Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dokážete mi někdo prosím poradit?
Jde mi o štrůdl z listového těsta ( jiná těsta umím, ale mi nejraději ten klasický listový).
Vždycky mi po vyndání z trouby splasne a vypadá bídně!
Co dělám špatně???
![]()
Na kolik pečete? Jaké těsto kupujete? Mám ho nechat po upečení v té teplé troubě nebo vyndat ven?
Já už prostě nevím a přemýšlím, co dělám blbě?
Jo a motat jako roličku? A co třeba propíchnout? ![]()
Beru každou radu, děkujiiiiiiiiiiiii ![]()
My taky nejradši ten z lístkového.
Kupuju si ho chlazené z toho mraženého mi to moc nejde…
Rozválím ho a ten plát lehce propíchám vidličkou,pak ho posypu strouhankou,aby se do ní vpila přebytečná štáva z jablek a pak osladit,skořice,rozinky,stočit,potřít rozšlehaným vajíčkem a šup s tím do trouby na 180stupňů.Po upečení hned vyndám a kolikrát ani nestačí vychladnout… ![]()
Příspěvek upraven 20.01.11 v 20:22
po upečení z trouby vytáhnou a propíchnout
jo jo s tím mraženým to je fakt, to není moc dobré a ten rozdíl oproti chlazenému je fakt poznat, případně zkusit i jiného výrobce a taky kupovat co nejčerstvější
MNě nejvíc chutná těsto z Lidla a pak myslím od Nowaka, ale to je dost drahý a málo ho maj, je dokonce už naplátkovaný.
Já dělala dost často přímo z toho rozváleného chlazeného listového těsta. Rozložila jsem těsto, naplnila náplní, pomatlala rozšlehaným vajíčkem a až pak propíchala vidličkou. Dala do trouby, upekla a pak ani nevím, jestli jsem hned po upečení vyndavala nebo to tam nechala při pootevřené troubě…
Ale jak se znám, jsem hnedka-ochutnávač, i kdybych si měla spálit hubu, takže jsem s největší pravděpodobností hnedka vytáhla a i nakrojila ![]()
Občas jsem dělala i z chlazeného nerozváleného, ten samý postup, ten samý výsledek.
Posypu moučkovým cukrem a ten to trošku zamaskuje
neřeším ![]()
A vadí ti to moc? Mně teda ne, je to dobrý tak co
Stejně to skončí za nějakou dobu v žumpě
![]()
Tak myslíte, že to bude tím, že ho nepropíchávám???
Kamiš - no jako nevadí, ale štve mě to, on je v troubě vždycky tak krásně nadýchaný a pak bum prásk a je z něj placka. ![]()
A manžel vždycky " Jééé, co to jééé" ![]()
Snad jednou se mi nějak podařilo, že nesplasknul, asi omylem, a to zrovna bylo nějaké mražené těsto, ale už nevím jaké. Jinak taky spíš kupuju to chlazené 500g.
Ono listové těsto se nesmí nechávat moc dlouho v teple, jinak v něm povolí ten tuk a splaskne. Takže raději brát čerstvé a když rozmrazovat, tak v lednici, trvá to sice déle, ale efekt je znát. Dále žádné povalování těsta na válu - rychle rozválet, naplnit, zavinout a šup s ním do trouby - a to předem vyhřáté aspoň na 200, ne že se to frkne do studené a čeká se, až se zahřeje. Tak příště ať to vyjde ![]()
Já teda nepropíchávám - občas peču i čtverečky a tyčky jen tak posypané mákem a taky nesplasknou, to bych se po… kdybych měla do každé píchat ![]()
Gina108 píše:
Já teda nepropíchávám - občas peču i čtverečky a tyčky jen tak posypané mákem a taky nesplasknou, to bych se po… kdybych měla do každé píchat
tak to asi by … každého
já to myslela spíš na ten štrůdl - přece jen ta náplň obsahuje nějakou vodu..
mati píše:Gina108 píše:
Já teda nepropíchávám - občas peču i čtverečky a tyčky jen tak posypané mákem a taky nesplasknou, to bych se po… kdybych měla do každé píchat![]()
tak to asi by … každého
já to myslela spíš na ten štrůdl - přece jen ta náplň obsahuje nějakou vodu..
Tak já dělám na štrůdl těsto- 500g hladké mouky,1hera,1vejce,1 prášek do pečiva a 1bílej jogurt.Těsto je fakt dobrý a zaručeně nesplaskne.
Já používám na těsto: 250 g hladké mouky, 1 Hera, 1 kostka tvarohu. Výborné těsto a taky nesplaskává ![]()
kamiŠ píše:
Posypu moučkovým cukrem a ten to trošku zamaskujeneřeším
A vadí ti to moc? Mně teda ne, je to dobrý tak co
Stejně to skončí za nějakou dobu v žumpě
![]()
Ten občas dělám taky a dokonce tam nedávám vejce ani prášek do pečiva ![]()
Myslím, že lístkové těsto tohle prostě dělá
V troubě je pod tím těstem horká pára (voda, která se vypařuje z těch jablek). Jakmile pára vyprchá, těsto lehne a štrůdl „splaskne“ ![]()
Já už teda z lístkového těsta štrůdl několik let nedělala. Měla jsem období, kdy jsem dělala těsto jogurtové, pak tvarohové a teď dělávám štrůdl z kynutého těsta
(až to kynuté nesplaskává
)