Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky… mám dotaz..dcera by chtěla zkusit druhé kolo přijímaček na gymnázium, ale nevíme které je lepší. Máte někdo zkušenosti? Slyšela jsem, že na sportovním gymnáziu jsou nároky na studium o něco málo menší a naopak co se týká sportu je to tam docela záhul. tak nevím… Byla bych ráda, jestli má někdo zkušenosti, kdyby se o ně mohl podělit. Díky za reakce…
@omeletka sportovní bývá většinou tehdy, když dítko dělá nějaký sport.
Sportovní je opravdu pouze tehdy, když dítko dělá sport, takže máš na výběr pravděpodobně pouze,,normální" gymnázium
@omeletka tady u nás je to tak, jak píšeš. Asi bych dítě na sportovní gymnázium nedala, pokud by se něčemu nevenovalo opravdu vrcholově a jinak moc na učení nebylo. Pro chytré dítě to může být docela škoda, veškerá energie jde do sportu.
Jít na sportovní gympl, protože má dcera třeba ráda tělocvik, to asi není úplně ono.
Ahoj mam za sebou sportovni gymnazium, delala jse. Vrcholove volejbal a pak jsem prestoupila na vseobecne zamereni a super. Dostala jsem se na 7 vysokych a nakonec vystudovala prava takze nazor ze by to byla na uceni horsi skola nesdilim
Asi tak. Pokud chce jít za jakoukoli specializovanou školu, je velmi pravděpodobné, že bude muset i ona být specializovaná na daný obor. Pokud chce jít na sportovní gympl, tak proto, že je sportovkyně (a chce dál pokračovat třeba na pedák jako učitelka tělocviku), a ne proto, že bude moct lehčeji proplout bižulí a matikou. Pokud má problémy s matikou, tak si má zvolit třeba humanitní gympl. Pokud jí nejdou jazyky, tak třeba přírodovědný.
Pokud už nyní má nějaké problémy se studiem jako takovým, nebude lepší spíše vybrat střední školu než gympl? Pokládám si totiž otázku, jaké bude mít uplatnění s maturitou z gymplu… gympl je totiž podle mně přípravka na VŠ a ne pro sekretářky… ![]()
Tak nejprve zjisti, co chce tve dite, potom az se rozhodujte, ale sp. g.urcite jenom v pripade ze dite dela nejaky sport ![]()
Ano na sportovním gymnáziu berou větší ohledy na sportovní vytíženost dětí, bohužel na úkor školy, přijde mi to tak.
@kintly tak když jsi pak přešla na všeobecné zaměření, tak jsi asi nevystudovala sportovní gympl, nebo jak to mám chápat?
Jo a jestli - a nechci rýpat - hledáte školu, kde nebudou nároky na studium příliš vysoké a chcete, aby měla maturitu, pak bych teda volila učňák s maturitou. Nároky středních škol jako takových se teda neskutečně stále snižují, ale bohužel (a opakuji, nic osobního) i studijní výkony samotných studentů. A tím - podle mně - neskutečně degraduje celý vzdělávací systém a vůbec úroveň… všichni budou mít maturitu a nikdo nebude nic pořádně umět…
Chápu, že chceš, aby holka měla maturitu, ale i na tu maturitu se bude muset… občas… učit… a možná i víc… ![]()
@Emilie píše:
Jo a jestli - a nechci rýpat - hledáte školu, kde nebudou nároky na studium příliš vysoké a chcete, aby měla maturitu, pak bych teda volila učňák s maturitou. Nároky středních škol jako takových se teda neskutečně stále snižují, ale bohužel (a opakuji, nic osobního) i studijní výkony samotných studentů. A tím - podle mně - neskutečně degraduje celý vzdělávací systém a vůbec úroveň… všichni budou mít maturitu a nikdo nebude nic pořádně umět…Chápu, že chceš, aby holka měla maturitu, ale i na tu maturitu se bude muset… občas… učit… a možná i víc…
Tak na učňák s maturitou bude zase zapotřebí nějaká zručnost… Fakt je, že tvoje dítě neznáme, tak nemůžeme vědět, na co se hodí. Jinak pobavil mě název - sportovní versus kamenné
To jako, že se ten sport studuje po netu? Sportovní e-gympl? ![]()
@kacz vetsinou jsou dva obory primo na konkretni sporty napr. Tenis, plavani, volejbal, basket atletika a ti maji dvoufazove treninky 3krat tydne aspon za nas to tak bylo. Vseobecne zamereni je rozsirena vyuka telocviku meli jsme 4 hodiny tydne ale uz je to 10 let. A delali jsme zaklady vsech sportu plus odpoledne jsme jeste meli sve treninky. A navic se jezdilo 2 krat rocne na kurzy byli jsme na vode, na horach vysokohorska turistika, lozit na skalach, na kolech, na bezkach lyzich snowbordech.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.