Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, nerada zakládám nové diskuse, ale nenašla jsem k tomu skoro nic, tak se omlouvám ![]()
Malá - dva roky a tři měsíce má od čtvrtečního večera teploty, které samy od sebe stoupají na horečku a zase klesají. Celkem rychle. Klasicky večer a v noci horečka, ale i přes den, když leží v posteli a jakmile ji třeba posadím na sebe a koukáme na pohádku, už cítím jak horečka opadá, komunikuje, má chladné ruce, tváře. Jen čelo a hlavička pořád horké. Po hodině zase začne žhnout celá a pořád dokola. Zatím nesrážím léky, jen otírám studenou žínkou a dávám hodně pít. Chystám se na vlažnou lázeň, jenže končetiny jí chvíli žhnou a vzápětí jsou chladné, takže k ní ještě nedošlo. Léky mám nachystané všechny pro různé kombinace, ale ráda bych se chemii vyhnula co nejdéle. Žádné další příznaky nemoci zatím nemá. Chtěla bych se prosím zeptat, jestli jste některá zažila tohle samovolné kolísání tělesné teploty jako na houpačce? Děkuji
@Parfemanka Tady v tom článku dole, jak je „kdy s horečkou k lékaři“ se píše: Když teplota několikrát za den prudce poklesne a opět vystoupí na vysoké hodnoty (bez použití léků proti horečce, tam je to běžná reakce).
https://www.mudrbartuskova.cz/blog_01.html
Tak jestli je to váš případ, vyrazila bych k doktorce.
@Parfemanka
Svět se zbláznil. Nebo proč tyhle litanie nepíšeš své pediatričce? Zavolej na záchranku, tam ti ženský poraděj určitě líp než tady. Telefon asi nemáš, předpokládám, viď..
Jak mohly předešlý generace vůbec přežít? Bez internetu a s telefonem v budce, tvl ![]()
Pokud horečka nelítá do někakých závratných hodnot a dítě je „v pohodě“, tedy komunikuje, není apatické, neřve a pije, prostě bych čekala…
@amuse bouche píše:
@Parfemanka
Svět se zbláznil. Nebo proč tyhle litanie nepíšeš své pediatričce? Zavolej na záchranku, tam ti ženský poraděj určitě líp než tady. Telefon asi nemáš, předpokládám, viď..
Jak mohly předešlý generace vůbec přežít? Bez internetu a s telefonem v budce, tvl
Že se vždy najde nějaký nudící se hater
Nevím jestli jsi ženská nebo chlap, nicméně tohle je DISKUSNÍ fórum, od toho je založené, aby tady lidé vznášely dotazy a čerpali inspirace nebo rady zkušenějších, tak se běž nudit jinde a nepruď!
Děkuji za normální reakce ostatním, jen mě zajímalo tohle kolísání, čistě ze zvědavosti. K doktorovi samozřejmě chodíme, lékům se nebráním, když to jinak nejde, jen je to první dítě, všechno zažívám poprvé a je fajn a kolikrát dost uklidňující slyšet zkušenosti ostatních.
Stále jsi nenapsala výšku té teploty. ale k tvé otázce. děti něky na nemoc-horečku reagují jinak než dospělí. jiná-silná?! imunita, nevím. pamatuji si že syn jednou lítal po bytě jak neřízená dtřela a měl 39,5. měřila jsem 3ma teploměrama než jsem tomu věřila. já při této teplotě umírám.
takže spíš bych se řídila dítetem…jak mu celkově je? jak se chová?!?
Můj názor je, že bych nenechala dítě trápit a radši dala lék na horečku. Kor když už je má od čtvrtka…
@Alyss1
Nenapsala, protože ji nevím. Mám doma jeden digitální teploměr a jeden bezkontaktní a oba mi ukazují úplně jinak. Letí do koše a čekám zítra ráno na klasický rtuťový od kamaráda. Ale horečku poznám, když minule takhle žhnula, měla 40,2 v zadečku, ale byla apatická. Teď právě není, neříkám že běhá, ale oproti minule je zatím fajn, dokonce si říká o trochu jídla, hodně pije. Pospává akorát víc. Teď už má na pohmat jen lehce zvýšenou teplotu, hlava trochu teplá a ruce celé chladné. Imunita mě právě fascinuje, říkám si totiž, že tohle kolísání může být třeba boj imunity, která je už zocelená předchozími virózami s těžkým průběhem. Proto nechci hned sahat po lécích jako minule a ráda bych chvíli nechala tomuto boji volný průběh. Ale nejsem cvok, samozřejmě pořád hlídám, kdyby cokoliv, mám plnou lékárničku a kousek pohotovost!
A není to tak dobře? přirozeně?!? proč cpát léky když tělo bojuje asi dobře?!? já bych sice třeba na noc dala, ať se vyspí (i já), ale mohe děti se v noci dost melou, a když jim nebí dobře je to očistec. ale co popisuješ je prostě viroza u dítěte které s ní bojuje…
@PeBa12
To jsem tak udělala již 2× při předchozích nemocech, ale měla jsem pokaždé blbý pocit. Té chemie mi přišlo prostě nějak moc na tak malé tělíčko a dnes jsem při brouzdání našla tenhle článek, myslím že dokonce tady a přijde mi zatím nejlepší, co jsem kdy o tématu snižování horečky četla: https://www.lecivacesta.cz/…eni-horecky/
@Alyss1 Že jo? No a teď jsi mi třeba zvedla náladu, uklidnila, potěšila, děkuji ![]()
Není zač, chápu tě. já už jsem „zkušenář“, tak už vím. a proto uklidňuju, protože prostě jet v sobotu večer na pohotovost s dítětem co má horečku, protože je vystreslá matka, je podle mne v´blbost. pro všechny. dítě, matku, lékaře.
nicméně samozřejmě navštít léksře pokud jorečka trvá. takže pokud náhodou, v pondělí k dokzorce
@Parfemanka píše:
@PeBa12
To jsem tak udělala již 2× při předchozích nemocech, ale měla jsem pokaždé blbý pocit. Té chemie mi přišlo prostě nějak moc na tak malé tělíčko a dnes jsem při brouzdání našla tenhle článek, myslím že dokonce tady a přijde mi zatím nejlepší, co jsem kdy o tématu snižování horečky četla: https://www.lecivacesta.cz/…eni-horecky/
Já ti to nevymlouvám, když nechceš dávat léky, tak nedávej. Ale já nemám nervy na to dívat se jak dítě trpí a čekat co ztoho bude. Léky na snižování horečky nejsou nic co by člověk cpal do dítěte každý týden. A když vidím jak tady každá druhá řeší zbytečnou chemii co nechce do dítěte cpát a pak utíkají aby mohli nechat naočkovat dítě proti covidu tak se mi chce fakt smát. Promiň to není útok na tebe, ale spíš jsem si jen tak ulevila…
Ty znáš svoje dítě nejlíp když mu léky dát nechceš a myslíš, že je to pro něj nejlepší tak mu je nedávej. Jen trošku postrádám smysl diskuze ![]()