Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,jsem v 27.tt a byl mi zjisten streptokok gama. Zjistila jsem to az doma ze zpravy a na kontrolu jdu az za 2 tydny. Nevite, jestli je tento streptokok nebezpecny? Mela jste ho nektera v tehotenstvi? Vsude ctu o streptokoku typu B, ze se pak leci antibiotiky u porodu, ale o tomto nemuzu najit v souvislosti s tehotenstvim vubec nic.
Budu rada za vase zkusenosti.
Diky, batist
Ahoj, nikdo nepřispěl, tak so zkusím já - dle mého názoru se jedná o streptokoka, který se standardně léčí antibiotiky u porodu. (někdy je streptokok léčen i v průběhu těhotenství) Jde jen o to, že streptokoky dělíme podle hemolýzy na alfa, beta a gama - je to jen bližší určení „druhu“. Myslím že se náš čeho obávat - hlavně klid, pokud by to bylo vážné určitě by lékař hned řešil.
Nenervuj se na příští kontrole se zeptáš. ![]()
Ahoj, dekuji za reakci. Nijak zvlast se nestresuju, ale rada bych proste vedela, na cem jsem, takze je to spis neprijemne, ze mi nic nerekli. Taky mi prislo zvlastni, ze vsechny odkazy, ktere jsem na tema streptokok a tehotenstvi objevila, se tykaji jinych druhu streptokoka. Ale mas pravdu, zjistim nejspis u lekare, az bude spravny cas.
Tak ta neinformovanost je asi dosti rozšířená - mě „jen tak mimochodem“ sestra při odchodu z ordinace oznámila že mám pozitivního streptokoka a na můj dotaz co s tím jen suše řekla, že se s tím nic nedělá, že jen dostanu u porodu kapačku s antibiotikama a tím byl debaty konec.
MUDra se o tom nezmínila vůbec a vzhledem k tomu, že jsem již byla na odchodu a měla namířeno do nemocnice na podrobné vyšetření tak jsem to neřešila a zeptala se přímo v nemocnici. ![]()