Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, s čím dáváte dětem avokádo. Samotné nebo ho kombinujete s jiným ovocem? Synovi je 18 měsíců. Děkuji za vaše kuchařské nápady ![]()
Avokádo miluju jen tak s dresinkem z dijonské hořčice, jogurtu a majonézy nebo jako salát s krevetkma. Cpala jsem se jím v těhotenství. Dětem ho občas taky dám, buď jako málo kořeněné guacamole (avokádo rozšťouchat vidličkou, rajčata oloupat a nakrájet na malé kostičky, najemno trošku cibule a česneku, petrželovou nebo koriandrovou nať, trochu citronové šťávy a soli, bez chilli) s nachos nebo s krevetama a kousky krabích tyček jako salát.
Na sladko jsem nikdy nezkoušela.
Malej je ekzematik, takže většinu těch věcí nemůže. Proto nevím, s čím mu to dát ![]()
proska píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, s čím dáváte dětem avokádo. Samotné nebo ho kombinujete s jiným ovocem? Synovi je 18 měsíců. Děkuji za vaše kuchařské nápady
Ahoj Prosko, já teda miluji dip z avokáda- rozmačkat avokádo+česnek+šťáva z citronu+sůl+pepř… Ale zrova jsem v časopise četla-nakrájet na plátky, jen pokapat trochu citr. šťávou, příp posolit…a svačinka jako dělaná
Taky tam bylo psáno, že není pravda, že by bylo estra tučné a nezdravé (má jen 25-30% tuku)
Tak já mažu přímo na chleba nebo housku místo másla. Kamarádka takhle dává dětem avokádo místo másla asi od roku a půl (možná dříve, ale tím si nejsem jistá)…
Tak třeba:
Výživná svačina pro školáky z avokáda a pečiva…
Celozrnou housku, bagetku nebo chleba rozpůlíme, namažeme tenkou vrstvou másla, hustě poklademe kousky nakrájeného avokáda, mírně posolíme mořskou solí, na to dáme plátek ovčího sýra, listy ledového salátu a můžeme i další zeleninu (papriku, rajče).
Různé pomazánky z avokáda: Avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, vydlabeme dužinu do misky. Potom jí rozmačkáme vidličkou a přidáme lisovaný česnek, trošku mořské soli, bylinky, sýr Lučina a pořádně rozšleháme. Pomazánku můžeme měnit dle vlastní chuti.
Avokádový salát:
3 avokáda, 2 balíčky mozzarelly, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička drceného barevného pepře, špetka soli
Avokáda nakrájíš na kostičky, mozzarellu na kolečka. Olivový olej smíchat s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Do misek poskládáš avokádo a mozzarellu a pokapeš olejem
je to mňamka ![]()
S čím dáváte avokádo dětem jako příkrm? Samotné? S jogurtem? Nic mě nenapadá ![]()
namačkané, na chleba jako pomazánku, někdy jako pomazánku s lučinou
Holky, když používáte avokádo místo másla, dáváte pak na to namazané pečivo ještě třeba sýr? Chtěla bych to dát malému, ale pochybuji, že mi jen pečivo s avokádem sní ![]()
Rozmačkané s banánem do konzistence pudinku. Musí být hodně zralé.
Dávám sýr i šunku klidně na to. Výborné je i s jablkem. Ale malá ho jí nejraději samotné, jen tak.
Holky moc díky za tipy ![]()
Ještě dotaz, jak dlouho to rozmačkané avokádo vydrží v lednici? Do druhého dne ok, nezhnědne?
@Salorka píše:
Holky, když používáte avokádo místo másla, dáváte pak na to namazané pečivo ještě třeba sýr? Chtěla bych to dát malému, ale pochybuji, že mi jen pečivo s avokádem sní
Ja toto nikdy nezkousela. Avokado rozmackam s bananem a serviruji. Pouziti misto masla vyzkousim, i kdyz vaham… ![]()
To jsem ti poradila, teda…
![]()
@brko Zkusila jsem si to dát místo másla se šunkou a pak i se sýrem a pro mě výborný
Ráno zkusím s banánem a teď jsem četla ze i nutela se dá použít
![]()