Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Je to úplně normální a má takový pocity každá druhá
A s těmi léky, i těhotný bývají nemocné a normálně léky vhodné pro těhotné užívají
A je dobrý nápad si pořizovat dítě když nejsi psychicky v pořádku?
Taky jsem měla obavy. Při prvním samé virové onemocnění, chytla jsem vše, co se kolem jen prohnalo. A nervy v manželství taky hodně pracovaly. Při druhém, poučena z prvního porodu nedonošeného, jsem ležela opravdu poctivě a dlouho se pak nemohla dostat do formy. S druhým čtyřkilovým, stejně jako s prvním dvoukilovým jsem jen vymetala ordinace. Každý si na svět přinesl hned dva problémy.
A tak se vůbec nedivím, že mají ženy z toho všeho strach.
Na druhou stranu dneska je ta lékařská věda pokročilá. Doktoři umí vše zavčasu podchytit, lze bolesti tlumit, mít u sebe manžela, je to úplně jinde, než dřív. Člověk musí věřit, že to bude dobré a udělat pro to všechno, co je v jeho silách. Vlastní miminko těch dvou se nedá ani vyrobit, ani koupit v obchodě. To si holt člověk musí odnosit a protrpět. Když jde člověk s tím uzlíčkem domů z porodnice, tak má pocit, že vyhrál tu nejvyšší první v loterii…
Tak jsi mladá, těhotenství se jistě podaří a měla by ses z něj těšit! Měla by sis ho hlavně užívat! Žádné strachy, žádné obavy, žádný stres - to si musíš zakázat! ![]()
Pořád se říká, jak je důležité pozitivní myšlení, celková duševní pohoda a dobrá nálada. Úsměv na rtech a těšit se z nového života, který má přijít, co může být krásnější…
Zkus se nějak rozptýlit a nemyslet na špatné věci, musíš si najít nějakou činnost, abys zaměstnala mozek a on neměl čas přemýšlet nad žádnými negativními věcmi. Chce to věnovat se třeba aktivně svým koníčkům!
Pokud otěhotníš, musíš se naučit léčit tělo místo prášků nějakými alternativními způsoby, aby těch prášků teda nebylo potřeba tolik. V těhu se může myslím jenom paralen. Na další bolístky si můžeš dávat nějaké obklady, zábaly. Pít nějaké bylinkové čaje a výluhy. Případně minerální prameny, Vincentka apod. Nevím, co třeba homeopatická léčba. Zašla bych si na masáže a do wellness
Udělat tělu radost a dopřát si nějaké takové pečující procedury, aby bylo tělo zdravé.
@JancaS84 Presne kvuli lidem jako vy, je ten prispevek anonymne. Jsem psychicky v poradku, jen proste veci vic prozivam a chci pro miminko jen to nejlepsi a mam strach, aby mi to telo umoznilo
@Anonymní píše: Více
Já jsem to nemyslela nějak zle. Ale prostě dítě je zápřah kolikrát i pro ženu co je úplně fit. Tak lepší řešit problém hned než pak bude pozdě.
A myslíš že kvůli nějaké viroze nebo zánětu zubu ti tělo neumožní donosit zdravé dítě? Podívej se mimo civilizaci, v jakých podmínkách se rodí děti ![]()
@medvidka No nevim, jeste jsem tehotna nebyla. Jen bych si to tehotenstvi chtela uzit, a ne se nekde trapit v bolestech
Trápit v bolestech kvůli čemu? Proč? Nechápu. Tak buď dítě chceš a tím pádem musíš počítat s tím, že se může něco potento a nemusí to být úplně bezproblémové, nebo to holt neriskuj. A být tebou úplně opustím myšlenku, že těhotenství je něco, co by si žena měla užít. A upínat se na to, že to tak chceš. Je to pouze cesta k tomu mít dítě. Krátká životní etapa. Někdo ji má lehčí, někdo těžší. Třeba ženy s roztroušenou sklerózou jsou během těhotenství úplně bez problémů. Ženy naprosto zdravé zase skončí upoutané na lůžko. Neuděláš nic.
máš opravdu zvláštní myšlenky,
a ne těhotenství se neužívá, není to kolotoč nebo dovolená na Bali, nečti nesmysly z instagramu, nebo kam na tyhle hlody chodíš,
a zas na druhou stranu - těhotenství není povinné, jestli nechceš, tak klidně dítě neměj
Hele mám tři děti a ani jedno těhotenství jsem si teda neužila. Je ti věčně blbě, pořád někde něco bolí, tlačí, tahá. Ve třetím jsem měla ke konci covid. Vždycky jsem se těšila až to skončí a budu zase samostatná jednotka.
Asi máš od toho úplně jiné očekávání, tak aby jsi nebyla zklamaná. ![]()
A léků co se dají užívat v těhotenství je spousta, takže buď v klidu že by jsi třeba celý těhotenství trpěla se zánětem v zubu.
@stinga No nevim proc by si clovek nemel uzivat to, ze v nem roste maly uzlicek lasky ![]()
Ahoj, táhne mi na 30, manžel je starší, tak jsme se rozhodli založit rodinu. Teprve jsme ve fázi snažení, ale já cítím velký vnitřní neklid, mám strach z těhotenství, a jestli to moje tělo zvládne. Vlastně si nepamatuji 3 po sobě jdoucí měsíce, kdy bych neřešila nějaký zdravotní problém. Většinou se nejedná o nic velkého a pomůžu si běžně dostupnými léky, ale vím, že v těhoteství se většina těchto léků nesmí. Jednou je to zubní zánět, podruhé mykóza, pak zas nějaká viróza a furt něco. Mám prostě slabší imunitu, i když už jsem vyzkoušela všechny možné prostředky k posilnění. Myslím, že je to dost dáno i stresem, ale neumím tomu vnitřnímu neklidu pomoci. Měla jste některá obdobné strachy? Jak jste se s tím vypořádaly? Kromě návštěvy psychologa.