Studium dalšího oboru na vysoké

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
19.3.25 10:53

Studium dalšího oboru na vysoké

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o názor. Mám úspěšně dokončené bakalářtké studium. Momentálně studuji navazující magisterské studium.
Cely život mě vsak láká studovat obor zaměřený na zdravotnictví. Momentálně můj obor není zdravotnický, ale šla jsem na něj hlavně z nátlaku rodiny. Příští rok dokončím magisterské studium (bude mi 25 let). A láká mě poté ještě zkusit fyziotrapii. Moje otázka je, zda jsem stará na studium? Škola mi jde dobře, měla jsem červený diplom, ale bojím se názorů lidí v mém okolí a také toho, že již budu na studium stará, jelikož fyzioterapie se dá studovat jen v prezenční formě.
Moje další otázka ještě zní, pokud budu mít titul Mgr. úspěšně hotovy mohu studovat na veřejné škole bakalářské studium zdarma? Samozřejmě počítám s tím, že si budu platit zdravotní ( a možná i socialni) pojištění. Avšak nemohu nikde dohledat jestli i s hotovým magistrem mohu studovat bakaláře bez poplatků.
Měl jste to někdo podobně? A co byste udělali na mém místě? Škola me opravdu strasne baví a tak nějak cítím, ze to je ta správná cesta.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8393
19.3.25 11:02

Je to tvůj život tak proč řešit okolí? Jasně, můžou ti k tomu říct svůj názor, ale přece se rozhoduješ sama za sebe a ne, co ti kdo řekne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
19.3.25 11:03
.
@Anonymní píše: Více

platit by jste neměla, pokud budete mít řádně ukončené předchozí studium a nastoupíte do klasického programu (PREZENČNÍ/KOMBINOVANÝ) na státní škole. Jen od 26 let už za vás stát neodvádí pojištění, tak to by měl být jediný výdaj. Stará nejste jestli vás to láká, tak proč ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10895
19.3.25 11:22

Budeš mít vyčerpaných svých pět let. Takže studium ti škola normálně naúčtuje.
Ideálně se zeptat na studijním konkrétní školy, zda opravdu a kolik.
Pokud ti škola jde, tak můžou mít i různá prospechova stipendia a i jiná.

Do tvých 26 let máš status studenta, pak o něj přijdeš, takže zdravotní pojištění si musíš hradit sama, sociální povinné není.

VŠ jsem dostudovala po mé čtyřicítce, co si o mně myslíš?
Dokonce jsem měla každý semestr prospěchove stipendium a stipendium jsem měla i za státnice s červeným diplomem.
Cítíš, jak je ta otázka trapná?
Takze si sama odpověz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15458
19.3.25 12:24

Další taková … :roll:

Jedna řeší zda mít dítě a co si o tom myslí okolí. Další zas, jestli má jít studovat. :roll:

Vys.er se na okolí a žij svůj život podle sebe … Chápeme? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.3.25 12:35

Ano, budeš mít studium zdarma, poplatky za další studium byly zrušeny (neplést s delším studiem). Viz např. https://student.finance.cz/…lsi-studium/

Budeš sice starší než tvoji spolužáci, ale i tak si mezi nimi kamarády najdeš. Pokud se na to cítíš, tak proč to alespoň nezkusit. Nebudeš první s dvěma vysokými školami, takže pokud máš zázemí, vystudovat se to dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
19.3.25 12:39

Pokud ukoncis úspěšně, další studium platit nebudeš. Ale budeš si od 26 let platit zdravotní pojištění. To je povinné. Sociální povinné není, ale do budoucna je blbost si ho dlouhodobe neplatit. Okolí neřeš, řeš jen to, čím se budeš živit, kde budeš bydlet, za co budeš bydlet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
19.3.25 12:46
@Trojlístek píše: Více

Za studium pravděpodobně zakladatelka platit nic nebude, pokud má předchozí studia řádně a úspěšně ukončená.
A vy jste po té čtyřicítce studovala prezencne? Pochybuji. Zakladatelka chce jít studovat fyzioterapii, a to lze jen prezencne, což je podstatný rozdíl. Zakladatelko, samozřejmě je to jen na tobě, jak se cítíš a jestli tě má v průběhu studia případně kdo finančně podporovat. Fyzoši mají dost praxí, cvičení a vecpat tam brigádu nemusí být úplně jednoduché. Navíc plně vydělávat začneš tak ve 27/28 letech. Nevím, jestli bych na tvém místě do toho šla. Záleží, co vlastně teď studuješ a jaké je uplatnění na trhu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1153
19.3.25 13:17

Myslím, že co se týče věku, je to úplně jedno a naprosto běžné, že složení ročníků je v rozmezí 19 až třeba 50 let. Studuj dokud chceš, pokud tě bude mít kdo živit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3221
19.3.25 16:30

A preco chces cakat? Neviem co mas za skolu teraz, ale Fyzioterapia sa da klusne aj externe, takze by som si ju dal paralelne k tomu co mas teraz, ak mas cerveny diplom tak to predsa nemoze byt problem. A ked si das schvalit individualny plan tak to kludne mozes urobit aj za menej rokov ako je normalne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
22.3.25 16:57

Studium bude zdarma, pokud budeš mít předchozí studia ukončené úspěšně.
Studovat bych šla, jen zdravotnické obory jsou dost náročný na čas. Budeš hodně hodin ve škole + léto na praxi, ale zas je výhoda že pro práci stačí bc. titul
Fyzioterapie je pěkný obor. Šla bych do toho, sama jsem šla studovat po 27 :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat