Začátek s účetnictvím
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Začátek s účetnictvím
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Chtěla bych se začít věnovat účetnictví. Ve škole mi šlo moc dobře, maturovala jsem z něho a teď bych se tomu chtěla dále věnovat, ale nevím, jaký zvolit postup? Můžete mi prosím někdo poradit? Moc děkuji. Eliška ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj Elis, a jak by ses tomu chtěla věnovat, měla jsi na mysli, že to chceš hlouběji teoreticky studovat, nebo se tomu věnovat pracovně, založit si živnost nebo jen prostě trochu proniknout do praxe?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Elis - tak pokud bys to ráda dělala jako OSVČ na sebe a účtovala pro své klienty, tak musíš mít na to živn.list, minimálně doma počítač, účetní SW a doporučuji ještě SW na správu daňových formulářů.
K živnosti je třeba následující:
a) vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru, nebo
b) vyšší odborné vzdělání a 5 let praxe v oboru, nebo
c) střední vzdělání s maturitní zkouškou a 5 let praxe v oboru, nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována, a 5 let praxe v oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to me taky zajima, VeKo tim vzdelanim se mysli vzdelani v oboru nebo jakekoli?
Diky predem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Eli11 píše:
Je to me taky zajima, VeKo tim vzdelanim se mysli vzdelani v oboru nebo jakekoli?Diky predem.
Taky jsem to chtěla dělat. Musíš mít vzdělání v oboru a praxi. Přesně jak napsala VeKo. Já jsme pohořela na té praxi, i když vzdělání mám a rekvalifikaci také.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzdělání i praxe musí být v oboru.
Teď aktuálně jsem to řešila se švagrovou. Chtěli maturitní vysvědčení (má ekonomku) a potvrzení od stávajícího zaměstanavatele, že je už něj už 5 let jako účetní.
Pokud není vzdělání ekonomického směru, tak se musí udělat rekvalifikace + 5 let praxe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
najdi si práci, kde budeš moct účtovat všechno, abys měla hodně široký záběr. Ze začátku toho bude hodně, ale časem se to utřepe. Nezapomeň, že jako účetní potřebuješ znát i daně, něco z práva, mzdy, obchodní zákoník..... Doporučuji nějaké kurzy a hlavně praxi, protože hodně věcí se nenaučíš ve škole, ale až v praxi.
- Citovat
- Upravit
Holky, diky moc za odpovedi.
Rekvalifikace asi musi byt predpokladam vylozene z ucetnictvi, zkouska danoveho poradce se nepocita co?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, zivim se jako ucetni a neni to zadna sranda, porad se clovek musi vzdelavat-kurzy, skoleni, porad se meni ruzna narizeni a zakony. Je rozdil delat ucetnictvi par zivnostnikum jako mensi privydelek (v tomto pripade si troufam rict, ze to zvladne kazdy po precteni ucebnice ucetnictvi) a delat ucetnictvi firmam. Tam uz to neni jen uctovani faktur, ale taky dani-a to veskerych, nejen dph, mzdy-znalost veskerych odvodu, majetek, atd…jakakoli chybicka a na krku ma clovek bernak, socialku a podobne „mile“ urady…nechci od toho odrazovat, ale bez poradne praxe a vzdelavani je clovek jednou nohou v kriminale ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer,moc děkuji za odpověď.Chtěla bych se ještě zeptat,zda by jste mi mohla doporučit nějakou učebnici,která by mi mohla oživit úcetnictví?Předem moc děkuji za odpověď.Krásný večer.Eliška
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přímo učebnici nevím, ale určitě doporučím knihy nakladatelství anag a když už sem píšu, tak taky poprosím zkušenejší o radu - jaký si vybrat účetní program (podvojné účto, fakturace, naopak sklady, mzdy tam být nemusí). Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:
přímo učebnici nevím, ale určitě doporučím knihy nakladatelství anag a když už sem píšu, tak taky poprosím zkušenejší o radu - jaký si vybrat účetní program (podvojné účto, fakturace, naopak sklady, mzdy tam být nemusí). Děkuji
Ahoj, mám program Pohoda, verze Profi (účetnictví, fakturace, majetek, nejsou tam sklady ani mzdy). Umí DPH ale nedělá daň z příjmu. Na to je speciální program.
- Citovat
- Upravit
Mati - já pracuji s MRP - podvojko i daňovka, mzdy se dají pak v případě zájmu dokoupit také…jsem spokojená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,chtela bych se tomu venovat pracovne.Mas nejake zkusenosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer maminky, tak mám čerstvě rekvalifikaci účetnictví jen mám problém ted sehnat práci. Máte někdo zkušenosti?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit