Strach ze státní školky

Anonymní
30.4.14 10:20

Strach ze státní školky

Velká omluva za anonym :oops: Tak jsme se dozvěděli, že dcera byla přijata do státní školky. V naší oblasti je to učiněný zázrak. Teď místo radosti ve mě hlodá červík a mám trochu strach jí tam dát. Minulý rok se nedostala, tak jsme jí dali do školky soukromé. Stále tam s dětmi něco tvoří, mají bohatý program a dcera se toho hodně za ten skoro rok naučila včetně angličtiny.
Když jsem si přečetla režim dne dětí v naší možná budoucí školce, tak mi tam vyšlo, že děti mají řízené činnosti asi jen půl hodiny dopoledne mezi svačinou a pobytem venku. Mám velý strach, že to bude jen hlídárna a nic jí to nedá :( Dcera je celkem introvert, vrstevníky zas až tak moc nevyhledává, ale za to má ráda paní učitelky a baví jí pod jejich vedením něco vyrábět, malovat, dokonce i divadlo. Díky této školce máme docela napnutý rodinný rozpočet a peníze bychom opravdu potřebovali na spoustu jiných věcí, tak mám teď hrozné dilema. Je tu někdo kdo měl dítě i ve státní i v soukromé školce? Jak změnu vaše děti nesly? Měnili byste rozhodnutí dát dítě do státní školky? Díky moc :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3355
30.4.14 10:23

Tak ožel peníze a nech ji tam kde byla spokojená-uvolníš místo nějaké mamině která bude šťastná a vděčná. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
30.4.14 10:24

To ti asi nikdo nerekne, protoze i statni skolka je kazda jina. znam takove kam bych dite nedala, i kdybych kvuli soukrome mela jist suche rohliky ;) zas na druhou stranu znam statni skolku, kde jsou deti i rodice nadseni, berou deti uz od 2,5 a venuji se jim uzasne (vesnice).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
30.4.14 10:25

To není o státní versus soukromé, ale o učitelkách. I ve státní mohou mít děti „režim“, který není ofiko, volné hraní organizované formou pohybových nebo poznávacích her… volné dopoledne jako výběr mezi řízeným tvořením čehosi a „volným hraním“… jako že to může znamenat, že uča sedí a jen čumí :nevim:. Pokud máš v okolí maminu, která tam dítko má, poptala bych se na spokojenost jí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
30.4.14 10:27

Peníze jsou blbý, ale já bych školku neměnila, pokud to jen trochu pujde. Nejde o to - státní/soukromá, ale ze je tam zvyklá, má tam nějaké kamarády.

my teda nezijeme v cr, ale v zahranicí, dcera je ve skolce od dvou let. Ted bude mit ctyri a budeme se stehovat zase do jine zeme. To ze prijdeme o tuto skolku me hrozne mrzi, je tam zvykla, ma tam kamarady. Bohuzel s tim nic nenadelam :nevim:

na druhou stranu, ted byla na jeden den v jedne ceske skolce a vypadala nadsene, takze si podle mne zvykne snadno. Me to bude asi trvat dyl :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9335
30.4.14 10:28

Tak sice srovnání nemám, ale dcera chodila do státní školky, pořád se tam něco učili - básničky, písničky a tak, pořád si o něčem povídali, angličtina tam byla snad lepší, než je te´d u nich na základce… Ona byla nadšená. Mě by to v jejím věku lezlo krkem. Byla jsem taky introvert - kamarádky jsem měla asi 2 - takové niterné přátelství, jestli se to v tom věku dá tak nazvat. Nejradši jsem byla, když mi daly paní učitelky pokoj a žádné řízené činnosti po mě nechtěli. Radši jsem si rozvíjela svůj vnitřní svět, kam jsem pustila i ty kamarádky, když se mi chtělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
30.4.14 10:28

Fakt tam mají jen tak krátký řízený program? u nás mají děcka „volno“ jen hned jak dojdou do školky a od čtvrt na 9 už jedou programově, v 9 svačina, pak program, kolem půl 11 ven, o půl 12 oběd, pak spát a po vstávání(cca ve 2) svačinu a už „volno“, taky se dost hodně naučil, učí se hodně zpívat a říkanky, ale taky tělo, rostliny, hodně vyrábí, malují, fakt toho dělají hodně…angličtinu teda ne :lol: vedou i kroužky(pro přihlášené v rámci školkových hodin, keramiku, hudbu, plavání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.14 10:29

@Emilie je mi jasné, že každá školka je jiná. Ptám se tady, protože bych ráda názor někoho, kdo má srovnání. Maminky co mají děti v této školce znám, nenadávají, ale nadšení z nich také necítím. Hlavní je, že nemají srovnání, mají děti od začátku ve státní, tak to většinou neřeší.

• Citovat
  • Upravit
140240
30.4.14 10:31
@Anonymní píše:
@Emilie je mi jasné, že každá školka je jiná. Ptám se tady, protože bych ráda názor někoho, kdo má srovnání. Maminky co mají děti v této školce znám, nenadávají, ale nadšení z nich také necítím. Hlavní je, že nemají srovnání, mají děti od začátku ve státní, tak to většinou neřeší.

Máš ale zkreslené představy o školce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.14 10:34
@cizova píše:
Fakt tam mají jen tak krátký řízený program? u nás mají děcka „volno“ jen hned jak dojdou do školky a od čtvrt na 9 už jedou programově, v 9 svačina, pak program, kolem půl 11 ven, o půl 12 oběd, pak spát a po vstávání(cca ve 2) svačinu a už „volno“, taky se dost hodně naučil, učí se hodně zpívat a říkanky, ale taky tělo, rostliny, hodně vyrábí, malují, fakt toho dělají hodně…angličtinu teda ne :lol: vedou i kroužky(pro přihlášené v rámci školkových hodin, keramiku, hudbu, plavání…

takovou školku bych brala, angličtinu opravdu nevyžaduju. Bojím se že tady je stále nechají jen hrát si teda spíš plácat se uvnitř, pak venku a tak :(

• Citovat
  • Upravit
2075
30.4.14 10:35

Zatím dcera chodí do soukromé, od září snad do státní. Asi takhle, pokud se jí ve státní nebude líbit (snad ta situace nenastane) dáme jí zpět do soukromé. Ano, peníze jsou důležité ale chci aby byla hlavně spokojená ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
30.4.14 10:35

Jak už bylo napsané výše, určitě to není obecné srovnání soukromá x státní školka ;). Brát se v úvahu může pouze odlišná finanční stránka, díky které soukromé školky by skutečně měly nabídnout nějakou větší přidanou hodnotu… jakou :nevim:. Na druhou stranu pokud dítě tráví ve školce cca 8 hodin denně, tak není ani zdravé a ani přirozené, aby bylo zahlcované množstvím aktivit.

Ze své zkušenosti mohu napsat, že naše starší dcera chodila ve městě do dvou státních školek. Byla jsem dostatečně informovaná o situaci tam, věděla jsem, co nás přesně čeká a byli jsme velmi spokojení. Většina školek má svůj vzdělávací program, což může být také určité kritérium při výběru zařízení.

Ještě bych upozornila na fakt, že v současné době jsou soukromé školky využívané především matkami, které mají 3-4leté děti (nedostaly se do státních MŠ) a není mi moc jasné, jak je program v tomto kolektivu uzpůsobovaný pro děti předškolní… takže je dost pravděpodobné že na přestup do klasické školky přece jen dojde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3931
30.4.14 10:36
@Anonymní píše:

Pokuď tě to tak moc štve tak hold ožel peníze, uskromňuj se dál a malou nech v soukromý ;) Nášeho malýho přijali do státní a program tam maj krom asi půl hoďky dopo a půl odpo celý den. Ale když to vezmu kolem a kolem tak já to beru spíš tak že se dostane mezi děti se kterejma pak půjde do školy a od školky očekávám že se naučí pár básniček, písniček a hlavně že se vyblbne ;) ajni nevím jestli se tam starší Aj učej :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.4.14 10:41
@mojmira píše:
Máš ale zkreslené představy o školce

proč myslíš?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.4.14 10:42

My taky letos budeme davat poprve dceru do statni skolky, chodila jen do soukrome, kde jsem byla moc spokojena.. my se teda prestehovali, takze vozit do soukrome je pro nas narocne, ale hlavne nevim, jak u vas, ale u nas v soukrome skolce proste jsou nejstarsi deti cca 4 roky.. starsi uz tam nejsou, protoze jsou ve statni… casem by ji to proste brzdilo v rozvoji, proto jsem se takhle rozhodla.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin