Střídavá péče, týden já, týden partner

8
18.9.22 09:11

Střídavá péče, týden já, týden partner

Bavili jsme se s partnerem na téma střídavá péče, pokud by mezi námi přestalo klapat. Týden bych měla já, týden on, ale otázka na kterou jsme narazili :D partner je od pondělí do pátku, 14 h v práci a podstatně by měl čas na svoje dítě jenom o víkendu. On by prý dal svoje dítě svoji matce, ale ta taky chodí do práce, sice pak je půl roku na podpoře. Rovnou svoji babičce. Já bych třeba nechtěla, aby to odnesla chudák jeho babička. Dodržel by podmínky střídavé péče?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6795
18.9.22 09:14

Pokud by doslo na soud, pravdepodobne by ji nedostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66393
18.9.22 09:15
@VitaminC píše:
Pokud by doslo na soud, pravdepodobne by ji nedostal.

a když pracuje matka, taky by to dítě nedostala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6795
18.9.22 09:22

@vokishka :roll:
Vychazim z toho, ze matka stridavku nechce. Pokud otec pracuje ctrnact hodin denne a matka tou dobou je uz doma, je nesmysl, aby pece byla zastoupena nekym jinym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.9.22 09:26

Přestaň hledat problémy kde nejsou. Vedli jste teoretickou debau o něčem, co zjevně tvůj partner nemá promyšlené, takže ti dával první odpovědi na něco, co neví jak funguje.

A ty si z toho uděláš problém, že by to určitě bylo španě a ty to takhle nechceš?

Ano - rozpad vaší rodiny by byl špatně a nechceš ho, ale když budeš vytvářet takovéhle nesmyslné problémy, jako že by tvůj partner je špantný, protože by ve fiktivní situaci určitě něco nedodržoval, na základě něčeho, co plácnul a točit se na tom a ješě o tom psát na internet, tak ten rozchod jedině urychlíš. Zejména pokud to ještě budeš parnerovi vyčítat že je španej a nespolehlivej.

Pokud byste se rozešli, tak byste museli hledat takový způsob nového uspořádání rodiny tak, aby byl v nejlepším zájmu dítěte. To záleží na tom jak velké dítě by to bylo a v jaké situaci byste byli.

A sřídavá péče vážně neznamená že musíš trávit čas s dítěem a že o něj nesmí pečovat babička, chůva a nebo že nesmí chodi do jeslí. To je zodpovědnost toho rodiče, co zrovna pečuje, ne úplně toho druhého. To jak by se otec tvého dítěte domluvil s babičkou tvého dítěte a svou makou, není v případě rozchodu tvoje starost a nemáš do toho úplně co mluvit. Stejně tak ti tvůj případný budoucí ex nemá moc co mluvit do toho, koho si najdeš jako nového partnera, pokud nebude přímo ohrožova vaše dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36186
18.9.22 09:35

Já nechápu proč něco takového vůbec řešíš :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
18.9.22 10:26

@Ou Žiješ u nás, víš, jak to u nás funguje? Já se jenom zeptala na nàzor :zed: kdyby něco na tohle téma jsme s partnerem bavili 😂 nauč se číst

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
18.9.22 10:50

@Azula V našich končinách je problém v tom, že se střídavka pojímá jako uzurpování si práva na dítě, bez ohledu na okolnosti, podmínky a hlavně zájem dítěte. Pak to dopadá tak, že se dítěti neumožňuje u jednoho z rodičů chodit na kroužky, že se dítě dává babičkám nebo jiným rodinným příslušníkům, protože rodič na něj ve svém čase nemá prostor apod. Podle mě je tento přístup úplně špatně.
Mám mezi přáteli dvě rodiny, které mají dítěte střídavé péči a u obou je ta péče nerovnoměrná a řídí se podle potřeb dítěte. Takže ne, že ona týden-on týden, ať se děje co se děje a přes to nejede vlak, ale určující principem je harmonogram dítěte, ve dnech, kdy, je dítě u matky, se vídá s otcem odpoledne (ten třeba vodí na kroužky nebo zajišťuje odpolední aktivity, dělá s dítětem úkoly apod.) a naopak. Když je v jedné rodině třeba oslava narozenin o víkendu v době, kdy by dítě mělo být u druhého rodiče, tak se to prohodí a dítě je u druhého rodiče jindy.
Pak máme další kamarády, kde to zase funguje tak, že děti bydlí jen u matky, ale otec za nimi chodí téměř denně.
Z těchto příkladů bych vycházela i já, kdyby u nás v rodině došlo k rozchodu. U střídavý by mělo být dítě a jeho potřeby na prvním místě a ne že se s dítětem bude hrkat, jak si rodiče usmyslí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
18.9.22 12:01
@Azula píše: … Bavili jsme se s partnerem na téma střídavá péče…

A pročpak jste se bavili právě jenom o střídavé péči? Co Tě k tomu vedlo? Péče o dítě porozchodu partnerů může být zařízena jedním ze čtyř způsobů:

1. výlučná péče jednoho z rodičů s určením rozsahu styku s druhým rodičem,
  2. společná péče,
  3. střídavá péče,
  4. svěření do péče jiné osoby.
  • Citovat
  • Upravit
81521
18.9.22 12:11
@vokishka píše:
a když pracuje matka, taky by to dítě nedostala?

Při 14ti hodinové pracovní době denně, mozna i ne, pokud by měl otec zájem. Záleželo by na t, jak by byla nastavena péče před rozvodem, jak těsně po rozpadu vztahu, než poběží soud, věku děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2982
18.9.22 15:36
@Azula píše:
Bavili jsme se s partnerem na téma střídavá péče, pokud by mezi námi přestalo klapat. Týden bych měla já, týden on, ale otázka na kterou jsme narazili :D partner je od pondělí do pátku, 14 h v práci a podstatně by měl čas na svoje dítě jenom o víkendu. On by prý dal svoje dítě svoji matce, ale ta taky chodí do práce, sice pak je půl roku na podpoře. Rovnou svoji babičce. Já bych třeba nechtěla, aby to odnesla chudák jeho babička. Dodržel by podmínky střídavé péče?

Pečuje-li rodič o dítě, je oprávněn pověřit péčí či dohledem třetí osobu. Takže by podmínky střídavé péče dodržel. Ostatně pomoc babiček a prababiček využívá řada rodin u v úplných rodinách a na péči dalších osob není nic závadného. Navíc není úplně pravděpodobné, že by pracoval 14 hodin každý den. Toto se může zachovat v týdnu péče matky, a v tom svém by snad mohl dodržovat pracovní dobu. Pokud ne, pak není zakázáno, aby v době péče otce pověřil péčí a dohledem matku dítěte, tedy tebe, bude-li souhlasit.
Pokud je jeho pracovní vytížení tak značné, doporučovala bych spíše úpravu společnou péčí.
Připomněla bych ovšem poslední nález Ústavního soudu z července, kdy je soudům uloženo hledat uspořádání střídavé péče i při náročnější úpravě, např. ve vašem případě by připadala do úvahy i úprava, kdy otec bude mít 5 prodloužených víkendů od čtvrtka večer do pondělí ráno za 6 týdnů, matka zbytek. Ostatně z jeho vysokého pracovního vytížení pravděpodobně profituješ i ty vyšším výživným, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.9.22 07:51

Toto nevadí z hlediska právního, soud střídavou péči preferuje pokud se domluvíte že to tak bude. Péče o dítě zajištěna bude. Ovšem co se týká dítěte.. to je otázka co je pro něj dobré. Ono taky může v tu dobu chodit do školy, takže by to nebylo tak strašné, spousta rodin toto využívá i když jsou spolu. Nicméně… dost taky záleží na tom v jakém se rozejdete, já mám třeba mít „střídavku“ ale syn se rozmyslel a je trvale u otce, otec ho manipuluje, jakmile mi dceru dva dny někdo hlídal tak mi začal dělat peklo že ji dám někomu a jdu se bavit, kdybych to dělala takto tak mě bude ob týden hlásit na ospod… Vždy záleží na těch rodičích. Takže… raději neteoretizuj a věnujte se vztahu aby se vám toto nikdy nestalo a moc vám to přeju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31313
21.9.22 08:01

A to pracuje 14 hodin denně 5 dní v týdnu?
Pokud jeho zaměstnavatel porušuje zákoník práce, měl by si to nějak zařídit, pokud jede sám na sebe, bude se muset trochu srovnat kvůli dítěti.
Případně střídavka není jen týden a týden, můžete to třeba nastavit na „krátký-dlouhý“ a podobně.
My syna, když byl menší, taky točili na půltýdny - protože týden v kuse beze mě by asi nedal, a z části i z důvodu mé pracovní doby.
Také existují družiny.

Muži bych řekla, že pokud by trval na střídavé péči nehledě na režim dítěte a pak prcka stabilně vrazil k babičce, tak bych s tím měla problém. Občasné hlídání, jasně, vyzvednout ze školky a hodinu pohrát, proč ne, ale aby dítko bylo vlastně pořád jen u někoho jiného, než je rodič, to bych z toho radost neměla…

My třeba u soudu vůbec nebyli, máme defacto společnou péči, když by na to přišlo (prostě jako před rozchodem). Věci řešíme za pochodu, teď už je synovi skoro 11 a jedem týden a týden, ale bydlíme od sebe asi 8 minut pěšky, takže se synátor kolikrát přihasí i během „tátova týdne“, víkendy čas od času točíme podle toho, kdo kam třeba jede, kde bude nějaká oslava atd.
Házení vidlí do kroužků považuju skoro za zločin proti těm dětem, to asi nepochopím nikdy :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.9.22 09:06

@Mar__tanka1983 vidíte a mě toto manžel dělá… prostě kroužky dcery neomezí jeho ani synův čas byť jen o minutu, protože by na ni musel 20 min jednou za 14 dní čekat. Syn je v devítce a prostě je nesmírně důležité aby se učili (asi se učí celou dobu co s ním je, moc tomu nerozumím, syn mi už ani telefon nezvedá). Takže dcera má smůlu a kroužky prostě nebudou… Jinak toto je samozrejme jen pomsta tomu druhému přes děti, nic jiného za tím nehledejte, snaha ublížit útokem na to důležité skryté za masku toho že je te'd něco důležitějšího. A ještě mi píše že on je hodný, protože randí s ženskýma na Tinderu a ty mu vyprávějí co jim dělají bývalí partneři (a samo že to na mě zkouší ty jejich „rady“)… a že by taky mohl přitvrdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna