Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No a neni to tak, ze si tela nasi generace zapamatovaly co dostavaly a jen se neumely branit, kdezto nasim detem jsme uz geneticky predali nejake nove obranne reakce, ktere samozrejme nejsou vychytane… Treba se to behem par generaci vypiluje v nejaky aktivni ochranny mechanismus, ktery cloveka zaroven neodrovna.
A alergie se muze objevit kdykoli, ja jsem napriklad cca dva roky alergik na vejce. A mam ruzne kozni problemy v oblasti hlavy, spoustu bezne kosmetiky nemuzu vubec pouzivat, protoze bych se udrbala. A to byla moje maminka na svou dobu rozumna, prikrmy od 4 mesicu, zacatek zeleninou, libovym masem… Ale vim, ze treba od pul roku uz jsem mela kasi s tatrou, jatra…
@Black Cat souhlasím. Dnes už žádné normy nejsou, stačí se podívat, co cpou do salámů a uzenin, všude samá ečka, škroby, umělá barviva apod.
@kokomo na vsi je to lepší, tam ty děti nemusí žít v ovzduší, co je ve městech. To dost významně zdrav. stav ovlivnuje.
To se musím zase mamin zastat-ten prach je naopak třeba vysávat, utírat, mám doma sama alergiky, takže vím, co ovlivnuje jejich stav ![]()
Mám to tak, že se řídím svým vlastním rozumem…takovému malému miminku bych tvaroh nedala, můj malej měl domácího pribiňáka někdy kolem 7 měsíce a od 10. kupovaného Lipánka…a taky si myslím, že je rozdíl v tom, co se prodávalo před 20 lety a dneska…dneska je víc chemie, některý prodáváný pudingy radějc nejím ani já…jinak ted je malému necelých 14 měsíců a jí skoro všechno…jen mu teda odebírám a dochucuju až bez jeho porcí…je polívkovej už od malička, i tím, že od narození moc nepije mlíko, na příkrmech je od 4 měsíců a od 5 na vývarech se zeleninkou…
@Black Cat píše:
No ono se těm dětem muselo něco dát, když bylo dítě hladový…Sunar byl sice na předpis, ale ruku na srdce… moje máma bydlela na vesnici, nejbližší lékárna 25km, auto neměli. Dítě sní tak čtyři krabice do měsíce. No bylo prostě jednodušší dát, co bylo lépe dostupné. Já to vidím takhle z té technické stránky…
Dále nebylo tolik aditiv v potravinách. Bylo mnohem víc kvalitnějších potravin a surovin. Dneska i rohlík obsahuje prý až 33 různých přidaných látek a přitom by měl obsahovat jen mouku, vodu a tuk…
Dneska jídlo obsahuje z velké většiny s prominutím s. r.a. č. k.y a menší část té hodnotné složky. A proto je asi tolik alergií a ekzémů…
S tim nesouhlasim. Sajrajt byl tenkrat v jidle vesti nez dnes viz muj predchozi prispevek - tim mam na mysli zakladni potraviny, ne dneska vyrabene pomazanky, ve kterych je mraky ecek, a kterou diteti nedas. Rohlik je rohlik a ty pridatne latky, ktere v nem jsou, jsou latky, ktere se bezne vyskytuji v mouce apod., zadna chemie. V uzeninach byl tenkrat vysoky obsah dusitanu, dnes se dava minimum - mluvim o kvalitnich uzeninach, ne sunkaci za 80kc/kg nebo kolik to stoji…
@rezulka píše: … Tak mě to prostě napadlo, protože jsem včera vlastně nevěděla, co tý tchýni na to říct, že za nich to bylo tak a tak a její dnes už obě děti dospělé, jsou zdravé.
Tak ja na tohle vetsinou rikam: „No jo, ale vy jste jedli parky z masa, to se uz dnes jen tak nevidi…“
@Black Cat píše:
Tak to není pravda. My jsme měli nejpřísnější normy z bývalých krajin RVHP… u nás se té chemie právě používalo málo.
No limity mozna byly, ale nikdo nic nekontroloval. A kdyz druzstvo muselo splnovat zadane plany, tak zkratka vic pohnojilo, aby mu to vic rostlo.
@AniNevim píše:
Tak ja na tohle vetsinou rikam: „No jo, ale vy jste jedli parky z masa, to se uz dnes jen tak nevidi…“
Ja jim tedy parky z masa
Mam snad rozum, abych vedela, co mam koupit…
@kokomo
zkus si pohledat, co všechno se dnes do rohlíků přidává. Opravdu už dávno nejsou jen z mouky, vody a droždí. Pekaři, aby udrželi ceny a prodejnost, do nich cpou tolik chemie, až to pěkný není. To stejné chleba.
Dřív se uzeniny vyráběly podle striktních norem, byl tam převážný objem masa, ne škrobu, masokostní moučky a různých chcem. pojidel, jako dnes.
Normy nejsou, ATB se cpou do zvířat kdysi i ted´, jíme sajrajty.
To je prostě fakt.
@berry4 píše:
@Black Cat souhlasím. Dnes už žádné normy nejsou, stačí se podívat, co cpou do salámů a uzenin, všude samá ečka, škroby, umělá barviva apod.
@kokomo na vsi je to lepší, tam ty děti nemusí žít v ovzduší, co je ve městech. To dost významně zdrav. stav ovlivnuje.
To se musím zase mamin zastat-ten prach je naopak třeba vysávat, utírat, mám doma sama alergiky, takže vím, co ovlivnuje jejich stav
No nemyslim si, ze mame u nas na vsi nejake super ovzdusi - zijeme v doliku, kazdy tu topi a smrdi nam pod nos. Pokud uz dite alergik na prach je, tak je jasne, ze se musi udrzovat bezprasne prostredi. Ale projevila by se u nej ta alergie, kdybychom uz predtim uzkostlive neuklizeli? Doufam, ze me ted nekdo nenarkne, ze jsem bordelar ![]()
@Lenka76 píše:
Ja myslim, ze driv ty jidla nebyly tak chemicky.,nesizeny…
Treba ja, bydlim v Anglii a strasne jsem tu stloustla.kdyz jsem v CR a jim stejne, hubnu…tady proste do vseho cpou cukr a tuk ve velkym mnozstvi.
Tuhle zkušenost mám taky. Když jsem tam bydlela, tak jsem pěkně nakynula… Když jsem se po pár letech vrátila, tak bylo 10kg dole ani nevím jak… Takže to co cpou do jídla bude asi na pováženou… Ale taky si myslím, že to může být i nedostatkem slunce a tím celkovým klimatem. Jako kdyby si tělo myslelo, že v tomhle počasí, je třeba se prostě obalit tukem…
![]()
@berry4 no kdyz si to myslis
Jsem potravinar, vim sve… Antibiotika rozhodne v potravinach nejsou. A ty rohliky zdravi nijak neskodi. Jsou v nem latky, ktere nejsou jedovate, bezne se v prirode vyskytuji… Samozrejme, ze v levne sunce je sajrajt, v kvalitni ale rozhodne ne!
@kokomo píše:
No nemyslim si, ze mame u nas na vsi nejake super ovzdusi - zijeme v doliku, kazdy tu topi a smrdi nam pod nos. Pokud uz dite alergik na prach je, tak je jasne, ze se musi udrzovat bezprasne prostredi. Ale projevila by se u nej ta alergie, kdybychom uz predtim uzkostlive neuklizeli? Doufam, ze me ted nekdo nenarkne, ze jsem bordelar
to jako že -když nebudu přehnaně ukízet, tak alergie zmizí, nebo nebude? ![]()
Takhle to bohužel si myslím nefunguje.
Mě se jedno z dětí s AE už rovnou narodilo, úklid neúklid, reaguje na potraviny, pyly. To asi s úklidem doma moc společného nemá, že? ![]()
Druhá má zase problém s plísněmi.
Takže za mě-nemyslím si, že úklid, nebo přehnaná čistota má co společného se vznikem, ona je spíš pak v určitých případech důležitá pro potlačení příznaků. Hlavně astmatici…
Příspěvek upraven 04.12.14 v 09:14
Myslím že byl i rozdíl vesnice/město. Nevím co jsem jedla jako mimino, vím jen od tety že sunar, pribiňáky a polívky(dávala mi recept
) vyrůstala jsem na vesnici, takže pořád maso
jak já ho nenáviděla, všechno bylo poctivý čistý suroviny. Svátek pro nás byl když nám babička ve městě obalila lunchmeat
nemám ani nadváhu, ani nejsem nemocná. Muž je z města a strava byla jiná, méně masa, více konzerv atd. má nadváhu ale je zdravý(žádné alergie) Rodově k té nadváze sklony má, já ne. Co pamatuju tak moje máma byla šťabajzna a táta krasoň.
Jinak je rozdíl jak se doporučovalo krmit děcko před 20 lety a teď. To chápu, vše se vyvíjí. Co nechápu a přijde mi dost na palici, do roka nic a od roka vše.
Můj posledníček měl poprvé párek tuším na 9 měsících, což lidi třeba děsí ale on jen ochutnal. Jako jídlo ho dostal hodně pozdě. Narozdíl třeba od známé která se křižovala, své dítě ochraňovala šíleným způsobem a od roka najela na klasiku, protože už mu je rok ![]()
Já dovolím zhřešit, ať už cukr nebo koření ale ochutnávka ne jídlo. Nechci kecat, skleroza je mocná ale tak do tří let byla synkova strava hodně odlišná od naší. Ale na výletě klidně dostal hospodskou poblífku nebo hranole, párek v rohlíku. Nemyslím si že jednou za čas to vadí.
@berry4 to není pravda, dneska je v masném průmyslu tolik norem, že to ani není hezký, vymyslet novou recepturu je docela na hlavu…samozřejmě jsou produkty, co by se raději jíst neměly, ptž tam je spousta chemie…ale v masném průmyslu je jí všeobecně mnohem níň, než si většin lidí myslí…můj tatá je technolog masného průmyslu, na pár věci jsem se ptala a drtivá většina známých mýtu je prostě blbost…zase v párku musí bejt soja, ptž jinak ti to nebude držet pohromadě ![]()
@Anonymní píše:
@berry4 to není pravda, dneska je v masném průmyslu tolik norem, že to ani není hezký, vymyslet novou recepturu je docela na hlavu…samozřejmě jsou produkty, co by se raději jíst neměly, ptž tam je spousta chemie…ale v masném průmyslu je jí všeobecně mnohem níň, než si většin lidí myslí…můj tatá je technolog masného průmyslu, na pár věci jsem se ptala a drtivá většina známých mýtu je prostě blbost…zase v párku musí bejt soja, ptž jinak ti to nebude držet pohromadě
trochu mimo mísu-máš pocit, že máš důvod se skrývat za anonym? Nebo nemáš koule diskutovat jako člověk se svým názorem? ![]()
MMCHDM- normy si dnes může každý udělat, jaký chce. V tom je ten problém. Asi nekoukáš na složení masa, nebo masných výrobků, když jej kupuješ, protože potom by jsi pochopila.
Nedávno jsem třeba zjistila markantní rozdíl mezi šunkovou cihlou kupovanou za běžnou cenu a šunkovou cihlou kupovanou v akci. Ten rozdíl ve složení byl šokující. Jednalo se konkretně o prodejní řetězec Albert.
A co z toho plyne. Normy jsou věc jedna, prodej a výnos věc druhá. Zákazník věc třetí…
Příspěvek upraven 04.12.14 v 09:22