Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše: Více
Bydlíte v rámci stejného města? Pokud ano, přijde mi, že je to poměrně úzký rozsah styku vzhledem k věku dítěte a ve srovnání s podobnými případy.
Vidět kluka u školy a být s ním chvíli po škole v blízkém okolí školy a bydliště mi přijde jako velmi dobrý nápad. Pokud se to mamince nelíbí, ať si otec podá návrh na rozšíření styku.
Docela mě překvapilo, že v dnešní době uspěl argument, že v části města táty nemá kamarády, proto bude víc s matkou
Udržování a budování vzrahu s otcem je daleko víc než ještě nestálá kamarádství v tomto věku. To napadne každý schopnější právník. Vždyť i děti, které mají nějaký dlouhodobý koníček, provozují sport, jsou umístěny do střídavé péče jinam, protože vztah s otcem je víc než další potenciální úspěch ve sportu, vyhrané závody. Znám případy, kdy soud ani moc nezajímalo umístění dítěte jako hráče v týmovém sportu. Naštěstí ale většina těch otců v nejsou paka a dítě na závody dopraví i v rámci svého víkendu. Ale nemuseli by.
Navíc ty kamarády si tam může utvořit, vazby si vybudovat, když tam bude častěji.
Udržování a budování vzrahu s otcem je daleko víc než ještě nestálá kamarádství v tomto věku. To napadne každý schopnější právník. Vždyť i děti, které mají nějaký dlouhodobý koníček, provozují sport, jsou umístěny do střídavé péče jinam, protože vztah s otcem je víc než další potenciální úspěch ve sportu, vyhrané závody.
Samozřejmě.
Prekvapuje me, ze to nekdo muze videt jinak.
Ledaze ten nekdo uprimne vidi druheho rodice jen jako pomocnika, animatora nebo taxikare, a ne rodice, ktery ma mit a udrzovat plnohodnotny vztah s ditetem podle sve povahy a presvedceni.
@Maggdallena píše: VíceŽádné ale no taaak. Je to zhrzená, zakomplexovaná ženská. Mně osobně děsí že má nějakým nedopatřením děti…co doma musí poslouchat? Kamarádky nemá aby ji zkusili promluvit do duše, tak třeba když ji tady trošku poskadlime tak se jí v makovici rozsvítí. Sice šance jedno promile ale naděje umírá poslední.
@Pavlas1234 píše: Více
Ok tvuj nazor. S tim, ze je zhrzena a zakomplexovana souhlasim. Uprimne sotva vidim, ze neco napsala, tak cekam co to bude zase za blbost a ocekavam zvednuti tlaku (v tematech dotykajicich se pece o deti). Ale to co jsi napsal ty mi fakt prijde ubohe. Vysmechem, ztrapnovanim, fabulovanim o tom jak napr. vypada opravdu nekomu nazor nezmenis a oci mu neotevres. Naopak. Konec psychologickeho okenka.
Souhlasim s Magdalenou, debata by mela byt na urovni a melo by se argumentovat, ne utocit a dehonestovat.
Militantni matky prekvapive casto nebývají osklive.
Jiresova, nebo ta branici harfistka i jine, obe vypadaji na fotkach vlastne pěkně.
Mne spis u nasi nejmenovane zarazi jeji slovni projev, to, ze si to po sobe neprecte a neopravi, kdyz uz na prvni dobrou pise tak hrozne a nesrozumitelne.
To obecne muze naznacovat prehnanou impulzivnost, afektovanost a potlaceni racionalniho uvazovani.
Zaroven ale tvrdila, ze ma vystudovanou lekarskou fakultu a MBA, a tedy ze je bud ridici pracovnik ve zdravotnictvi, nebo primo lekarka.
Tak nevím.
@ondrej190 Nemyslím si, že by střídavá péče od útlého věku přinesla někomu něco dobrého. Hoppner byl taky slušný psychopat a to, že zemřel poměrně mladý a rychle na jednu z nejhorších rakovin, beru jako trest za to, jak škodil.
A ta Sofie má pořád nějaké problémy, byla i hospitalizována na psychiatrii.
Navíc ona byla od malinka ve 14 denních cyklech skoro bez kontaktu s druhým rodičem, hlavně s matkou, ke které má tříleté dítě vazbu silnější. Až později soud povolil telefon dvakrát týdně. Tenkrát věřili a naznali, že je to lepší, k vůli adaptaci, ukotvení do prostředí. Dnes už se preferuje střídání v mnohem kratších intervalech u malých dětí. Po třech a čtyřech dnech, druhý týden naopak. Nebo tři dny, dva dny, víkendy na střídačku.
Je mi líto, že Jirešová nenašla klid v podobě dalšího stálého partnera, se kterým by měla další dítě. Hodně se po této zkušenosti bála mít další dítě. Ten jejich případ byl průkopník, střídavá péče se v té době začala rozmáhat. Málokdo v okolí ji měl. Není divu, že to vnímala takto. Nedivím se jí, že nenáviděla celý svět. A uchylovala se k různým zoufalostem. Kdyby šlo o střídavku v dnešním pojetí, následky na dceru i matku by nemusely být tak hrozné.
Dnes je na ni společnost zvyklá. Ale myslím si, že u spousty mladých žen i ovlivní výběr partnera a budou si hlídat, aby neotěhotněly bez rozmyslu před tím, než ho pořádně poznají. Včetně prostředí, ze kterého pochází. I s dospívajícími dcerami se na toto téma bavíme.
Hoppner byl taky slušný psychopat a to, že zemřel poměrně mladý a rychle na jednu z nejhorších rakovin, beru jako trest za to, jak škodil.
A ta Sofie má pořád nějaké problémy, byla i hospitalizována na psychiatrii.
Otazka pohledu. Ja to vidim, ze ho silena matka-majitelka utrapila, a pak se to poznamenalo na jejich dceři.
Prijde mi, ze je majitelka ditete zvykla a predpoklada, ze se bude vsechno ridit podle ni.
Ze byl Hopner sileny, usuzujes z ceho?
Možná z toho, ze se nechtěl vzdat sveho ditete a chtel byt rovnocenny rodic. Nebo to usuzujes z neceho jineho, nevim.
@ondrej190 Tenkrát jsem tu kauzu sledovala, nejstarší dítě mám podobně staré. Psali, že má poruchu osobnosti, ale to ještě neznamená, že není schopen výchovy. Jeho dceři prý taky diagnostikovali poruchu osobnosti. Dispozice jsou dědičné.
Není normální vidět své dítě jen půl měsíce. To raději nemít žádné dítě.
On napřed nevěřil, že je jeho, nechal si dělat genetické testy. Stačilo opravdu málo s ta holka by byla oficiálně Dykova, se kterým měla vztah už v těhotenství.
Soud je měl směřovat k nějaké domluvě, ne aby holka měla dvě školky, dvě učitelky na klavír, školu tenkrát vysoudili na půl cesty. A nikde netvrdím, že ona je bez viny. Ale její chování bylo pochopitelné, nás chladným racionaslitou tenkrát neměla šanci.
Myslím, že taková forma střídavky je příliš velkou cenou pro všechny zúčastněné, kterou za to zaplatili. Budiž útěchou, že on snad zaplatil cenu nejvyšší. Ony mají dost času budovat svůj vztah dál.
Vždyť se té Jirešce před svou smrtí omluvil. To taky o něčem svědčí. Kdyby měl čisté svědomí, neudělá to.
@1Pears1 píše: Více
On napřed nevěřil, že je jeho, nechal si dělat genetické testy. Stačilo opravdu málo s ta holka by byla oficiálně Dykova, se kterým měla vztah už v těhotenství.
Uz tohle je nepravda, coz cele tvoje vyjadreni totalne zneverohodnuje.
Ona tvrdila, ze dite neni jeho, i u soudu, a on se musel pres soud domahat jeji povinnosti dat dite na testy. Tehdy ona u soudu lhala. Takova je to maticka.
A narky nad tim- nevidet dite tyden - co ma rikat ten rodic, ktery dite nevidi mesice a je mu soustavne odpirano, tady dokonce v rozporu s rozsudkem.
Proste matka neni majitelka ditete, tecka.
To co Jireska predvadela, je typicka snaha vymazat otce, ktera mnoha zenam prošla, dnes uz je to snad trochu lepsi.
Obavam se, ze i ty budes takova, ktera ma velke pochopeni pro matky " bráničky " a nejradeji bys byla, kdyby jim to nadale prochazelo.
Tahleta branila od narozeni. K tomu budu zrejme jako herecka dost hystericka a vylozene dominantni - ta musela dceru navadet jak silena.
Nevim, jak bys ty obecne navrhovala ochranit vztah dite- otec, kdyz se narazi na takovouhle militantni majitelku?
Jak bys navic doporucila obecne zaridit, kdyz rodic dlouhodobe neplni povinnost dite predavat, jako tahleta?
@ondrej190 Prosím, nedopouštěj se diskuzních faulů v podobě hodnocení toho, jaká bych byla nebo jsem. Podobné diskuze by se neměly přesouvat do osobní roviny.
V první řadě si myslím, že by si lidé měli více rozmýšlet vztahy, následné rozchody a hlavně, s kým vlezou do postele a potenciálně si udělají dítě.
Za nejlepší formu považuji společnou péči, která nejvíce eliminuje účast dalších osob na péči. A vyžaduje maximální možnou míru spolupráce. Nebo střídavku v rozumných krátkých intervalech. S tím, že dítěti zůstane co nejvíce znamého. Odvézt matce tříleté dítě na 14 dní je zvěrstvo.
Osobní zkušenost nemám, žiju v harmonickém vztahu a snad to tak bude dál. Odejít od malého dítěte na pár hodin a nechat ho otci taky nemám problém, studuji, pracuji. Ale zároveň jsem kojila, takže ta doba musí být hlavně během prvního roku až roku a půl opravdu úměrná.
Ale přenesené zkušenosti jsou takové, že soud v našem městě u tak malých dětí dává i v prázdninovém režimu maximálně týden s tím, že se to do budoucna(konkretizováno datum) rozšíří na 10 až 14 dní, což je obvyklá doba dovolené.
I když otec chtěl víc hned, nedostal. Soudci se je ale snažili směřovat k nějaké dohodě, ke které v průběhu řízení dospějí.
Nikde netvrdím, že i ona se nedopustila nějakých chyb, ale Hoppner byl chladný racionalista, patrně s rysy ukazující na poruchu osobnosti, taktik a manipulátor. S takovými se špatně domlouvá.
Vyracionalizoval a zařídil si rodinu se dvěma dcerami. Nedokázal přijmout, že jsou jen polorodé a ta starší patří jinam. Chtěl, aby s nimi hrála v tom jejich divadle atd.
Pro dokreslení celé situace by mě zajímalo, jaký ty dvě spolu mají vztah. Občas sleduji sociální sítě a aktivity té mladší a její matky. Sofie se tam posledních pár let s nimi nevyskytuje. Určitě by si nezakázala fotit se. Na svých účtech se fotí ráda.
@1Pears1 píše: Více
Ok, beru.
Takto to vyzni uplne jinak.
Jen se obavam, ze proti takove matce, ktera, jak rikas, se take dopustila chyb,(z meho pohledu tedy zasadnich a v podstatě ji preurcujicich jen k pravu „styku“), tak jestli bylo mozne, v te dobe, proti takovemu uzurpovani ditete, uspesne bojovat. Muj nazor je, ze to tehdy jinak neslo. Predevsim bylo vse v mezich zakona, coz neni nic spatneho.
Nevim o tom, ze by mel Hopner diagnostikovanou poruchu osobnosti, pritom posudky byly.. To je spis přání nebo fabulace, ne?
Uprimne, jak proti takove snusce hysterie a emocionality bojovat nez prisne racionalne, a navic strikne zakonne?
Ale jinak tvuj nazor tedy good.