Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj. Myslíte si, nebo víte, zda má vliv na váhové přírustky kojence to, co matka sní a v jakém množství? Bude moje miminko příbírat méně, když budu jíst například celozrnné pečivo, kuře, ovoce… oproti tomu, než kdybych jedla kachnu k obědu a k večeři bůček? Jsou to jen příklady, než se tu na mě sesypete, že jím jak vepř.
Je to kravina, i kdybys polykala vatu tak pokud budeš mít mlíko, dítě bude přibírat (za předpokladu že nebude mít nějakej jinej zdr. problém).
@Pavlačová drbna píše:
Ahoj. Myslíte si, nebo víte, zda má vliv na váhové přírustky kojence to, co matka sní a v jakém množství? Bude moje miminko příbírat méně, když budu jíst například celozrnné pečivo, kuře, ovoce… oproti tomu, než kdybych jedla kachnu k obědu a k večeři bůček? Jsou to jen příklady, než se tu na mě sesypete, že jím jak vepř.
Tak u mých dětí to vliv nemělo
U prvního jsem dbala na pestrou stravu pro kojící matku
při druhém jsem jedla většinou až jsem hlady omdlívala - nebyl čas se najíst
Druhé dítě přibíralo víc než to první
![]()
Prave, ze kdys jis pestrou zdravou stravu, jde do mlika vetsi vyziva, třeba pokd snis zeli, tak to jde do mlika a mimco muze bolet brisko, takze kvalitu mlicka muzes urcite ovlivnit stravou, ale to, ze dite pribere vice z bucku nez z kurete, to asi nemá vliv…
@Pavlačová drbna podle mě to taky nesouvisí. Dítě si bude brát z tebe co potřebuje. Takže já jsem při kojení mohla sníst pomalu cokoliv a stejně jsem hubla. Ale snažila jsem se jíst pestrou stravu, aby měl malý to nejlepší.
U dcerky jsem musela držet jaterní dietu a vzdát se i mléka, zhubla jsem 30 kilo a ala byla jak vepřík.. nemá to vliv, co jis, každopádně bys ale měla jíst pestré, kvůli vitaminum a dalším zivinam. Rybičky, ovoce a zeleninu ve velkém.
Ve Francii se tvrdí, že vliv to má - čím více tuků v potravě matky, tím více tuku v mléce matky. Čím více cukrů v potravě matky, tím sladší je mateřské mléko.
Vliv to mit asi nebude, ale mne na zacatku kojeni hodne pomohla domaci vyvarovna tchyne - vyvary a maso a mala cvalda je. jde o to do sebe dostat co nejvic vitaminu, abys predavala dal.
Krkael a co když mám mléko a dítě nepřibývá?
To byl můj problém. Mléka tolik, že teklo z prsou proudem a to doslova a stejně jsme nakonec skončili na um, protože malá prostě nepřibírala
Já vím, že se všude dočtu, že je blbost mít „slabé“ mléko, ale poté, co jsem zažila na vlastní kůži, že malá nepřibírala i když sála krásně a pravidelně každé 2 - 3 hodiny mi to zase jako taková blbost nepřijde ![]()
Dokonce jsem snad někde četla, že to bylo prokázáno nějakou studií, že to nezávisí na tom, kolik toho matka sní, ale spíše co a jaké má sama predispozice pro nabírání váhy.
Nemá to vliv, dítě přibere stejně. A pak jak tady někdo psal, že ze zelí bolí kojené dítě břicho, tak to je mýtus.. Synovi je 13 měsíců, pořád kojím a jím všechno - zelí, česnek, cibuli, všechno ovoce, všechnu zeleninu, fazole, čočku, cizrnu… Pokud mimino není alergik, může se jíst všechno. Kojení zdar ![]()
Našemu mimi taky nevadí, když se předávkuju zelím.
Jen přibírá na jakési dolní hranici a napadlo mě, jestli to nejde ovlivnit tou mou stravou. ![]()
@Krkael píše:
Je to kravina, i kdybys polykala vatu tak pokud budeš mít mlíko, dítě bude přibírat (za předpokladu že nebude mít nějakej jinej zdr. problém).
A to treba vubec neni pravda
Kdyz jsem byla behem kojeni na operaci - tzn.bez jidla den a pul po operaci a pak caje, kasicky a piskoty, s mlikem to pekne zamavalo a maly byl par dni na UM, jinak by posel hlady, pac to mliko bylo proste hladovy. Dalo se to zase az kdyz jsem se poradne a kvalitne nazvejkla ![]()