Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá doma tento sukulent a neporadil mi jak se oněj starat
.Dík
já sem ho kapičku zalila a kamarádka mi řekla že sukulenty vůbec nezalívá že je jenom stříká rozprašovačem tak sem to zkusila a on začal takhle žlutnout a mám ho doma asi týden a přitom byl krásně zelený ![]()
Já mám pár sukulentů doma, tento teda zrovna ne a normálně je zalívám. Sice ne moc a ne často, ale zalívám.
Dala bych ho na záhon a nebo větší květináč (jestli dobře vidím na foto, tak je květináči, ale tenhle sukulent se rozrůstá do šířky, takže širší a mělký). I sukulenty potřebují občas zalít - v zimě bych si troufla zalít jen 1× nebo 2×, více ne, v létě aspoň každé dva týdny… Podle mě to bude asi nějaký druh Netřesku (skalnička) - zkus pohledat info o pěstování na netu ![]()
Ještě poznámka, záleží, kde ho v zimě máš. To zalévání se omezuje při nižších teplotách (cca 15st.).
Bydlíme v bytě takže záhon nepřipadá v úvahu a mám ho na komodě v obýváku…Takže neostřikovat rozprašovaččem ale normálně zalívat a ještě taková hloupá otázka má bejt spíš na světle nebo ve tmě??
baruskon píše:
Bydlíme v bytě takže záhon nepřipadá v úvahu a mám ho na komodě v obýváku…Takže neostřikovat rozprašovaččem ale normálně zalívat a ještě taková hloupá otázka má bejt spíš na světle nebo ve tmě??
Všechny kytky musí být na světle… Některé nesnesou přímé pražící slunce, ale tmu nesnese žádná.
zalivej malo, sukulent je jako kaktus. pri vetsi zalivce muze uhnit
baruskon píše:
Na světle každopádně, ale aby na něj nepražilo přímé slunce. Ve velkých teplech bych zalila 1× týdně, v zimě třeba jednou za měsíc, uvidíš, jak vypadá. U sukulentů se taky doporučuje normálně zalít a pak čekat do doby, dokud není hlína úplně suchá. Uvidíš, jak se mu bude dařit. Říká se, že je lepší je nechat přeschnout než přelévat.
Ještě mě napadla jedna věc. Žloutnou mu listy, píšeš, ale jak pořád koukám na foto, tak máš ho v šedém květináči, vidím dobře, ne? Co když má taky málo půjdy? Je to spíše skalnička a ty kořínky má mělký, zkus přesadit do širšího a mělčího květináče, nejspíš taky nemá živiny.
Ty kořínky jsou pouze umělé ale zkusím někde sehnat větší květináč a zkusím ho přesadit.
To možná taky, ale… venku je normální v půdě, takže to bych asi moc neřešila. Já mám všechny kaktusy a sukulenty v zemině, kterou mám s pískem smíchanou, ale větší podíl mám půdy a daří se jim…