Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jsem blbá, asi si nepamatuji dávkování. Ráno jsem byla se synem u zubařky, natekla mu dáseň, měl velké bolesti, mimo zákrok dostal atb Zinnat 125mg. Mám pocit, že paní doktorka řekla podat 3× denně 10ml. Jenže jsem teď sáhla po lahvičce a uvědomila jsem si, že je to jen 50ml, to by bylo jen na 5 dávek, jestli to není málo? Po přečtení příbal. letáku jsem zjistila, že u dětí má být maximální denní dávka 500mg. „Léčivou látkou je cefuroximum 125mg v 5ml suspenze.“, takže v 10ml je 250ml, to vychází do dvou, ne do tří dávek dávek. Tak teď nevím, jestli si těch 10ml pamatuji dobře. Paní zubařka už neordinuje a jsem bezradná, kolik mám teda podat.
Co myslíte, neublížím mu nějak, když se tedy překročí maximální doporučená dávka na 750mg? Měl taky někdo vyšší dávky? Nebo jsem si to jednoduše v rozrušení popletla?
Určitě to má brát ve třech dávkách, to potvrdila i lékárnice s tím, že ale není připsané množství a já to bláhově odmávla, že to vím. Ale teď fakt nevím a ráda bych mu ve 3hod podala první dávku, nechci čekat do zítřka, až bych zavolala zubařce…
@dickys 18kg. Ať počítám, jak počítám, podle doporučení to na těch 10ml 3× denně nevychází.
@Petule030 Zinnat se standardně podává po 12 hodinách. Takže jestli ho máte brát opravdu 3× denně, tak to balení fakt vystačí jen na 5 dní.
Zinnat se dává 2× denně, takže 10 ml po 12h. Ale stejně byste měli mít 2 lahvičky.
@Lucka1111 píše:
@Petule030 Zinnat se standardně podává po 12 hodinách. Takže jestli ho máte brát opravdu 3× denně, tak to balení fakt vystačí jen na 5 dní.
Na 5 dní s dávkováním 10ml denně. Já měla nějak blbě zafixované 10ml na dávku, podle přečtení dokumentu na SÚKL jsem si jistá, že to je blbost.
Určitě to má mít ve 3 dávkách, mám vyfocený e recept, kde je dávkování 1 - 1 - 1 a ještě mě poučovala, že to vychází po 8 hodinách.
@Petule030 Zkus zavolat někam na dětské, tam by mohli poradit. V příbaláku píšou 10-15 mg/kg, tak to by odpovídalo 2×5 ml nebo 3×3ml.
Zkus zavolat do te lekarny kde ti to dali. bud budou vedet nebo je to v receptu…
Děkuji všem za rady. Po přečtení všeho možného dostupného a po úvaze si myslím, že to množství asi mělo být 3× 5ml. Odpovídalo by to limitům i tomu, že mi v ordinaci proletělo hlavou, že když ten Zinnet nebude chuťově dobrý, můžu mu to dát přes pipetu od Nurofenu. Zítra si to raději ověřím. Mějte se hezky ![]()