Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Chci se zeptat uz máme s otcem dítěte zapsaný na matrice otcovství…jenže me vyhrožuje že me malého vezme a chci to změnit chci rodit v jinem kraji jako svobodna matka aby nemel nárok na malého. půjde to nebo muže soudně na me???kdyz uz jsme zápis podepsali 🤔 😳 😡
Jde to, ale stejně si nepomuzes. Pak tě dá k soudu a otcovství mu určí stejně.
Samozřejmě, že když to dá k soudu tak ho zapíšou i když porodis na Marsu.
@2025 píše: Více
Stejně by ti to nepomohlo, po porodu zažádá o testy otcovství, a nechá se zase zapsat. Jak by ti mohl dítě vzít?
@arinecka píše: Více
Nepotrebuje ani zadat o testy otcovství, stačí mu jako důkaz ten papir z matriky.
A nejsem si vůbec jistá, jestli uz doba nepokrocila natolik, ze existenci zapisu zjisti i ta matrika v jiném kraji.
@j.a.n.i1 No já bych řekla, že co se zapíše na matrice si můžou najít na jiných matrikách po celé republice, ne? To bude propojené už dávno. Třeba o rodný list taky můžeš zažádat na kterékoliv, ne?
@2025 tak on má na dítě stejný narok jako ty, je i jeho, takže nechápu jak jako „vzít“. Pokud už je zapsaný tak s tím nejspíš nic neuděláš.
Každopádně většinou tihle chlapi kteří tak vyhrožují a tvrdí jak pujdou k soudu a budou bojovat o svěření do péče tak stáhnou zadek a o dítě se nezajímají 🤷♀️
Novorozence mu do péče nikdo nedá ( pokud by nebyli hodně vážně důvody), tam se toho nemusíš bát. Ale jak dítě trochu povyroste je možné že vysoudí střídavou péči.
@j.a.n.i1 píše: Více
Pravda, to mi nedošlo. Je šílený, kolik párů se handrkuje o dítě které se ještě ani nenarodilo ![]()
@Jelitoo píše: Více
Co se mezi nimi asi stalo? Jdou na matriku, takže asi bylo vše v pořádku, a najednou změna, výhružky… Strašný fakt. Chudák to dítě.
@Monchichik píše: Více
No, ja třeba nemohla, muj elektronizovamy nemeli, ale mas pravdu, ze u mladsich uz jo.
@Jelitoo no já vím jsem blba neměla jsem mu přistoupit na jeho příjmení. ted byvh chtěla dat po sobe proto se ptám kdybych rodila v jinem kraji kde me vystaví rodný list uz bude dítě po me.on bude nastany ale nic by s tím už neudělal ne??
Prohlášení o otcovství se do systému nezapisovalo, jen se to sepsalo na matrice, aby mohlo mít dítě příjmení po otci. Matrika toto zakládá a archivuje. Pokud tento papír u porodu rodiče nemají, dostane dítě příjmení po matce. Sloužilo to jako podklad pro zapsání po porodu do knihy narození. Aspoň za mně to tak bylo, ale už dlouho matriku nedělám.
@Serpentini jak to jde??jde me o příjmení at má dítě moje a ne jeho…
@2025 píše: Více
Ale udela, ta to k soudu a zrovna zde bych tipla, ze soud jmeno změní po nem a ty bys z toho klidně mohla mit opletacky, neb ten papír na matrice je závazný dokument a ne kus hajzlpapiru…
Dokonce by to mozna ani nemusel davat k soudu, mozna by to zmenila primo ta matrika, když ji ukáže ten zapis o otcovství.
Příspěvek upraven 09.07.25 v 08:54