Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@2025 když nedáš při porodu ten společně podepsaný papír, tak by se dítě asi mělo jmenovat po tobě. Ale otcem bude on, na rodném listě bude také napsaný. Toho už se nezbavíš.
@ircav píše: Více
No, ja bych rekla, ze mozna ani nemusí, podle by me meli stacit dojit na matriku, přinést to podepsané otcovství a dožadovat se opravy rodného listu dle skutečnosti.
@j.a.n.i1 ano, i to stačí, jednou to spolu podepsali a je to prukazne. Myslela jsem, kdyby ten papír on náhodou nemel.
@tevl píše: Více
Tak logicky, pokud tam matrika bude zapisovat otce podle toho prohlaseni, pokud ho jiz maji v systemu, tak tam taky uvede to prijmeni, na kterem se dohodli… On je to je jen papir a je na nem oboji.
@ircav píše: Více
Tak pak stačí aby vedel na ktere matrice to podepisovali, tam ten zaznam taky mit budou.
Na malého má úplně stejné právo jako ty. Vzít ti ho nemůže, ale časem může dostat střídavku.
Pokud jste se dohodli na příjmení a zapsali to na matriku, tak je pozdě si to teď rozmýšlet. On na to může jít soudně a nejspíše uspěje.
@j.a.n.i1 já ten papír u druhé dcery zapomněla a jméno měla po mně. Jsou to tři měsíce zpět. Musela jsem obíhat úřady, aby měla jméno po partnerovi. ![]()
Tak děkuji ta rady asi se s tím nic nedá dělat budu se s tím muset smířit s až bude mít malý 3 roky nějak vybojovat aby nebyla střídavá péče po týdnu….on pije a ne málo mam videa i fotky snad něco zmůžu….
Tak si dojdi na tu matriku a zeptej se. Že sis to rozmyslela a dítě se bude jmenovat po tobě, co máš pro to udělat.
@2025 píše: Více
proč myslíš, že když budeš rodit v jiném kraji, že bude mít dítko přijmení po tobě, když už jste byli na matrice?
Jestli pije, nebude mít o dítě zájem a o placení alimentů už vůbec ne. ![]()
To je skvělý. To se vážně tak moc nesnášíš? Co kdyby si to alespoň oběhal on?
jen tak pro zajímavost (a statistiku
) proč si ho nechceš vzít?
@2025 píše: Více
tak pokud pije, tak jsi takového otce dítku vybrala ty sama…pití samo o sobě není důvod proč by neměla být střídavá péče, hádám, že on taky bude mít zajímavé historky o tobě…
Jedna návštěva na matrice je obíhání úřadů? A jinak predpokladam, ze tam tedy nejdrive nebyl uveden ani otec…
A ja ho taky v porodnici nemela, takze jsem to matrikatce rekla a domluvili jsme se, ze se stavime po propusteni z porodnice, vyresime papir a ona udela RL az pak, at to nemusi predelavat. Nebyl zadny problem, akorat v porodnici v tom meli malicko zmatek.