Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Luboš P píše: Více
Těžko rict, co tam zadavala, jated taky zkusila AI, neb si myslim to samé, co ty a me tedy odpovedela, ze je to nezrušitelné a muselo by se poprit otcovství soudně.
@2025 zdravím, změnu příjmení jsem řešila na OSPOD a chtěli závažný důvod k tomu aby ho změnili a otec děti s tím musel souhlasit. Takže děti mají mé příjmení. Ale proč jste byli na matrice před narozením dítěte proboha. To se dělá až se dítě narodí. Jinak matriky jsou elektronicky propojený takže jiný kraj ti nepomůže. Po narození dítěte leda soud o zrušení otcovství ale taky to není lehký, musí být závažný důvody.
@VERU 123 píše: Více
Běžně se chodí před narozením, aby dítě mohlo hned mít jméno otce ( pokud se na tom dohodli). A otce v rodném listě.
@j.a.n.i1 jj, když to zatají, dopustí se přestupku, ale ta matrika to automaticky nezjistí, pokud bude rodit jinde, musel by dát podnět ten otec. Tohle prohlášení nejde do centrálního registru, do toho jde až samotný zápis narození.
@Luboš P píše: Více
Psala jsem že to je rada z ChatuGPT, takže odkaz ti nedám. Byl to námět. Jestli to slečnu nebo tebe fakt zajímá, zavolat nabo vyrazit na matiku jsou věci co bych dělala já. Tady je důležité to, že se dítě ještě nenarodilo. Není to car papíru, ale proč by si to holka nemohla rozmyslet? Vdaná není, je to hlavně její odpovědnost. Pokud to nejde vzít zpět, já bych aspoň v porodnici ten papír nedala a nahlasila jméno které chci a pak nešla následky. Já jsem ale ten typ co chce aby se dítě jmenovalo jako já, jako svobodna bych otcovo příjmení nedala. Po případné svatbě by změnili příjmení i diteti, takto jsem svobodna s dítětem. Kdyby byl otec dítěte problémový, alimenty bych ozelela v zájmu klidně budoucnosti, aby až dítě vypiplam a bude mu tak 8, bio otec slavnostně navrací s Playstationem a dítě mi oblbne. Kdyby byl rozumný, asi bych to řešila i určením otcovství soudně, ale tak daleko by to asi nemuselo dojít když by byl rozumný. Tenhle na mě působí jako škodič, který si zrovna něco umanul a dělá zle. Žádný otcovsky materiál, opora, vzor pro dítě. Bohužel, velká chyba při výběru partnera, pak ještě otce dítěte.
@VERU 123 píše: Více
Proboha proto, aby mělo dítě otce pro případ, že vy matka u porodu zemřela. Pokud by otec nebyl určen, nemohl by dítě dostat do péče. A taky proboha proto, aby se nemusely vystavovat dva rodné listy. Po porodu chodí na matriku jen idioti, to se na mě nezlob…. ![]()
@K. Rocánková „Psala jsem že to je rada z ChatuGPT,“ my staří tomu říkáme JPP (jedna paní povídala) - takže k čemu je taková rada?
@Luboš P
tvl k čemu asi? Mně taky není 20, ale AI neignoruju. Uvedla jsem zdroj, ze pokud dite neni narozene, mozna to nejak jde. Takze at se poptá. Lepsi nez ty kterej pises jak se o to zajimas, chceš odkazy ale přínos, zkušenost nula. Kdybych ti napsala že to říkala Máňa, takže je to směroplatný, tak bys tomu asi věřil, ale nepsala jsem to tobě, ale tě slečně co to řeší. Uvidime, jestli nám napíše co zjistila
@ircav nooo ja ho dala k soudu ze je povinny na me platit 2 roky na těhotnou a neprovdanou…tak hned si našel právníka asi poradil a chtel se jit zapsat na matriku jako otec a ze dítě bude mít příjmení po něm…Noo teď vyhrožuje lituji toho moc ze me děcko vezme…
@K. Rocánková nejde byla jsem se ptát na matrice musí už souhlasit otec nebo pak po narození se zase soudit…chjo
@tevl který papír ten zápis s matriky??nebo v porodnici papír na jméno???dekuji
@2025 píše: Více
Ale to je snad logické, že když chceš ať na tebe platí, že musí mít papír, že je dítě jeho. Dítě ti nevezme, pokud nefetuješ/nechlastáš/netýráš. Ale jednou je otec a tak má nárok dítě vídat a starat se.
@2025 píše: Více
No tak to se nemůžeš moc divit, právník mu poradil správně, tobě naopak někdo úplně neporadil. Tohle jsi měla napsat na začátku. Vzít ti dítě nemůže, stejně jako ho nemůžeš vzít ty jemu.