousta lékařů, terapií, pomůcek, řešení veci, které by me nikdy nenapadlo, ze budu řešit. A hlavne život v neustálém stresu. Spousta kamarádek rika, ze by to nedala. No ale ja vím, ze dala. Proste by musely. A ty taky. Kdyz uz člověk v te situaci je, nepremysli nad tim, ze to nedá.. proste to žije. Ano, nechce to, ale co zbývá, to dite miluješ, at je téměř jakékoliv.
Rozumím Ti. Tohle je jeden z (mnoha) důvodů, proč si říkám, jestli není lepší zůstat bezdětná, ač děti miluju. S postiženým jsem pracovala, s nějakou méně vážnou diagnózu bych neměla problém, ale vážnějšího postižení se také bojím. Což o to, asi bych se zvládla postarat i o těžce postižené dítě, ale ono nezůstane dítětem věčně…
Byla jsem v kontaktu i s matkami těch postižených dětí, jedna mi přiznala, že občas přemýšlí, že si něco udělá, protože je toho na ni moc. Má syna s PAS, ADHD a problémovým chováním.
A to ho už čekáš nebo se bojíš budoucnosti?
Protože pokud mateřský typ nejsi tak dítě neměj. ![]()
Zivot muze prinest hodne blbych veci, ale taky krasnych. Sama muzes skoncit postizena, kdyz ti na hlavu treba spadne kvetinac. V drtive vetsine se deti rodi zdrave nebo temer zdrave.
Hodne veci se da osetrit bud prenatalni diagnostikou (a v nejhorsim tehotenstvi ukoncit) a dost i zivotospravou. U nas jsou treba stale rezervy s uzivanim kyseliny listove. Vyskyt rozstepu patere je napr. dvojnasobny oproti USA, kde maji listovku plosne v potravinach. Spravnymi doplnky a zivotospravou muzes teda hodne rizik podchytit. Treba uz vyzkumy naznacuji, ze nedostatek zeleza matky (nutne urcit z krve, nejlepe resit pred otehotnenim) muze zvysit riziko ADHD, ze nedostatek ryb (omega-3) muze snizit IQ deti o cca 3 body (to je rozdil mezi lidmi, co neji ani zadne ryby ani dopnky stravy a lidmi, kteri maji Omega-3 dostatek - existuje i veganska varianta). Dulezita je i fyzicka aktivita matky. Proste muzes tomu dost pomoct.
Naopak i male mnozstvi alkoholu skodi, ikdyz nejde presne vycislit, jak - hodne individualni.
Tak z okolí vidím, že není dobrá drogová minulost, cigarety a alkohol, není dobré se stresovat, to taky škodí, na screening nechoď do okresní nemocnice ale objednej se pak třeba do Gennetu (v těch okresních nemocních občas něco přehlednou, mám několik případů v okolí a nebyla to úplně banalita), vyber dítěti kvalitního otce (koukni se na jeho rodinu, zapátrej v minulosti, na kvalitu spermií má vliv třeba i hulení trávy…), v neposlední řadě má vliv i věk budoucích rodičů, takže dítě neodkládej do vysokého věku. Těch proměnných je hodně a zdravé dítě je zázrak.
Nemusí být postižené, můžete později řešit vážnou nemoc a na to vás nikdo nepřipraví. A musíte se starat, třeba jako já o psychicky nemocnou dceru už 3 roky a už dost nezvládám psychicky
Ahoj holky
Trpím nesnesitelným strachem z toho, že se mi narodí postižené díte, protože vím, že o silně tělesně či mentálně retardované dítě bych se starat nedokázala. Strašně se bojím, když čtu ty příběhy, upřímně nejsem tak mateřský typ, abych se starala o takto postižené dítě a zničila si celej život. Chci se zeptat, zda tento strach jste také prožívali a co vám pomohlo? K psychologovi jsem se objednala ale volno má až za 6 týdnů.
Děkuji a mějte se…
Příspěvek upraven 16.01.26 v 19:17