Hlídání dětí - přivýdělek na MD?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Hlídání dětí - přivýdělek
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, jak to je s přivýdělkem na MD? Chtěla bych si dát inzerát a hlídat dítě/děti… Do jaké částky je možné si takto přilepšit a kdy už je nutné si pořídit ŽL?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ne neni omezena muzes neomezene.Ale ty dane ti neporadim jak to tam je ani ten ZL.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ŽL poskytování služeb pro rodinu a domácnost- platit soc a zdrav. a daně pokud vznikne daň základ…
- Citovat
- Upravit
Na MD si přividělat ne.žeš,ale na RD si můžeš přivydělat kolik chceš,ale z vydělaných peněz platíš sociální a zdravotní… Vím to čerstvě ve čtvrtek jsem si volala na pracák ,jen nesmíš když jseš na RD dát dítě do školky na celej týden,,nebo do jeslí …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tetma píše:
Na MD si přividělat ne.žeš,ale na RD si můžeš přivydělat kolik chceš,ale z vydělaných peněz platíš sociální a zdravotní… Vím to čerstvě ve čtvrtek jsem si volala na pracák ,jen nesmíš když jseš na RD dát dítě do školky na celej týden,,nebo do jeslí …
I na MD si můžeš vydělat, ale né u svého zaměstnavatele. Vím to , páč jsem to tak taky měla. Myslím si, že od ledna 2011 se to nezměnilo. Jinak, pokud pracuješ na DPP, TAK z té se neodvádí soc. ani zdravotní, ale pouze dan.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na MD si přivydělat můžeš, ale ne u zaměstnavatele, kde jsi předtím pracovala a počítá se ti z toho PPM. Na RD (přesněji tedy při pobírání rodičovského příspěvku) si přivydělat můžeš, kde chceš a kolik chceš. Jak už ale bylo řečeno, jsou zde limity ohledně dávání dítěte do jeslí, MŠ, abys o ten RP nepřišla. Můžeš pracovat na dohodu o provedení práce, ale jen (myslím) 150 hodin u jednoho zaměstnavatele za rok - to pak nepotřebuješ ŽL, neplatíš ani soc. a zdrav. poj., ale daně ano (v praxi teda spíš ne, protože si asi vyděláš málo a v daňovém přiznání ti možná nevznikne daň). Nebo si pořídíš ŽL - to pak platíš zdravotní pojištění jen z výdělku (není stanovena min. částka), soc. bys ve své situaci neplatila a daně by sis počítala, ale možná by ti žádné nevyšly.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
odejmití rp
dobry den chci se zeptat, kdybych vydelavala na smlouvu mesicne dejme tomu od 5-7.000,–kc., nevezmou mi urady materskou 3.800,–kc? dekuji
- Citovat
- Upravit
luciadany píše:
dobry den chci se zeptat, kdybych vydelavala na smlouvu mesicne dejme tomu od 5-7.000,–kc., nevezmou mi urady materskou 3.800,–kc? dekuji
O rodič. příspěvek nepřijdeš, nesmíš ale dítko dát do školky na celý den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ŽL na hlídání dětí
Dobrý den, chtěla bych radu. Chci začít hlídat děti v domácnosti na ŽL? Jak se zařizuje a jak dlouho to trvá? A celkově jak to chodí-soc. atd? Děkuji za každou informaci ![]()
- Citovat
- Upravit
@newinka píše:
Dobrý den, chtěla bych radu. Chci začít hlídat děti v domácnosti na ŽL? Jak se zařizuje a jak dlouho to trvá? A celkově jak to chodí-soc. atd? Děkuji za každou informaci
Volnou živnost - poskytování služeb pro rodinu a domácnost si můžeš vyřídit ihned, stačí zajít na živn. úřad s OP, stojí to 1000,– Kč. Pak se nahlásit na zdravotku a sociálku a začínáš platit zdravotní a sociální - záleží jestli to budeš mít jako hlavní činnost. Pokud ano tak tak budeš platit minimální zálohy pro OSVČ jak na zdravotce tak na sociálce. Na konci zdaňovacího období se podá daňové přiznání a tam se dle zisku vyčíslí daň a případné doplatky na pojištění.
Pozor na volnou živnost můžeš hlídat jen děti od tří let, děti do tří let jen příležitostně. Na pravidelné hlídání dětí 0-3 roky musí být živnost vázaná a na tu je třeba určitá kvalifikace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@newinka píše:
Dobrý den, chtěla bych radu. Chci začít hlídat děti v domácnosti na ŽL? Jak se zařizuje a jak dlouho to trvá? A celkově jak to chodí-soc. atd? Děkuji za každou informaci ![]()
Volnou živnost – poskytování služeb pro rodinu a domácnost si můžeš vyřídit ihned, stačí zajít na živn. úřad s OP, stojí to 1000,– Kč. Pak se nahlásit na zdravotku a sociálku a začínáš platit zdravotní a sociální – záleží jestli to budeš mít jako hlavní činnost. Pokud ano tak tak budeš platit minimální zálohy pro OSVČ jak na zdravotce tak na sociálce. Na konci zdaňovacího období se podá daňové přiznání a tam se dle zisku vyčíslí daň a případné doplatky na pojištění.
Pozor na volnou živnost můžeš hlídat jen děti od tří let, děti do tří let jen příležitostně. Na pravidelné hlídání dětí 0–3 roky musí být živnost vázaná a na tu je třeba určitá kvalifikace.
A někde se to hlásí nebo kontroluje věk dětí? Mám hlídat 2děti pod 3roky a kvalifikaci zaím nemám studuju jí dálkově. že bych měla tu volnou jenom
- Citovat
- Upravit
@Princess píše:
Volnou živnost - poskytování služeb pro rodinu a domácnost si můžeš vyřídit ihned, stačí zajít na živn. úřad s OP, stojí to 1000,– Kč. Pak se nahlásit na zdravotku a sociálku a začínáš platit zdravotní a sociální - záleží jestli to budeš mít jako hlavní činnost. Pokud ano tak tak budeš platit minimální zálohy pro OSVČ jak na zdravotce tak na sociálce. Na konci zdaňovacího období se podá daňové přiznání a tam se dle zisku vyčíslí daň a případné doplatky na pojištění.
Pozor na volnou živnost můžeš hlídat jen děti od tří let, děti do tří let jen příležitostně. Na pravidelné hlídání dětí 0-3 roky musí být živnost vázaná a na tu je třeba určitá kvalifikace.
A někde se to hlásí nebo kontroluje věk dětí? Mám hlídat 2děti pod 3roky a kvalifikaci zaím nemám studuju jí dálkově. že bych měla tu volnou jenom
- Citovat
- Upravit
Podle mně se to nijak uhlídat a zkontrolovat nedá, jedině by tě asi musel někdo udat někde na úřadech. Určitě se nikde nehlásí kolik a jakých dětí komu hlídáš. Prostě si zařídíš ŽL - poskytování služeb pro rodinu a domácnost a na tento ŽL můžeš jak hlídat děti tak uklízet a nevím jak by někdo kontroloval co přesně děláš. Jinak přímo je pod touto živností uvedeno, že jde o pravidelné hlídání dětí nad 3 roky a příležitostné hlídání pod 3 roky. Takže myslím, že i kdyby nějaká kontrola přišla tak ti nedokáže, že ty pod 3 roky hlídáš pravidelně.
Spíš asi jde o to, jestli ti rodina tak malé děti svěří, i když nemáš příslušnou kvalifikaci. Pokud jo, tak bych to asi neřešila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit