Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vůbec tady nechci rozpoutávat diskuzi o tom, jak strašně jsme se my jako mimča stravovali. Jen jsem se včera nad tím zamyslela. Babička přinesla dětem, 7 let, takovej tvarohovej dezert, no a říká, vzala jsem ho i pro Davídka, to už bys mu mohla dát, ne? Davčovi ještě není ani 5 měsíců
Tak jsem řekla že ne, že na cukr a tvaroh má ještě pár měsíců času. Babička v pohodě, jen řekla, že si vzpomíná, že ona dávala dětem pacholíky a pribiňáky od 4 měsíců. Moje mamka to říká taky, že se dnes všechno řeší, my jedli od půl roka všechno…atd. No nicméně i při tom děsivým způsobu jakým jsme jedli, jsme já i manžel zdraví, určitě ne obézní, žádné alergie. Moje dvojčata byla do půl roku kojená, do roka žádný cukr, sůl, koření atd., prostě vše podle tabulek a stejně, syn jako mimčo atopický ekzem, doteď je alergik, věčně kašel, rýma. Tak teda čím to je? Je to stravou, ovzduším nebo čím? Tak mě to prostě napadlo, protože jsem včera vlastně nevěděla, co tý tchýni na to říct, že za nich to bylo tak a tak a její dnes už obě děti dospělé, jsou zdravé.
Tak třeba je to náhoda, že jste zdraví, nás s bratry maminka taky futrovala snad od 1 mesíce vším možným a alergici a astmatici jsme všichni…
@rezulka podle me jsou ty alergie uz dane geneticky a tou stravou se je snazime jen omezovat, aby nepropukly drive
driv tolik alergie nebyl rozsireny, tak se to tak neresilo
Ja myslim, ze driv ty jidla nebyly tak chemicky.,nesizeny…
Treba ja, bydlim v Anglii a strasne jsem tu stloustla.kdyz jsem v CR a jim stejne, hubnu…tady proste do vseho cpou cukr a tuk ve velkym mnozstvi.
Já mám díky babičce sklony k tloušťce, moje buňky a chuťové pohárky milují sladké. ![]()
Tady jde spíše o to, že dětský trávicí trakt není tak brzo připravený na určité složky potravy.
Všechno beru s rezervou a řídím se svým rozumem. ![]()
@rezulka slozeni drive a dnes se neda srovnavat.
Jinak moje teta pres koleno ma vystudovanou nejakou vyzivu a cely zivot byka ucitelka ve skolce. Je ji pres 60 ted.
Vykladala mi jak se mini detem daval vyvar, stavy hnef od porodnice. Tvaroh z mlikem, husty krupicny kase a podobne.
Sama mam dvouletyho. Jidlo resim selskym rozumem a vseho s mirou. Alergie nema, exemy taky ne. Sladkosti moc neji nechce je. Cokoladu obcas kvalitni.
Ridina vi, ze musi konzultovat a neresi ale musela sem to durazne vsem nekolikrat zopakovat
Ahoj, podle me se vsechno moc resi viz typicky priklad zavadeni lepku - dnes se doporucuje ho zavadet uz od 4. mesice! Deti se podle me neumerne sleduji, jestli se u nich neco neprojevuje. Ja i manzel nemame vubec zadne problemy, deti take ne. Mam selsky rozum a tim se ridim… Rozhodne jsem necekala do 1 roku, abych pak mohla detem doprat vse.
Dnes jíme samou chemii, náš organismus je už neschopný s tím bojovat, tak proto je čím dál tím víc atopiků a astmatiků. S nostalgií vzpomínám, že dřív opravdu šunka byla šunka, salám salámem, mlíko se prodávalo čerstvé, rohlíky a chleba byly z mouky, ne jak dnes, nafoukané vším možným. Tvaroh byl tvaroh, termix měl jinou chut´,prostě všechno bylo tak nějak jinak.
Nejedli jsme geneticky modifikované plodiny atd.
Je pravda, že i já jsem byla již od dvou měsíců krmená polívkama a jiné, no dnes si nemyslím, že je to to pravé ořechové, dřív nevěděli, že zažívání není ještě dozrálé na to zpracovávat složité škroby a bílkoviny.
My to víme, máme informace, máme možnost se k nim dostat, cece to používat selský rozum.
![]()
Jo a jinak si nemyslim, ze kdyz jsme byli mali my (80. leta), ze byly potraviny lepsi. Vsude byla sama chemie - freony, pesticidy, antibiotika u zvirat apod. - nic se poradne nekontrolovalo, limity nebyly, kdyz byl prusvih, musel se ututlat…
Ja Ti nevim, asi je to hodne o rodine…dokonce si dobre vzpominam na svou sestrenku, jak ji babicka jeste dlouho varila bez soli a samostatne…a s mym synkem je to totez. Budou mu dva, ja uz mu to dochucuju-ne, jako nam, ale trochu ano…a babicka radeji vubec. U nas tedy neexistovalo, ze bychom od pul roku jedli vse, totez s jezenim tvarohu.Fakt si myslim, ze je to o rodine…
@kokomo píše:
Jo a jinak si nemyslim, ze kdyz jsme byli mali my (80. leta), ze byly potraviny lepsi. Vsude byla sama chemie - freony, pesticidy, antibiotika u zvirat apod. - nic se poradne nekontrolovalo, limity nebyly, kdyz byl prusvih, musel se ututlat…
Souhlasim.
No ono se těm dětem muselo něco dát, když bylo dítě hladový…
Sunar byl sice na předpis, ale ruku na srdce… moje máma bydlela na vesnici, nejbližší lékárna 25km, auto neměli. Dítě sní tak čtyři krabice do měsíce. No bylo prostě jednodušší dát, co bylo lépe dostupné. Já to vidím takhle z té technické stránky…
Dále nebylo tolik aditiv v potravinách. Bylo mnohem víc kvalitnějších potravin a surovin. Dneska i rohlík obsahuje prý až 33 různých přidaných látek a přitom by měl obsahovat jen mouku, vodu a tuk…
Dneska jídlo obsahuje z velké většiny s prominutím s. r.a. č. k.y a menší část té hodnotné složky. A proto je asi tolik alergií a ekzémů… ![]()
A jeste jsem chtela zminit, ze vliv na zdravi deti ma rozhodne i prosredi, ve kterem ziji. Nemuzu si pomoct, ale mam ve svem okoli pocit, ze deti, ktere vyrustaji na vsi bez prisne hygieny a neustaleho okrikovani matkami - na to nesahaj, budes spinavej - bez matek, ktere vysavaji a vytiraji kazdy den, vyvaruji nadobi az do 1 roku apod. jsou zkratka zdarvejsi - bez alergii, ekzemu apod…
@kokomo píše:
Tak to není pravda. My jsme měli nejpřísnější normy z bývalých krajin RVHP… u nás se té chemie právě používalo málo.