Zvolit kurz sanitáře nebo pečovatele?

914
19.2.20 15:07

Zvolit kurs sanitare nebo pecovatele ?

Ahoj. Který kurs by jste si zvolili z hlediska uplatnění na trhu prace? Ocenim i zkzsenosti z kurzu :-). Pečovatel - je vedeny jako pracovník v soc. službách. Oba kursy se hradi, kupodivu sanitář je výrazně dražší… Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
19.2.20 15:11

Nevím, jak u pečovatele, ale sanitáře hledají všude. Akorát nevím, jak je to tam s penězi, ale asi nic moc

• Citovat
  • Upravit
914
19.2.20 15:14
@Anonymní píše:
Nevím, jak u pečovatele, ale sanitáře hledají všude. Akorát nevím, jak je to tam s penězi, ale asi nic moc

To také nevím. Ale třeba ve FN HK skoro žádné nabídky na sanitář nejsou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
19.2.20 15:17

@Barborika Já bych řekla, že obojí má tak plus mínus stejné uplatnění, ta možnost, co s tím vzděláním dělat, se i do jisté míry překrývá. Záleží na tom, kde chceš pracovat. Do nemocnice se víc hodí sanitar. Ale zase nemůže dělat některé práce v sociálních službách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
305
19.2.20 15:35

Díky škole jsem byla zaměstnaná jako ošetřovatel. Pokud budete pracovat v nemocnici tak budete dělat stejnou práci jako sanitař ale budete v jiné platové třídě. Co se týče kurzu tak jsou tam více méně stejně „předměty“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
19.2.20 15:38
@Beth 92 píše:
Díky škole jsem byla zaměstnaná jako ošetřovatel. Pokud budete pracovat v nemocnici tak budete dělat stejnou práci jako sanitař ale budete v jiné platové třídě. Co se týče kurzu tak jsou tam více méně stejně „předměty“

Ano, ošetřovatel by mne zajímal nejvíc, ale v Hradci ani okolí není kurs k dispozici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
19.2.20 15:41

@Barborika no, kurz na ošetřovatele trvá rok, jezdilo se jednou týdně. Narozdíl od pracovníka v sociálních službách, který jsem měla za měsíc hotový. Pracovala jsem na LDNce a bylo jedno, jaký z těhle tří kurzů mám, tabulkově jsme měli stejný plat(jen ošetřovatelé malinko vyšší),ale nevím, jak je to třeba v nemocnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
19.2.20 15:49
@Aduš8 píše:
@Barborika no, kurz na ošetřovatele trvá rok, jezdilo se jednou týdně. Narozdíl od pracovníka v sociálních službách, který jsem měla za měsíc hotový. Pracovala jsem na LDNce a bylo jedno, jaký z těhle tří kurzů mám, tabulkově jsme měli stejný plat(jen ošetřovatelé malinko vyšší),ale nevím, jak je to třeba v nemocnici.

Kdo prosím kurs ošetřovatele pořádal? Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
19.2.20 15:51

@Barborika od nás jezdili jednou týdně na celý den do Plzně, ale instituci bohužel neporadím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
20.2.20 19:54

Určitě kurz ošetřovatele. S tím můžete dělat ve zdravotnictví i v sociálních službách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
914
21.2.20 12:21

@aprazanda ano. Také si myslím. Jen kurs Ošetřovatel u nás není :-(. Nemáte prosím zkušenost, jak navazuje kurs sanitář na kurs ošetřovatel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.2.20 23:11
@Barborika píše:
@aprazanda ano. Také si myslím. Jen kurs Ošetřovatel u nás není :-(. Nemáte prosím zkušenost, jak navazuje kurs sanitář na kurs ošetřovatel?

Já myslím, že nijak nenavazuje. Sanitář je sanitář, na to je opravdu jen kurz, kdežto ošetřovatel je vlastně tříletý učební obor na některých zdravotnických školách. Jde si kvalifikaci ošetřovatele ale udělat i v kurzu, který je delší a asi i víc náročnější než kurz sanitářský. Ovšem v praxi pak mám větší kompetence a vyšší platový zařazení. Navíc s kvalifikací ošetřovatele může právě dělat i v soc. službách, kdežto sanitáře neuznávají. K zákonu o soc. službách je právě odkaz na zdravotnícký zákon, že vlastně je uznána kvalifikace ošetřovatele i na místa pro pracovníky v soc. službách. Určitě by se vyplatilo na kurz ošetřovatele někam dojíždět. Podívej se na nejbližší zdravostnický školy a někde ho pořádají i velké nemocnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
22.2.20 11:22

@Barborika Hodně záleží kde chceš pracovat. Jak už tu holky zmiňovaly, sanitářka pracuje v nemocničním zařízení. Pečovatel v sociálních službách. V těch sociálních službách záleží na tom, jakou cestou by ses dala. Práce se seniory nebo třeba s postiženými klienty..Jestli by tě bavila práce v pobytovém zařízení nebo v terénu, taky existují různé stacionáře, domovinky, je toho spoustu.
Já například pracuji v terénu, dojíždíme ke klientům domů, většinou k seniorům, máme ale taky spoustu mladších klientů, například po CMP, onkologických, umírajících v hospicové péči. Je to práce velmi náročná, ale zajímavá a krásná. Teď jsme třeba absolvovali kurz Bazální stimulace, který zavádíme do péče. Máme spoustu školení, seminářů, pořád se vzděláváme. Když budeš šikovná, můžeš se stát klíčovým pracovníkem, pomáhat sociální pracovnici s vypracováním individuálních plánů klientů. Píšeš regionální karty, hodnocení péče, prostě děláš všechno proto, aby byla služba pro klienta co nejlepší a nejpřínosnější. Aby byl co nejdéle soběstačný.
Takže, hodně štěstí, ať už se rozhodneš jakkoliv.. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Silwinka87
22.2.20 11:28
@Barborika píše:
Ano, ošetřovatel by mne zajímal nejvíc, ale v Hradci ani okolí není kurs k dispozici…

Ani jako večerní studium? Některé zdravotnické školy, to nabízí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.10.20 07:53

zvolit kurz sanitáře nebo pečovatele

Ahoj, ráda bych se zeptala něco víc ohledně práce ošetřovatelky - pečovatelky. Slyšela jsem od známého, že jeho známá si dodělává kurz s tím, že poté bude pracovat jako pečovatelka, ale v terénu. Prý už chodí po lidech.Toto by mne také zajímalo, ale nechtěla bych pracovat někde v domově důchodců, tam je to myslím už náročnější, navíc noční služby. Měla jsem za to, že k této práci musíš mít auto, nebo být řidič. Já sice řidičák mám, ale 20 let jsem neřídila. On mi trvdí, že ta známá ani řidičák nemá a chodí jen po lidech, nakoupí jim, obstará péči. Konktétně podrobnosti nevím.
Za tři roky mi bude 50 let, jsem jen prodavačka vyučená. Nyní jsem z jedné fabriky odešla a budu nastupovat do druhé přes agenturu, ale není to práce do důchodu, tak mne napadlo, že dodělat si tento kurz by nemuselo být špatné, musím mít však záruku zaměstnání, ani nevím kde se o tuto práci ucházet. Předem děkuji za info.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze