Studium práv ve 35 letech

116
16.5.25 20:10

Studium práv ve 35 letech

Ahoj holky,
co si myslíte o tom začít studovat prezenčně práva? Kdybych se dostala příští rok, začnu ve 34 letech. Už o tom sním dlouho, ale vždycky jsem to kvůli něčemu vzdala - děti, podnikání, věk atd. Říkám si ale, že toho budu litovat, když to nezkusím. Máte některá zkušenost se studiem v podobném věku? Dá se to? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
650
16.5.25 20:17

A co od toho očekáváš? chceš to studovat jen ze zájmu, nebo chceš pak rozjet kariéru (a pokud jo, tak v jaké oblasti?). já práva mám a upřímně si neumím představit začít v advokacii nebo na soudě po škole v nějakých 40 letech s rodinou a dětmi. a pokud chceš pak dělat někde jen jako in house nebo jít na úřad, tak je otázka, zda neexistují lukrativnější obory… jinak za nás se to dalo vystudovat téměř bez docházky (PF UK), ale to se v posledních letech co jsem vyrozuměla už dost změnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
16.5.25 20:19

Prezenčně? A kdo bude vydělávat peníze? A pak dál co? Se tím chceš živit? Kde? Mně to přijde jako úplně zbytečný nepromyšlený plán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2712
16.5.25 20:21

Zkusenost mám, nikoliv však s prezencim studiem. Pokud máš tu možnost, dokážeš to sladit s dětmi, financemi, bez do toho. Každého, kdo chce studovat cokoliv, tak bych takhle podpořila. Sama jsem dělala výšku při práci, bylo to někdy náročné, ale jsem za to velice ráda. Mám i kolegy, kteří studovali ve 40 a zvládli to.
Prava jsou těžká, ale když to nezkusis, budeš toho třeba pak litovat. Lepší zkusit a pak to vzdát, když to nepůjde než si pak několik dalších desítek let říkat, proč jsem to nezkusila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2712
16.5.25 20:23
@Zeoli píše: Více

A jak víš, že to nemá promyšlené? Myslím, že jen tak ze srandy, protože nemá co dělat, studovat asi nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
16.5.25 20:23

@Noku Chci do advokacie, ale az dostuduju, budou deti vetsi a rikam si, ze bude vic casu. Jde mi o to vystudovat obor, ktery mi da nejakou jistotu prace a prava me vzdycky zajimala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
16.5.25 20:26

@Zeoli Ja podnikam a samozrejme pracuje i manzel. Spousta studentu pri skole pracuje, tak si rikam, ze bych to nejak zvladla. Samozrejme, ze bych se tomu pak chtela venovat, nesla bych tam jen tak z pleziru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
16.5.25 20:27

@Noku Taky jsem slysela, ze s dochazkou to je ok, spis pak zkouskove a praxe stoji za to vid? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9047
16.5.25 20:28

Já ti fandím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
16.5.25 20:29

@Dn0712 Děkuji. :srdce: Ja si to rikam kazdy rok, jestli se prihlasim nebo ne. Vzdy do toho neco vlezlo. Ted si rikam, ze bych taky mela myslet na sebe a splnit si sen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
965
16.5.25 20:37

Jestli je to tvůj sen, jdi do toho, se mnou tenkrát studovalo víc starších a jeden pán dobře přes padesát, i ten nakonec dokončil. Ale bylo to hodně o učení nazpaměť, já bych to dneska už asi nedala. Docházka tenkrát taky nebyla povinná, prezenční studium na PF UK šlo dělat v podstatě na dálku, ale potom to nějak zpřísnili, jak je to dneska už bohužel nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26870
16.5.25 20:43

@Ina.kch Jestli máš podporu rodiny, jdi do toho. :palec: 💪

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2712
16.5.25 20:47
@Ina.kch píše: Více

To víš, že jo :srdce: Vůbec tě neznam, ale počítám, že děti jsi měla brzy, tak teď už budou starsi, takže místo studia ses asi starala o rodinu…takže jo, teď je čas na tebe a detem půjdeš prikladem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209
16.5.25 20:49

měla jsem spolužáka, kterému na zacátku studia bylo 40, tak směle do toho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209
16.5.25 20:50

jdi do toho, už budeme jen staršé a starší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...