Strach z vos

1.4.24 12:14

Strach z vos

Ahoj, zažila jste některá u dětí panický strach z hmyzu? Konkrétně jde hlavně o vosy. Syn má deset let, bojujeme s tím už třetí rok, myslela jsem, že to bude lepší a lepší, ale je to spíš naopak.
Když kolem něj něco proletí, ztuhne, začne nadávat, ale extrémně sprostě a to je jinak na svůj věk slušný… Aspoň přede mnou. V tom amoku nemá problém do mě strčit, vletět do silnice, je nepříčetný. Když to odezní, tak pláče… Vosa ho nikdy nebodla, pár let zpátky mi dokonce pomáhal zachraňovat včelku nebo čmeláka. Minulý rok si ještě nechal říct, že je to včela a uklidnil se, ale letos už jen říká, že mi nevěří, že je to určitě vosa… Je to šílený. Navštěvujeme psychiatričku, syn je MiND. Ptala jsem se ji, co s tím, ale teda rada žádná. 🤷🏼‍♀️ Vůbec nevím, co s tím, nejenže se fakt bojím dovolené, ale hlavně je to už i nebezpečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27688
1.4.24 12:46

Já tvého syna chápu, mám to dost podobně u mě z toho vznikla panická porucha, cvičím sama sebe tím že jsem se nutila na ně dívat v tv dokud jsem to nezvládla bez záchvat a tak pomalu postupuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
1.4.24 13:49

Já byla v dětství pobodána hodně od včel. Asi 15 žihadel. Pak jsem večer zvracela. Od té doby mám z nich taky strach. Neporadím. Soucítím. Ale ta TV není špatný nápad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
1.4.24 17:54

Já myslím, že to nepřejde. Tyhle nepřiměřené reakce mám taky a moje děti jsou to samé. Proto nenávidím léto, všude ten hnusnej hmyz k tomu vedru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.4.24 18:06

@ka2ka v TV nebo na obrázku mu nevadí, což je zvláštní. Ale zkusím mu pustit nějaký dokument ještě, kdyby ty mrchy byly aspoň užitečné, že bych ho měla na co tahat. 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.4.24 18:10

@ka2ka v TV nebo na obrázku mu nevadí, což je zvláštní. Ale zkusím mu pustit nějaký dokument ještě, kdyby ty mrchy byly aspoň užitečné, že bych ho měla na co tahat. 😅 @Dollorres To je hrozný ale. :(((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5936
1.4.24 18:24
@Michaela11153 píše: Více

To právě není vůbec zvláštní. Protože mu nevadí objekt jako takový, ale chování toho objektu a riziko, které přináší. Na obrázku nebo v TV mu nemůže ublížit. Kdežto v realitě ano a navíc jsou neodbytné a cíleně otravují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2657
1.4.24 18:32

Tak svým způsobem užitečné jsou. V přírodě likvidují různé škůdce. Ale chápu, že tohle pro dítě nijak uspokojivá odpověď nebude. Každopádně jeho strach chápu. Z vos mám taky hrozný strach. Ono u dítěte často stačí i jen náhodně vyslechnout nějaký rozhovor. Třeba ve stylu “zeťák vypil vosu v pivu a malém se udusil”. Nebo “kolegu bodla vosa a musela ho odvést rychlá”.
Jen teda bohužel taky neporadím. Protože sama se svou fobii nejsem schopna hnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27688
1.4.24 18:55

se mnou to trénuje manžel v létě si sedneme a já pozoruju vosy no upřímně mám co dělat abych neječela a neutíkala, ale já mám i alergii takže se to tím násobí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
1.4.24 19:07

Teda vosy jsou pěkné mrchy, co si budem. :lol: S tím strachem nic nenaděláš, někdo má fóbii celý život. Teď je jen potřeba naučit se s tím fungovat. Dcera když byla malá, měla takovýhle strach, nebo spíš odpor k pavoukům. Pořád se bála, že jí vleze v noci do postele. Cožpak v paneláku, to ještě šlo, ale na chatě, tam jich bylo. Jeden, ale fakt macek, se nám usadil v koupelně pod umyvadlem a ještě k tomu tak, že nebyl k ulovení. Ta tam nechtěla ani vkročit. Nakonec pomohlo, že jsme ho pojmenovali Božena a brali ho jako domácího mazlíčka. Prostě jsme o něm tak mluvili. Od té doby byl každý pavouk Božka a postupně jí to přešlo. Chápu, že s vosama je to složitější. Snad jen vysvětlovat, že mají i kladné stránky, nějaký dokument pustit. A hlavně upozornit i okolí a žádné strašení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vbg
492
1.4.24 19:24

Já mám na vosi bodnutí alergii a tudíž z nich mám i fóbii :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.4.24 19:41

@vbg tak takhle to chápu ????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
1.4.24 19:42

Dá se s tím žít, ono těch vos ubylo, před 20 lety to byla trága. To byly houfy kolem každého koše, na každé zahrádce a u každého stánku. Nikde člověk neměl klid. Tehdy se mi žilo fakt blbě. Teď už je to lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.4.24 19:42

@Karinkas Držím palce, ať to jednou přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2657
1.4.24 23:25

Děkuji :srdce:
Já jsem už zvyklá lepší už to asi nebude. I mé okolí ví, že před nima zdrhám.
Vám držím pěsti ať najdete nějaký způsob aby se syn nemusel stresovat. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová