Strach z prezentování před lidmi

Sabrina2001
21.2.22 15:58

Strach z prezentování před lidmi

Zdravím,
Studuji vysokou školu a jako podmínku k absolvování jednoho předmětu je vytvoření prezentace, kterou následně musím odprezentovat před 200 lidmi na přednášce.
Je teprve druhý týden semestru a já z toho už teď mám žaludek na vodě. Nerada prezentuji cokoliv před lidmi, avšak menší prezentace před spolužáky buď na střední nebo i na VŠ jsem vždycky nějak zvládla.
Ale mluvit před 200 lidmi mi nahání doslova hrůzu. Už jsem kvůli tomu i začala uvažovat o změně školy, což je ale asi blbost :D
Máte nějaké rady, tipy, triky jak trému zmírnit?
Zatím ani nemám datum, kdy budu prezentovat ale i tak na to teď nedokážu přestat myslet.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2128
21.2.22 16:25

Radu asi moc nemám :think: Ale mě vždycky osobně po psychické stránce pomohlo takové to vědění že nejsem jediná, že svojí práci musí přeci odprezentovat všichni spolužáci i když se na to samozřejmě někdo netěší :roll: jinak změna školy kvůli tomuhle je blbost. Ono na každé škole se najde něco co ti nesedne a nebude ti příjemné 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
21.2.22 16:30

Uvědom si, že tě v reálu stejně většina těch lidí nebude vnímat, jen si to tam odsedí. A budou muset taky prezentovat, trému bude mít naprostá většina z nich. No a zkusila bych Bachovy kapky, krizovou směs, mám s ní dobré zkušenosti, jen škoda, že jsem ji objevila až po škole. Jo a mě vždycky nejvíc pomohlo, když jsem prezentovala něco, na čem jsem opravdu sama hodně dělala a hodně o tom tématu věděla. Takže být tebou bych na tom dělala, a zjišťovala o tématu co nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
21.2.22 16:39

To je normalni.
Ja si vzdy cvicne vse zkousim doma nahlas. Pred zrcadlem. Tim ziskavam pocit jistoty, ze vim, jak na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
21.2.22 16:44

První prezentaci jsem si psala slovo od slova :oops: taky jsem měla strašnou trému
Postupná praxe to výrazně zlepšila, pak už stačily jen body.
A každopádně říct si to doma nahlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31439
21.2.22 16:52

Zbavis se toho jedine praxi. :hug: Proto jsem treba uz ted rada, ze se moje deti celkem hrnou do ruzneho vystupovani, verim, ze to v budoucnu jeste vyuziji. Ja mela spoluzacku, a ta neobhajila DP, sice ji mela jiste peknou, ale vylezla pred plenum, zrudla a nerekla ani slovo… Pak ji tam ruzni chapajici docenti trenovali, aby neco vykvakla aspon na podzim a to teda obhajila. Ber to tak, ze to neni jen tak pro nic za nic.

Ja treba nesnasim telefonovani. mam z toho asi podobne pocity jako ty z prezentovani, ale nakonec se vzdycky prekonam a k tomu lekari se objednam :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
21.2.22 16:57

@Sabrina2001 K snídani dva panáky :mrgreen: ne, vážně, je to normální, já taky bytostně nesnášela prezentace na konferencích, brrrr. Ale on stejně moc nikdo neposlouchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
21.2.22 17:00

Mně pomůže si sundat brýle a zaměřit se na první řadu. Zbytek tam není :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sabrina2001
21.2.22 17:21

Děkuju všem za rady :srdce: jsem ráda, že v tom nejsem sama.
@Agnes86 Bachovy kapky? A fakt to pomáhá? Teď na to koukám a stojí to docela dost :? Ale jestli se to vyplatí, tak je to určitě dobrá investice. :)

• Citovat
  • Upravit
830
21.2.22 17:27
@Sabrina2001 píše:
Děkuju všem za rady :srdce: jsem ráda, že v tom nejsem sama.
@Agnes86 Bachovy kapky? A fakt to pomáhá? Teď na to koukám a stojí to docela dost :? Ale jestli se to vyplatí, tak je to určitě dobrá investice. :)

Mám zkušenost, že jo. Není to samospásný, ale otupí to ty nervy, budeš víc v pohodě. Já za studia využila párkrát cigarety i když jsem jinak nekuřák. To úplně nedoporučuju, ono to pomůže, ale člověk tím pak děsně smrdí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Plamí
21.2.22 17:31

Bachovky fungujou…je teda pravda, že mě nevadí oslovovat zástupy, já se tím dnes už bavím, ale mám jiné věci a tyhle kapky zabírají.

• Citovat
  • Upravit
Sabrina2001
31.3.22 07:15

Tak update:
Dopadlo to dobře, stres ze mě opadl, jakmile jsem začala mluvit. Hodně mě to taky posunulo, teď už mi nedělá problém něco prezentovat před menší skupinkou.

Děkuju všem za rady :D

• Citovat
  • Upravit
2128
31.3.22 08:19

@Sabrina2001 tak vidíš :palec: člověk občas musí překonat sám sebe a pak z toho má o to větší radost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze