Studium na pedáku (VŠ) dotaz
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Studium na pedáku (VŠ) dotaz
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli tu jsou nějaké učitelky popřípadě někdo kdo pedák teprve studuje. Rozhodl jsem se že se po dvou letech co jsem po střední škole pracoval, že se vrátím do školy a půjdu na VŠ pedagogickou. Spoustu věcí jsem si zjistil, ale spoustu také ne a proto bych se chtěl zeptat Vás co jste z oboru. Chtěl bych vědět jaké obory jsou podle Vás perspektivní a jak to vypadá v praxi. Co tak vím tak je celkově nedostatek učitelů a hlavně se shání fyzikáři, chemikáři, matikáři, a lidi co učí jazyky. Mě by lákal dějepis a techničky ale nevím jestli bych jako dějepisář našel uplatnění a chci učit primárně na 2. stupni možná na SŠ. Jakoby další kombinace co budu asi zkoušet jsou: Zeměpis - techničky, fyzika - techničky možná techničky - IT nevíte z vlastní zkušenosti jak jsou má tom tyto obory? Jazykům se chci obloukem vyhnout jsem rád že jsem odmaturoval z Češtiny
no zajímalo by mě prostě jaká z těch mojich kombinaci by se Vám jevila nejperspektivneji. Další věc na kterou bych se chtěl zeptat jak se pohlíží v praxi na to co bych měl jako učitel za střední školu. Ja mám vystudovanou průmku IT obor z toho důvodu se mi nechce jít uplně studovat IT zvlášť když podle studijních plánu je probíráná látka na pedaku tak 1/4 toho co jsme dělali na střední. Dali by mi tedy ve škole možnost učit i IT i když bych ho neměl vystudovaný z pedaku? A moje ideální kombinace předmětu by byla dějepis nebo fyzika a k tomu techničky (s tím ze bych chtěl učit to IT taky ale studovat se mi to nechce a přijde mi to zbytečné zvlášť když vím jak probíhají výuky IT potom na ZŠ ) a ten zemak spis jen jako poslední možnost. No s chtěl bych vědět co si o tom myslíte a nějaké vaše názory? a je možnost učit i to co nemám vystudovane? Popřípadě jakým učitelům dávají přednost o koho je zájem a o koho ne? Chci učit nechci delat programátora a psát cely den psát kódy je to sice perspektivní ale mám toho už dost
předem dekuji za Vaše odpovědi
píšu sem na emimino protože tady se probírá úplně všechno tak doufám ze mi někdo pořadí
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Především jsi chlap, takže to je vždycky plus, když hledají učitele a i z vlastní zkušenosti vím, že na chlapy děti reagují úplně jinak.
Co se kombinací týče, vyber si, co je pro tebe zajímavé, ve výsledku to stejně funguje tak, že děláš, co je potřeba
případně učíš předmět, který je tomu tvému blízký. U nás na malé škole to takhle funguje. Máme oba stupně a od každého ročníku jednu, max. dvě třídy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud budes ucit na vetsi skole, pravdepodobne budes ucit jen a nebo prevazne predmety sve aprobace. Pokud pujdes na mensi skolu, budes ucit co bude potreba. Aprobaci si zvol podle sveho zajmu a schopnosti. Myslim, ze s dejepisem budes mit hodne nabidek. A fyzika je take zadana. Je velice malo aprobovanych fyzikaru. S IT by se ti mohlo darit na SS. Na ZS nebyva velka hodinova dotace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, mám aprobaci M-ICT, techničky a jako trojkombinace mi to přijde super. Jako dvojkombinaci bych si techničky nezvolila. Daleko lepší je M-F, M-Z atd. Techničky pokud si zručný můžeš pak učit i bez aprobace, stejně jak ict. Ber to tak, že na malé škole se F, D, Z atd. učí tak 8 hodin týdně pokud budeš učit všechny ročníky. M je 20 hodin týdně. Takže pokud si vybereš měně hodinové předměty, a budeš na menší škole, kde se učí líp, tak pak budeš učit kde co, abys měl 22 hodin.
U nás to nyní vypadá tak, že odešel fyzikář a musela jsem si dodělat aprobaci na fyziku, nikoho nesehnali. Loni chemikářka a od té doby učím i chemii, tu teda už bez dostudování. Takže F a CH určitě vedle nešlápneš.
- Citovat
- Upravit
@VojtechH píše:
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli tu jsou nějaké učitelky popřípadě někdo kdo pedák teprve studuje. Rozhodl jsem se že se po dvou letech co jsem po střední škole pracoval, že se vrátím do školy a půjdu na VŠ pedagogickou. Spoustu věcí jsem si zjistil, ale spoustu také ne a proto bych se chtěl zeptat Vás co jste z oboru. Chtěl bych vědět jaké obory jsou podle Vás perspektivní a jak to vypadá v praxi. Co tak vím tak je celkově nedostatek učitelů a hlavně se shání fyzikáři, chemikáři, matikáři, a lidi co učí jazyky. Mě by lákal dějepis a techničky ale nevím jestli bych jako dějepisář našel uplatnění a chci učit primárně na 2. stupni možná na SŠ. Jakoby další kombinace co budu asi zkoušet jsou: Zeměpis - techničky, fyzika - techničky možná techničky - IT nevíte z vlastní zkušenosti jak jsou má tom tyto obory? Jazykům se chci obloukem vyhnout jsem rád že jsem odmaturoval z Češtiny![]()
![]()
no zajímalo by mě prostě jaká z těch mojich kombinaci by se Vám jevila nejperspektivneji. Další věc na kterou bych se chtěl zeptat jak se pohlíží v praxi na to co bych měl jako učitel za střední školu. Ja mám vystudovanou průmku IT obor z toho důvodu se mi nechce jít uplně studovat IT zvlášť když podle studijních plánu je probíráná látka na pedaku tak 1/4 toho co jsme dělali na střední. Dali by mi tedy ve škole možnost učit i IT i když bych ho neměl vystudovaný z pedaku? A moje ideální kombinace předmětu by byla dějepis nebo fyzika a k tomu techničky (s tím ze bych chtěl učit to IT taky ale studovat se mi to nechce a přijde mi to zbytečné zvlášť když vím jak probíhají výuky IT potom na ZŠ ) a ten zemak spis jen jako poslední možnost. No s chtěl bych vědět co si o tom myslíte a nějaké vaše názory? a je možnost učit i to co nemám vystudovane? Popřípadě jakým učitelům dávají přednost o koho je zájem a o koho ne? Chci učit nechci delat programátora a psát cely den psát kódy je to sice perspektivní ale mám toho už dost
předem dekuji za Vaše odpovědi
píšu sem na emimino protože tady se probírá úplně všechno tak doufám ze mi někdo pořadí
![]()
Asi tě potěším i nepotěším. Osobně tedy pajdák nemám, ale jsem dlouholetá učitelka na SŠ.
Nejdřív ty méně příjemné věci. Tvoje práce s textem a písemný projev je podle tvého úvodního příspěvku dost průšvih - a ať už budeš učit cokoli, tohle bude tvůj velký problém vždy. To, že jsi kluk, je sice fajn, ale mezi námi, nezaručuje ti to vůbec, ale vůbec nic. Pindíkem učit nebudeš.
Pokud se budeš takhle projevovat před dětmi, roznesou tě na kopytech a rodiče tě s gustem dorazí.
Fyzikářů, chemikářů a matikářů je vážně hodně málo, ale zrovna tyhle aprobace nejsou ani na té pajdě zrovna flákárna - ano, je tam toho podstatně méně než na odborném studiu, ale přece jen taky dost.
Aprobace, které jsi tu vyjmenoval - no, hele, nic moc. Třeba na průmkách je dějepis jeden rok tak dvě hodiny týdně, zeměpis vůbec a pracovky taky ne - navíc nevím, nevím, jestli se dá někde na pajdě studovat učitelství pro SŠ. Na základce se tyto předměty učí víc, ale poskládat z nich plný úvazek taky není žádná legrace.
A teď ty příjemnější věci. Kantořina je fajn, práce s dětmi je sice neskutečně náročná, tedy když se dělá pořádně, ale současně je hodně uspokojující.
Platy už nejsou tak hrozné jako před pár lety, to je fajn, ale fakt nečekej, že z toho poplatíš hypotéku a uživíš rodinu. Hodně kolegů mužů na to proto vcelku dlabe a realizují se jinde - no a prochází jim to. Nejsou lidi (a bude ještě hůř). Samozřejmě, nevětší benefit jsou dlouhé prázdniny - sice jsou potřeba, aby se člověk úplně nezbláznil, ale v době, kdy člověk ještě nemá rodinu, se dá cestovat a zažít absolutní volnost.
Učit ti mohou dát opravdu cokoli - ale obecně, čím lepší škola, tím méně neaprobovaných učitelů - zase volba každého, zda do toho člověk půjde nebo ne.
Já bych už podruhé do stejné řeky nevstoupila, dobře promysli, jestli je tohle opravdu tvoje vysněná cesta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepouzivej uz prosim slovo technicky. Z aprobaci, co sis vybral bych volila F-IT. Tech je malo a ne kazdy zvladne to ucit. Dejak, zemak se dost casto uci neaprobovane, pracovky uci, kdo umi varit nebo rezat pilkou. Na to, co ses ucil na stredni, muzes navazat, ale necekej, ze to bude lehci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První věc, je na tvojí vybrané VŠ pedagogické učitelství pro SŠ nebo jen pro ZŠ?
Jinak bych volila Fy-M nebo Fy-D.
KDyby to bylo pro SŠ a cítíš se učit na střední, tak Fy-IT.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
Nepouzivej uz prosim slovo technicky. Z aprobaci, co sis vybral bych volila F-IT. Tech je malo a ne kazdy zvladne to ucit. Dejak, zemak se dost casto uci neaprobovane, pracovky uci, kdo umi varit nebo rezat pilkou. Na to, co ses ucil na stredni, muzes navazat, ale necekej, ze to bude lehci.
Tohle bývá co se týče počtu hodin ještě horší. IT na malé škole 2 hodiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aspera píše:
Tohle bývá co se týče počtu hodin ještě horší. IT na malé škole 2 hodiny.
v male skole to bude mit spatne s jakoukoli vybranou aprobaci. Ted mi doslo, ze jsem jeden rok ucila i it, vybrali me na zaklade toho, ze umim napsat email a vyrobit prezentaci. Spravce jsme meli externiho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já bych volila matiku + IT. Kdybych na to měla buňky
jinak já mám pajdák a není to sice nejtěžší škola, ale nečekej, že ti někdo něco dá zadara
a učení je fajn, mě to moc baví, ale podle toho, jak se vyjadřuješ, tak nevím hele
aby tě děcka nesežraly…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
v male skole to bude mit spatne s jakoukoli vybranou aprobaci. Ted mi doslo, ze jsem jeden rok ucila i it, vybrali me na zaklade toho, ze umim napsat email a vyrobit prezentaci. Spravce jsme meli externiho.
Já mám IT vystudované a už jsem ho 4 roky neučila. Jsme na škole dva. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lovelytrue píše:
No já bych volila matiku + IT. Kdybych na to měla buňkyjinak já mám pajdák a není to sice nejtěžší škola, ale nečekej, že ti někdo něco dá zadara
a učení je fajn, mě to moc baví, ale podle toho, jak se vyjadřuješ, tak nevím hele
aby tě děcka nesežraly…
S vystudovanou střední IT je studium IT na VŠ celkem zbytečné. To bych vybrala jiný obor, co si může rozšířit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aspera píše:
Já mám IT vystudované a už jsem ho 4 roky neučila. Jsme na škole dva.
aha, to je bube. Jinak u nas it dela i spravce, ma mene hodin, vice nervu. Ja od zari na nove skole, pulku hodin aprobace, druhou COKOLI, bo jsme 3 na dejak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SAJ píše:
Asi tě potěším i nepotěším. Osobně tedy pajdák nemám, ale jsem dlouholetá učitelka na SŠ.Nejdřív ty méně příjemné věci. Tvoje práce s textem a písemný projev je podle tvého úvodního příspěvku dost průšvih - a ať už budeš učit cokoli, tohle bude tvůj velký problém vždy. To, že jsi kluk, je sice fajn, ale mezi námi, nezaručuje ti to vůbec, ale vůbec nic. Pindíkem učit nebudeš.
![]()
Pokud se budeš takhle projevovat před dětmi, roznesou tě na kopytech a rodiče tě s gustem dorazí.
Fyzikářů, chemikářů a matikářů je vážně hodně málo, ale zrovna tyhle aprobace nejsou ani na té pajdě zrovna flákárna - ano, je tam toho podstatně méně než na odborném studiu, ale přece jen taky dost.
Aprobace, které jsi tu vyjmenoval - no, hele, nic moc. Třeba na průmkách je dějepis jeden rok tak dvě hodiny týdně, zeměpis vůbec a pracovky taky ne - navíc nevím, nevím, jestli se dá někde na pajdě studovat učitelství pro SŠ. Na základce se tyto předměty učí víc, ale poskládat z nich plný úvazek taky není žádná legrace.A teď ty příjemnější věci. Kantořina je fajn, práce s dětmi je sice neskutečně náročná, tedy když se dělá pořádně, ale současně je hodně uspokojující.
Platy už nejsou tak hrozné jako před pár lety, to je fajn, ale fakt nečekej, že z toho poplatíš hypotéku a uživíš rodinu. Hodně kolegů mužů na to proto vcelku dlabe a realizují se jinde - no a prochází jim to. Nejsou lidi (a bude ještě hůř). Samozřejmě, nevětší benefit jsou dlouhé prázdniny - sice jsou potřeba, aby se člověk úplně nezbláznil, ale v době, kdy člověk ještě nemá rodinu, se dá cestovat a zažít absolutní volnost.Učit ti mohou dát opravdu cokoli - ale obecně, čím lepší škola, tím méně neaprobovaných učitelů - zase volba každého, zda do toho člověk půjde nebo ne.
Já bych už podruhé do stejné řeky nevstoupila, dobře promysli, jestli je tohle opravdu tvoje vysněná cesta.
Za můj písemný projev a pravopisné chyby se omlouvám, ale napsal jsem to na mobilu v rychlosti a psal jsem rovnou svoje myšlenkové pochody. Ještě mi tam do toho skákal autocorrect
Ano ani jsem si to po sobě nepřečetl ![]()
No každopádně techničky nejsou asi moc perspektivní z toho co se tu píše. Zbytek závisí na škole. Na menších základkách může učitel učit to co je potřeba a na větších a středních školách se více hledí na aprobaci. Chápu to správně? No díky za informace a ještě určitě promyslím jakou si vyberu kombinaci oborů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit