Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera ma od cca 2tydnu suchou kuzi na obliceji. Nejprve to doktorka pojmenovala jako potnicky, pak novorozenecke akne. Otirala jsem cernym cajem, sudokremem. Pravidelne mazu kremem rano a vecer. V 6tydnech se to zhorsilo. Hruba supinata kuze na tvarich, zlute krusty v oboci a kolem ousek. Ve vlascich nic. Po Lipobasi byla do rana hrozne ruda. Momentalne zkousim mandlovy olej, zda se, ze je to lepsi. Nemate nekdo zkusenost? Dcera neplace, neboli ji to.
Ja davam na suchou kuzi obycejnou vazelinu. Ale s tou krustou ti bohuzel nepomuzu
Atopický exém. Je kojená? Máme to taky. Může být alergická nebo mít nesnášenlivost. (mléko, lepek, ořechy, citrusy…) Nám naše mudr u předchozího dítka tvrdila, že exém není z alergie a že malému ve dvou letech na nic nepřijdou. Našli mu jich 11…po vysazení ořechů exém zmizel. Mastičky neřeší příčinu, proč se tvoří.
Dcera je kojena. Atopicky ekzem muze byt jen na obliceji?? To jste me vydesila
Zajdu pristi tyden radsi k doktorce, at na ni znovu koukne a poradi, jak postupovat.
@dana.dv píše:
Dcera ma od cca 2tydnu suchou kuzi na obliceji. Nejprve to doktorka pojmenovala jako potnicky, pak novorozenecke akne. Otirala jsem cernym cajem, sudokremem. Pravidelne mazu kremem rano a vecer. V 6tydnech se to zhorsilo. Hruba supinata kuze na tvarich, zlute krusty v oboci a kolem ousek. Ve vlascich nic. Po Lipobasi byla do rana hrozne ruda. Momentalne zkousim mandlovy olej, zda se, ze je to lepsi. Nemate nekdo zkusenost? Dcera neplace, neboli ji to.
Namočit, rozmocit a setrit/sedrit plenkou.
Dcera měla / má něco podobného, doktor řekl že je to seborea a mazat olejíčkem. Já si myslím, že do toho měla i alergii, nejspíš na rajčata (kojím). Ten olejíček pomohl ![]()
@dana.dv má dva druhy? Nebo jen tu krustu? My máme krustu nad obočím plus červenou suchou loupající se kůži. Atopu se nebojte, není čeho, u staršího syna zmizel sám právě bez oříšků. Teď už jí všechno, asi jako mimi a batole to neuměl trávit. U nás byla navíc ještě rýma, nekončící, potom časem průjem.
Taky se mi to nelíbí, ty olejíčky zkuste a výborná je sůl z mrtvého moře do vaničky, případně potírat.
@Petullka82 Krusta v oboci a kolem ousek. Ouska hodne sucha, loupajici se. Tvare cervene, suche, drolive.
Vynecham pri kojeni orisky a rajcata. Desim se vynechavani mlecnych vyrobku… I kdyz rocni neter ma intoleranci mlecne bilkoviny…
Po vyrazeni rajcat a orechu se ekzem behem dvou dni ztratil. Rychlost zlepseni nas teda sokovala. Diky za rady!
@dana.dv take jsme pouzivali mandlovy olej a davala jsem ho i do koupele a hodne nam to pomohlo maly se po porodu hodne loupal rikali mi ze je to normalni u prenasenych deti ale maly byl v terminu take jsem ze zacatku zkousela vsechno a pak mi nekdo poradil toto a pomohlo.
Máme s malým stejný problém a nic nepomáhá, myslím že z jídla to být nemůže jelikož už nejím nic snad jen maso rýži brambory mrkev a pečivo. Krémy napomáhají spíš zhoršují černý čaj nezabírá jen více vysuší.
![]()