Stravenky versus pracovní doba

3040
17.4.11 16:38

Stravenky versus pracovní doba

Ahoj holky, zase máme problém se stravenkama - tedy možná.
Dříve to bylo tak, že pokud pracovní doba překročila 8 hod (v mém případě 12), tak na den připadly 2 stravenky. Nikde nemůžu najít, že by se toto zrušilo. A jsem po 3 nočních tak zblblá, že nemůžu téma o stravenkách najít ani v zákoníku práce.
Předpokládám, že poměr platby za stravenky 45% zaměstnanec, 55% zaměstnavatel zůstalo nezměněno.

Můžete mi, prosím, říct na kolik stravenek máme nárok? Děláme vždy 12ti hodinové směny. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
372
17.4.11 16:45

Jestli se nemýlím, tak stravenky jsou pouze bonusem odzaměstnavatele pro zaměstnance a nemá tedy nikde napsanou zákonou povinnost je poskytnout. Jinak bude to určitě v pracovní smlouvě, popřípadě v některém dodatku či vnitřní směrnici zaměstnavatele. Třeba v prvním zaměstnání na ně neměli nárok brigádníci a lidé ve zkušební době, v druhém zaměstnání jsme je měli od prvního dne a i během školení či pracovních cest a bylo jedno kolik hodin jsem v práci strávila. A platili jsme 50 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
17.4.11 16:50

ja delala 12ctky a dostavali jsme jednu 70desatikorunouvou, taky jsme rikali ze by jsme meli dostavat jeste jakoby pulku na ten den ale rekli ze nam ze muzem byt radi ze mame aspon neco a doplaceli jsme 35kc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
17.4.11 16:52

Přesně tak, stravenky jsou jen BONUS od zaměstnavatele :roll: , jistě to upřesňuje smlouva. Jinak manžel také platí 50%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Smarcie
17.4.11 17:25

Jinak záleží jakou pracovní dobu máš psanou ve smlouvě… Někteří zaměstnavatelé jsou prostě vyčůraní :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
8911
17.4.11 17:38

Nepleteš si nárok na stravenky s nárokem na stravné v případě služební cesty?
 http://www.epravo.cz/…e-62081.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
17.4.11 18:59

Pokud máte kolektivní smlouvu, hledej to tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17675
17.4.11 19:34

Stravenky jsou pouze dobrá vůle zaměstnavatele :roll: Není stanoveno kolik ti jich na směnu MUSÍ dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
17.4.11 19:37
El-Brno píše:
Pokud máte kolektivní smlouvu, hledej to tam.

Kolektivní smlouva není, v pracovní smlouvě o tom není ani zmínka. Přítel to tak má - jakmile je v práci déle než 8 hod, tak dostává dvě. V minulé práci jsme to měli také tak. teď ne. No, hlavně, že jsem našla alespoň ten poměr - 45% a 55%. Strhávají nám totiž daleko víc, čímž vlastně stravenka postrádá svůj smysl - jen to jen dobré jako výdaj pro zaměstnavatele. musím si provmluvit s účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
17.4.11 19:57

U nás v práci máme při pracovní době 8 hodin stravenky v hodnotě 70,– Kč, ti co pracují 12 hodin dostávají stravenky v hodnotě 90,– Kč. V součtu máme stravenky všichni ve stejné hodnotě (pokud odpracujeme stejný fond). Ale nemuseli bychom dostávat vůbec nic, je to jen dobrá vůle zaměstnavatele. Navíc mi nějak nevychází tvé počty - 12 hodin opravdu není dvojnásobek hodin 8,nechápu tedy nárokování 2 stravenek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
17.4.11 22:20
Jitka L. píše:
U nás v práci máme při pracovní době 8 hodin stravenky v hodnotě 70,– Kč, ti co pracují 12 hodin dostávají stravenky v hodnotě 90,– Kč. V součtu máme stravenky všichni ve stejné hodnotě (pokud odpracujeme stejný fond). Ale nemuseli bychom dostávat vůbec nic, je to jen dobrá vůle zaměstnavatele. Navíc mi nějak nevychází tvé počty - 12 hodin opravdu není dvojnásobek hodin 8,nechápu tedy nárokování 2 stravenek.

Já si nic nenárokuji. Ptám se proto, protože mám s tím osobní zkušenost a přítel to tak má také. No, ono našemu zaměatnavateli ani nic jiného nezbývá, než dát stravenky, protože to je jediný benefit - krom minimální mzdy, kterou dává. Nikdo by mu tam nemakal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
18.4.11 09:36
lemaz píše:
No, hlavně, že jsem našla alespoň ten poměr - 45% a 55%. Strhávají nám totiž daleko víc, čímž vlastně stravenka postrádá svůj smysl - jen to jen dobré jako výdaj pro zaměstnavatele. musím si provmluvit s účetní.

No, ale pokud vím, těch 55% (nebo max. 51,80 Kč) je maximum, co si zaměstnavatel může odečíst od daní. On se klidně může rozhodnout přispívat zaměstnancům i menší částkou, je to na jeho dobré vůli. On přispívat může, ne musí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17675
18.4.11 11:17

Lemaz a to já mám pořád pocit, že si to nárokuješ. Benefity povinné nejsou , jsou i zaměstnavatelé,kteří dávají jen minimální mzdu a k tomu nic , a lidi jim tam pracují. To,že to má přítel stejně ještě neznamená, že to tak prostě být musí. Když se ti to nezdá,proč si nezavoláš na mzdovku ? Tam ti to jistě vysvětlí do detailu. Ale počet stravenek si rozhoduje zaměstnavatel, a tobě to vysvětlovat nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
18.4.11 14:05
Zuzaa píše:
Lemaz a to já mám pořád pocit, že si to nárokuješ. Benefity povinné nejsou , jsou i zaměstnavatelé,kteří dávají jen minimální mzdu a k tomu nic , a lidi jim tam pracují. To,že to má přítel stejně ještě neznamená, že to tak prostě být musí. Když se ti to nezdá,proč si nezavoláš na mzdovku ? Tam ti to jistě vysvětlí do detailu. Ale počet stravenek si rozhoduje zaměstnavatel, a tobě to vysvětlovat nemusí.

Na mzdovku volat budu. Jen jsem chtěla být vyzbrojená informacema odtud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.11.15 23:29

ZDP,§24 odst.2 písm. j bod 4:… >Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj(náklad) >na další jedno jídlo za zaměstnance, pokud délka jeho >směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci, kterou he >zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci podle >zvláštního právního předpisu, bude delší než 11 hodin… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat