Pracovní doba v obchodě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6
4.4.11 21:25

pracovní doba v obchodě

Zdravím,může mi někdo zodpovědně říct jak to doopravdy je?Pracuji u firmy ZIMBO Czechia, s.r.o.,no prostě maso uzeniny Novák jako prodavačka.Zajímá mě pracovní doba,pracujeme na směny,ranní od 6-13,30h a odpol.13,30-20,30,
(při této docházce nám samozřejmě nějaké hodiny chybí)nicméně nám naskakují pracovnímy víkendy
cca 2+dlouhé 2 pátky(12ctky)Na výplatní pásce máme příkl.ůnor 2011,měsíční plat 20dnů/160h zaplaceno(dovolená taktéž 8h).Moje otázka zní:jako dvousměnný provoz (tedy jestli to firma takto bere)je podle zákona 7,5hodiny+0,5h si naděláme svačinu,nicméně podle vedení nám neustále v pc chybí (jakoby přesčasy) do mínusu.
Takže prosím ještě jednou,je toto dvousměnný provoz s pracovní dobou (podle zákoníku s dvousměnným pracovním režimem 38,75 hodiny týdně)??
Nebo je to tedy podle zákona takto?: Délka stanovené týdenní pracovní doby nesmí překročit 40 hodin týdně
A když 40h. tak kolik přesčasů můžeme udělat?(oni je tedy stejně neplatí ale občas je nechají vybrat jako CP (čerpání přesčasů)
No a poslední,když to bude těch 40h týdně,není to na (dvousměnný)provoz nezákonné?a dá se s tím něco vůbec dělat? :cry:
Za odpovědí předem děkuji Péťa :roll:

Příspěvek upraven 04.04.11 v 22:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50725
4.4.11 21:43

Mamka dělá v podobném obchodě, taky uzeniny, zkoušela to vymyslet jinak (je vedoucí), ale ono to jinak prostě moc nejde :roll: Teda šlo by to, ale za cenu, že všichni budou např. dělat každý víkend - což se nikomu nelíbí, tak to radši dělají takto. Co se týče těch přestávek, tak na ty prostě čas není, takže papírově jsou přičteny, reálně si je ve volnější dny vyberou třeba po 10 minutách, ale třeba v pátek na odpolední neexistuje, aby si někdo sedl na 30 minut dozadu a houpal tam nohama… :nevim:

Jinak myslím, že to mají jakoby těch 40 hodin týdně, ale to si nejsem jistá… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.4.11 21:48

Ještě by byla možnost, že by přijali dalšího člověka, všem vám snížili úvazky a měli byste třeba o 2000,– menší výplatu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
4.4.11 22:07

No tak to je dobrý nápad… :zed:
A to jsem se ani nedozvěděl jak je to stěma hodinama,jestli je to dvousměnný provoz nebo ne. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.4.11 22:14

Tak to fakt nevím, ale můžu se zítra zeptat mamky, jestli neví, jak je to vedeno…

Ono to bylo trochu ironické, protože zrovna tam u nich nemají na prodavačku špatné platy, ale furt se někomu něco nelíbí :roll: Přitom práce to tak špatná není a většina lidí po odchodu zjistí, že jinde je to ještě horší :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
4.4.11 22:23

Je fakt že si práce moc lidí neváží a zjistí to až když nastoupí „na to lepší“ :cry:
Ps:tak když budeš tak hodná a zítra se zeptáš tak bych ti byla vděčná,děkuji :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.4.11 22:31

Jj, snad to bude vědět :-D Zítra napíšu, co jsem zjistila…

Oni mají právě celkem problém sehnat nějakou prodavačku, která by furt neměla nějaký problém (ať už osobní nebo s tou prací či pracovní dobou), byla alespoň přiměřeně inteligentní a neměla problémy s alkoholem :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
4.4.11 22:36

:-D :-D :-D :potlesk:
a dnes dobrou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.4.11 09:51

Tak mamka s těma směnama neví jistě, spíš si myslela, že ne, ale dělají těch 38,75 hodin týdně, takže možné to je, že se to bere jako dvousměnný provoz…

S tím, že reálně je to malinko jinak (třeba dělají i 14 hodin v kuse od 6 do 20 nebo se nedodrží přestávka mezi směnama), ale pak se to vyrovnává papírově, aby to bylo podle zákoníku - za plného vědomí a souhlasu všech zúčastněných, protože jinak by dotyčná musela přijít třeba na 2 hodiny do práce v den, kdy by jinak měla volno, aby jí vyšly hodiny… To tam každý radši zůstane dýl v kuse. Prý to jinak nejde, při tom počtu, kolik jich tam je a aby měli všichni dost hodin - že by se opravdu musel vzít další člověk a snížit úvazky, což by nechtěl nikdo, že :lol: :lol: :lol: Je to asi blbé, že to tak funguje, ale zas mají aspoň o cosi víc, než minimální mzdu (kterou nabízejí prodavačkám jinde… :roll: ).

Tak je to asi zvláštní, že to tak máte - hlavně, že vám furt chybí hodiny - to máte asi blbě napsané směny ne? Nebo tam jste tu stanovenou dobu, když se to spočte? A nedělá třeba jenom vedoucí nějakou chybu při zadávání do PC? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
5.4.11 15:22

No nevím nevím,jak jsem psala víše,na výplatní pásce máme: příklad(ůnor 2011,měsíční plat- 20dnů/160h zaplaceno(dovolená taktéž 8h)
No a my jsme fizicky v práci 6-13,30 a do PC píší -0,5h.na sváču tzn.(6,30-13,30)
To znamená že podle 40ti hodinové týdenní pracovní době mně denně chybí 1hodina,nicméně si to těmi dlouhými pátky nadělám.
Mě jde o to že je to dvousměnný provoz tak jak může ůčetní psát na výplatnici(měsíční plat- 20dnů/160h)
a nám do docházky v Pc taktéž,tím pádem mi denně chybí „místo 45min.(podle 38,75hodinové prac.době) celá hodina“
Je fakt že v tom dělají nějaké podfuky neustále.
No a to mi tedy řekni:„Tak mamka s těma směnama neví jistě, spíš si myslela, že ne, ale dělají těch 38,75 hodin týdně, takže možné to je, že se to bere jako dvousměnný provoz…“ jak to mají v tom Pc,vždyď to musí mít stejně né?
U nás to mají nastavené určitě na 8h.denně a já příkl.(první den v měsíci udelám raní šměnu 7h.tak mi okamžitě na konci v tabulce naskočí -1h.přesčasu :zed: atd,atd,atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.4.11 15:33

Já nevím, tak to se asi budeš muset poptat spíš u vás, jak to tam účetní může napsat a jak to mají myšleno… :think: Vedoucí by ti to měla umět vysvětlit nebo někdo nadřízený prostě, podle které ho paragrafu v zákoně to je a jak je možné, že pracujete 40 hodin týdně.

Já bych ty přesčasy chápala tak, že ti třeba po-čt naskočí -1 h přesčasu denně, ale v pátek máš pak zase +4 h, tak se to smaže, ne? (příklad, chápu, že rozložení směn je v praxi pak jiné).

Nerozumím, kde ti chybí hodina :oops: Podle mě je důležitý součet těch přesčasů na konci měsíce a vedoucí by měla udělat směny tak, aby to všem sedělo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
5.4.11 16:09

Mělo by to být jak říkáš a možná to taky píše špatně vedoucí do Pc,no musím asi na ni uhodit :cert:
zatím ti děkuji za radu :-) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
5.4.11 16:30

No nemáš zač, moc jsem ti nepomohla :lol:

Zkus se zeptat té vedoucí - třeba ti to bude umět vysvětlit, jak to je a proč nebo třeba přijdete na nějaou chybu :nevim: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zdeněk35
13.7.13 15:06

zlodějská forma POZOR

Ahoj firma nás převzala od jiné dobře rozjeté firmy. myslel jsem ža na tom budem všichni stejně nebo možná líp. Ale realita je jina tato firma je největší hnus co tady je celou tu dobu jenom okradaj pracující lidi. POCTIVĚ CHODÍTE DO PRACE A TATO FIRMA VÁM ZA TO DA PLAT 8900 ČISTÉHO ZA SO A NE A SVATKY A JEŠTĚ VÁM VYHROŽUJOU ŽE VAM ANI TO (HOVNO) NEPOŠLOU. VŠEM LIDEM CO CHTEJÍ NEBO PŘEMYŠLEJ ŽE PUJDOU PRACOVAT K TÉTO FIRMÉ RADÍM OBLOUKEM SE JÍ VYHNĚTE OPRAVDU SI NEDĚLAM SRANDU JE HRUZA A DĚS JENOM LŽOU LIDEM AHOJ ZDENĚK :cert:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat