Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Streptokoková angína i spála se zcela bezpečně dají léčit u většiny pacientů i bez ATB, byť v ČR je ještě „starý úzus“ to léčit ATB u všech. Kmeny s revmatogenním potenicálem v populaci prakticky nejsou, a to nejen u nás, ale ve většině rozvinutých zemí. Obavy z poststreptokokových komplikací nejsou opodstaněné. Jiná situace je v rozvojových zemích, ale to se ČR naštěstí netýká.
@Doctus Nějakou takovou reakci jsem dnes potřebovala.. Děkuji
a přeji pěkný víkend
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na vaše názory..
Syn 5 let, měl 3 horečky, škrábání v krku a nakonec vyskočila i drobná svědivá vyrážka v podbřišku, stehnech a rukách, a drobne podkozni krupicky na prstech- u dr. jasná spalová angína podle barvy v krku (tedy bez testů) a dostal Ospen
Jde mi ale o staršího syna.. spálovou angínu měl vloni (7,5 let), dva jeho blízcí kamarádi mají teď také atb na angínu. Vzpomínám si, že ho asi 4 dny před tím než onemocněl mladší syn bolela hlava a břicho, svědila ho kůže na krku a trochu chraptí od té doby (do krku se nedívám) Mohl to být také streptokok a vlastně to jakoby prodělal s hodně mírnými příznaky? Přijde mi zvláštní, že by se nenakazil.. kdyby ano - je v takovém případě za potřebí řešit s dr výtěry, léčí se to, když mu nic není? Co takové poststreptokokové následky? Dnes jsem se takto vynervovala
Děkuji za připadné reakce jak byste řešili vy