Studium učitelství pro MŠ na VŠ bez SPGŠ

44
26.1.20 13:35

Studium učitelství pro MŠ na VŠ bez SPGŠ

Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně studia na vysoké škole, konkrétně v Ústí n. L. oboru Učitelství pro mateřské školy. Před třemi roky jsem maturovala na Obchodní akademii a tudíž mám střední vzdělání ekonomické. Má někdo zkušenosti, zda mám šanci bez předchozího středního vzdělání pedagogického směru vůbec složit přijímačky a hlavně tento obor úspěšně dokončit (studovala bych kombinovaně)? Vím, že to budu mít nejspíš složitější než ti, co již mají spgš, ale zajímá mě zda to má vůbec cenu zkoušet a jestki tu někdo takový je, kdo úspěšně tuto školu vystudoval i bez přeschozího učitelského vzdělání na SŠ. Zkušenosti s prací s dětmi mám bohaté i nějakou literaturu přečtenou, jen aby to stačilo :D

A ještě jedna otázka: vzhledem k tomu, že nehraji na žádný hudební nástroj, pochopila jsem ze stránek školy správně, že si mohu vybrat z několika modulů (výtvarka, dramaťák, hudebka, tělák) nehudební zaměření a nebudu muset tedy ani na žádný nástroj umět hrát? Nebo jak to s tímto v Ústí funguje?
:D předem děkuji za všechny odpovědi.
Hezký den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
M-A
689
26.1.20 13:39

Zalezi koho chytnes v komisi u prijimacek, ale kdyz se na ne pripravis alespon tou cetbou tak mas urcite plus, plus se teda ptaji na nejake tema k oboru, at uz aktualni problemy nebo pedagogika a psychologie, tak na to bych se taky podivala mozna a prijimacky zkus, ikdyz hned neprijmou skoro pulka naseho rocniku byly po odvolani prijaty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1923
26.1.20 13:43

Na prijimackach asi hrát nebudeš, ale během studia se to budes muset naučit, alespoň na klavír. A věř mi, hudební nástroj je v Ms potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
26.1.20 13:51

Jasně že tě na peďák vezmou když tam jdeš z jiné školy, než se středního peďáku. Pokud zvládneš komisi přesvědčit že chceš pracovat s dětmi v MŠ, ideálně máš nějakou praxi třeba z dětského oddílu a jsi schopné přečíst, pochopit a pohovořit o literatuře z oboru.

Ale teda pochopení požadavkům k přijímačkám je takové první kolo přijímaček.

To se ti zatím úplně nedaří.

1. moduly jsou záležitost až poté, co tě přijmou.
2. na přijímací zkoušky na učitelství v MŠ na UJEP neděláš zkoušku z hudebního nástroje.

Přijímací zkouška probíhá formou ústního pohovoru, jeho náplní je zjištění
základní orientace v daném oboru (základní znalosti v pedagogice a psychologii
na úrovni středoškolského učiva), zájem o studium daného oboru (podložený
získanými osvědčeními).

Hodnoceny budou:

Komunikační schopnosti uchazeče (úroveň mluveného projevu, schopnost adekvátní prezentace zájmu o studovaný obor) – max. 25 bodů;
Základní znalosti pedagogiky a psychologie (na úrovnistřední školy) – max. 25 bodů;
Zájem o studovaný obor (doložený certifikáty absolvovaných kurzů, seminářů, doklady o pravidelné a dlouhodobější práci s dětmi ve volném čase) – max. 25 bodů;
Doložená absolvovaná praxe – max. 15 bodů;
Schopnost hovořit o odborném tématu na základě prostudované literatury – max. 10 bodů.
Uchazeč předkládá seznam prostudované odborné literatury z oboru.

Potvrzení praktického lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu.
Potvrzení logopeda o schopnosti projevu bezřečové vady.

Ke studiu je dále nutný hudební sluch, plavání, tělesná zdatnost. Uchazeč musí být plavec a musí být schopen plnit zápočtové požadavky pro tělesnou výchovu bez
omezení po celou dobu studia.

https://www.pf.ujep.cz/…020_2021.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
26.1.20 14:00
@Ou píše:
Jasně že tě na peďák vezmou když tam jdeš z jiné školy, než se středního peďáku. Pokud zvládneš komisi přesvědčit že chceš pracovat s dětmi v MŠ, ideálně máš nějakou praxi třeba z dětského oddílu a jsi schopné přečíst, pochopit a pohovořit o literatuře z oboru.

Ale teda pochopení požadavkům k přijímačkám je takové první kolo přijímaček.

To se ti zatím úplně nedaří.

1. moduly jsou záležitost až poté, co tě přijmou.
2. na přijímací zkoušky na učitelství v MŠ na UJEP neděláš zkoušku z hudebního nástroje.

Přijímací zkouška probíhá formou ústního pohovoru, jeho náplní je zjištění
základní orientace v daném oboru (základní znalosti v pedagogice a psychologii
na úrovni středoškolského učiva), zájem o studium daného oboru (podložený
získanými osvědčeními).

Hodnoceny budou:

Komunikační schopnosti uchazeče (úroveň mluveného projevu, schopnost adekvátní prezentace zájmu o studovaný obor) – max. 25 bodů;
Základní znalosti pedagogiky a psychologie (na úrovnistřední školy) – max. 25 bodů;
Zájem o studovaný obor (doložený certifikáty absolvovaných kurzů, seminářů, doklady o pravidelné a dlouhodobější práci s dětmi ve volném čase) – max. 25 bodů;
Doložená absolvovaná praxe – max. 15 bodů;
Schopnost hovořit o odborném tématu na základě prostudované literatury – max. 10 bodů.
Uchazeč předkládá seznam prostudované odborné literatury z oboru.

Potvrzení praktického lékaře o zdravotní způsobilosti ke studiu.
Potvrzení logopeda o schopnosti projevu bezřečové vady.

Ke studiu je dále nutný hudební sluch, plavání, tělesná zdatnost. Uchazeč musí být plavec a musí být schopen plnit zápočtové požadavky pro tělesnou výchovu bez
omezení po celou dobu studia.

https://www.pf.ujep.cz/…020_2021.pdf

Ano, to jsem pochopila, že u přijímaček na nic hrát nebudu muset. O přijímačky v této otázce nešlo, ale asi jsem to špatně formulovala a vyznělo to tak, to se omlouvám. Počítala jsem s tím, že během studia se budu muset naučit na nějaký nástroj hrát tak jako tak, ale jak jsem četla o těch modulech, tak mi to vyznělo, že vlastně ani během studia to nutné není, pokud si nevyberu tu hudebku :) což mě zarazilo, jelikož jsem myslela, že to bude během studia povinné, tak jsem se zeptala jak to tedy je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiveDream
26.1.20 14:32

Mám gympl a na ujepu mám učitelství pro mš dálkově a v pohodě. Končila jsem 2018 bez problémů.

• Citovat
  • Upravit
22.3.20 19:23

Ahoj všichni,
mám zájem studovat VOŠ obor předškolní a mimoškolní pedagogika zkráceně učitelka MŠ- dálková forma studia. Má někdo zkušenost? Omlouvám se nenavazuji na předešlou diskuzi.
Zajímají mě informace ohledně tohoto oboru, zda je to časově náročný obor. Zda je nutná k přijetí ke studiu praxe - mám max. 80 hodin praxe s dětmi. Jak je to s hudební výchovou - mají velké nároky?
Jsem Ing. ekonomie a chtěla bych si doplnit vzdělání, jelikož mě mnohem víc láká práce s dětmi než sedět v korporátu.
Velké díky za odpověď. :)
Mějte se hezky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí