Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
1.Ano, matka 0, otec má posílat peníze.
2. Ne, nový partner nemá vliv na výživné
@JancaS84 píše: Více
Ad 2, mohl by mit vliv, neb pri střídavé péči je i matka povinná a pristehovanim partnera ji klesly výdaje na bydlení…
Ale dokud nebude mit nekdo problém, tak se nic neřeší.
Zdravím.
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s tím, že otec dítěte neposlal jeden měsíc alimenty s tím, že je 14 dní prázdnin u něj doma a dalších 14 dní u jeho rodičů a já ho tím pádem ten daný měsíc neživím. Rozsudek soudu je daný, že výživné má hradit každý měsíc. Nevím co teďkom dělat, jestli má cenu se kvůli jednomu měsíci někde dovolávat, byť by se na tenhle argument mohl dovolávat každý rok a přijít si tak na pěkné peníze. Poradíte prosím na koho se obrátit? Děkuji
@marketaarena píše: Více
Musí je platiť tak jak to má stanovené v rozhodnutí..muzes mu rict, že má podminky jasne dané v rozhodnutí a on si je nemůže ohýbat jak chce…takže advokáta a k soudu…nebo podej žalobu sama, na googlu toho hodně vyhledas jaký je postup…
No nárok na to nemám ale já osobně bych jeden měsíc neřešila, nestálo by to za to.
@j.a.n.i1 píše: Více
Nebude-li to řešit, bude se to opakovat každý rok, navíc jde o nárok dítěte, nikoliv její, takže by měla podat žádost na soud, aby otci zaslal výzvu k plnění. Exekuce je samozřejmě nesmysl.
Posoudil bych si sam, vnitrne, a pokusil se posoudit objektivne, jestli je vyzivne spravedlive.
Jestli odpovida prepoctenemu poctu dni, i s prazdninami, realnemu moznemu- potencionalnimu vydelku obou rodicu, jejich nakladum,tomu, zda neni braneno nekomu v peci, kdo hradi cesty, financne i fakticky - casove, je- li zapocteno danove zvyhodneni…
Je mozne, ze byl tatinek " pumpnut", a jenom se snazi vyjit s penezi.
Jak se takove neferove vyzivne určuje, nastinuju vyse.
@KovaJana píše: Více
No, tak se to bude opakovat, no. Ani tak by mi to za to nestalo.
@ondrej190 nezlobte se, ale ma otazka znela jinak. Ja tady detaily rozebirat nechci, ale nemam pocit, ze by to bylo nefer. Kdyz byl vydaj u lekare nedal pulku..vicemne pulky mu davam ja, ale on me ne..skolku vybavuji ja…moje prijmy se nezmenili a vyzivne nemohu postavit na novem partnerovi..takle z nej nemusim nic „tahat“.
@Anonymní píše: Více
No, tak mu taky polku nedavej… A jinak prijmy ne, ale vydaje se s pristehovanim partnera sníží.
@Anonymní píše: Více
ondra má v něčem pravdu, ohledně spravedlnosti. Samozřejmě na tvé straně je právo ve smyslu oprávněného nároku ty peníze dostat, a to i brutálním způsobem, kdy pošleš otce do exekuce. Proto jsem ti psala o mírnějším prostředku prostřednictvím výzvy soudu, což nevytváří nové náklady a nepoškozuje vztahy. Z druhé strany je fér se zamyslet nad správností výše výživného zejména pokud u tebe došlo ke změně poměrů novým přítelem. To totiž je zákonný důvod pro úpravu vyživovací povinnosti. A nejde jen o pokles nákladů, ale příjem partnera má vliv i na životní úroveň, která je primárním zákonným hlediskem pro stanovení vyživovací povinnosti. Je sice pravda, že řada soudců toto zohledňuje pouze u povinného, ale je to nerespektování zákona. To je ale na jiné povídání.
Ohledně dalších plateb, mělo by se vycházet z prokázaného stavu podílení se na nákladech v době rozhodnutí. Pokud to nějak fungovalo, pak změna tohoto fungování je opět změnou poměrů odůvodňující změnu výše výživného. Např. pokud do rozsudku otec neplatil nic, a po rozsudku začal na něco přispívat půlkou, je to legitimní důvod pro snížení výživného (bohužel soudy na to někdy reagují tak, že je to pro ně záminka pro zvýšení výživného pod heslem, má na to, tak ať to posílá rovnou matce pravidelně), stejně tak, pokud v době vynesení rozsudku platil dítěti více nákladů a po vyměření výživného přestal, je to důvod pro zvýšení výživného.
@j.a.n.i1 píše: Více
záleží na tom, jak na tom oba rodiče jsou. Pokud matka nemá příjmy, výživné je vysoké a otec za vodou, pak výpadek v placení výživného pro ni může znamenat problém. Pokud je ale výživné 2.000 a matka sama má příjem 50.000 a přítel taky, pak to skutečně za vymáhání nestojí.
@KovaJana píše: Více
Jojo, je fakt, ze ja mam slušný prijem, takže moji situaci by odpovidala spis ta dvojka a presne jak pises, za vymahani by mi to nestalo, jako jo, jednou ci 2× bych mu napsala po mailu ci sms, at to posle, ale vic energie bych do toho nevkladala. Ale mas pravdu, ze pokud nekdo jede na knop, tak to resit bude muset.
@KovaJana vy jste, ale nejprve reagovala preci na prispevek od nekoho jineho…do diskuze byl vlozen dotaz i jinym uzivatelem.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat: 1) máme střídavou péči, a máme v dohodě u alimentů uvedeno, že otec bude platit výživne k rukám matky ve výši xy a matce se výživne nestanoví. A mě furt leží v hlavně jak je napsané to slovo nestanoví? Je to tedy jako 0Kč? Má plat jednou tolik co mám já a přijde mi to takto jednoduší než si to posílat " tam a zpátky"..Ale je to tak divně napsané, že se bojím aby jednou nemohl něco zpětně chtít.
2. dotaz: Partner se ke mně a mému dítěti přistěhoval a výše uvedené alimenty byli dohodnuty v době kdy jsem žila sama s dítětem. Mění to něco na výše uvedené dohodě nebo až pokud někdy budeme řešit styk nebo alimenty, tak až pak to bude mít vliv, ale nyní to zůstane takto dokud jedna ze stran nebude mít " problémy"? Dekuji.