Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Na alergologii nic? Třeba alergie na BKM, celiakie? Můžou se odhalit i v dospělém věku…
Na alergologie jsem ještě nebyla, teda v dospělosti ne. trpím na atopický ekzém, takže v dětství sem byla, výsledky byly dobré. Tyhle testy se dělají z krve nebo z tlustého střeva?
@Anonymní píše:
Ahoj všem,omlouvám se za anonym, ale je to pro mě velmi citlivé téma. Několik měsíců mám střídavě průjem a zácpu, opakovanými dietami jsem zjistila, že je naprosto jedno co jím, klidně mám průjem i po rohlíku naopak se třeba nemůžu vyprázdnit po něčem mastnějším. Takže třeba pár dní průjem, pak zácpa, několik dní bez optíží a furt dokola. Jím probiotika, kysané mléčné výrobky, pitný režim mám dostačujicí. U doktora jsem byla, podle ultrazvuku vše v pořádku, takže mě těď čeká vyšetření střev
Děkujino mám z toho hrúzu. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
nechci tě strašit ale mohla by to být celiakie, já jí mám a tak nějak by to i odpovídalo, ale já mám k tomu ještě crohna. Vyšetření střeva se neboj, byla jsem na kolonoskopii a nebylo to tak hrozné na to mě přispali, horší byla gastroskopie, u té jsem byla při vědomí a jako děs běs. Nejspíš ti udělají i rozbor krve a biopsii a podle toho vyloučí celiakii. Hlavně buď v klidu.
@Anonymní píše:
Na alergologie jsem ještě nebyla, teda v dospělosti ne. trpím na atopický ekzém, takže v dětství sem byla, výsledky byly dobré. Tyhle testy se dělají z krve nebo z tlustého střeva?
testy se dělají z obojího a ekzém bývá docela často u té celiakie
Lillypad - kdyby to tak šlo být v klidu
ale děkuji za příspěvek
Lillypad - a po dodržování určité stravy jsi bez obtíží? a jak dlouho trvalo než na to přišli? ![]()
Já měla to samé u ulcerozní kolidity, je to lehčí forma crohna… kolonoskopie se neboj, jsou horší vyšetření a co se týče stravy, každý to má jiné a musí na to přijít vylučovací metodou. Já např. nemůžu mléko, ale mléčné výrobky jo. Nemůžu cereální pečivo, normální jo. A největší peklo jsou pro mě polévky - vývary… no nepotěším tě, v prvné řadě vyšetřit a pokud je to ulcerozka nebo crohn, tak v podstatě do konce života na lécích
ale dá se s tím žít a ty léky to upraví tak, že pokud je bereš poctivě, tak jsi bez obtíží
@Anonymní píše:
Lillypad - a po dodržování určité stravy jsi bez obtíží? a jak dlouho trvalo než na to přišli?
ano po dodržování bezlepkové stravy a některých potravin které mi nedělají dobře kvůli crohnovi se to upravilo, jsem teď bez potíží a dokonce jsem přestala brát léky
všechno není hned tak hrozné jak to na začátku vypadá, měla jsem z toho hrozný strach a pocit, že už nikdy nebudu žít normálně a ono to nakonec není vůbec tak špatné, samozřejmě vím, že takhle to nemusí být napořád a že se nemoc může zase rozjet. Kdy jdeš na ta vyšetření?
Lillypad - to sem rada, ze to ma u tebe takovy prubeh. a neznamena to konec sveta
na vysetreni este nejsem objednana, nejdriv se musim odhodlat ![]()
AV - diky za prispevek a preji ti at si nadale bez potizi
@Anonymní píše:
Lillypad - to sem rada, ze to ma u tebe takovy prubeh. a neznamena to konec svetana vysetreni este nejsem objednana, nejdriv se musim odhodlat
AV - diky za prispevek a preji ti at si nadale bez potizi
Hlavně nezkoušej držet bezlepkovou dietu, dokud ti neudělají vyšetření, pokud bys ji držela, celiakii by neodhalili
z.jev - bezlepkovou dietu nebudu zkouset, ted spis furt premyslim, jestli je to opravdu zavazna nemoc, nebo se z toho neak sama dostanu
ale jelikoz uz to trva tech par mesicu, tak asi vysetreni bude potreba
dneska sem si koupila psyllium, tak to zkusim, a kdyz ani to nezabere, tak hura na kolonoskopii
a taky vysadim antikoncepci, clovek nikdy nevi co to mohlo zpusobit ![]()
kazdopadne, opravdu dekuji vsem za prispevky ![]()
Ahoj všem,
omlouvám se za anonym, ale je to pro mě velmi citlivé téma. Několik měsíců mám střídavě průjem a zácpu, opakovanými dietami jsem zjistila, že je naprosto jedno co jím, klidně mám průjem i po rohlíku naopak se třeba nemůžu vyprázdnit po něčem mastnějším. Takže třeba pár dní průjem, pak zácpa, několik dní bez optíží a furt dokola. Jím probiotika, kysané mléčné výrobky, pitný režim mám dostačujicí. U doktora jsem byla, podle ultrazvuku vše v pořádku, takže mě těď čeká vyšetření střev
no mám z toho hrúzu. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Děkuji