Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všichni potřebuji radu jak na sušení švestek…nevím zda-li sušit v troubě a nebo je jen nechat rozložené na stole… ![]()
Náš děda vždy švestky sušil v troubě na takovych jakoby sitech, ta trouba byla v kamnech a topilo se tam vzdy par hodin denne kvuli vareni a susil to nekolik dni. Jen tak na vzduchu bych se bala, ze to chytne plisen.
Mamka suší v troubě, podrobnosti nevím, ale snad zjistím. Vždycky jsou výborný.
Na vzduch ne jsou hodně masitý a dřív by zplesnivěly než uschly. Já sušila minulý týden, nakrájet na půlky či čtvrtky dle velikosti, rozložit na plech na peč. papír plechy do trouby na horký vzduch na 50°C a s pootevřenými dvířky. Dělala jsem déle jak 48h v tahu
Takže po telefonu v rychlosti asi takhle:
Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Nejprve sušit 5 hodin při 40°C, pak na 5 hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Pak dosušit při 65 °C asi 3hodiny. Pokud máš troubu s ventilátorem (horkovzduch) tak ho nechat zapnutý, pokud ne tak musíš mít pootevřená dvířka kvůli odvodu vlhkého vzduchu. Švestka by měla po usušení být pružná a vláčná ale nesmí uvolňovat šťávu.
Jsou fakt výborný.
@Meliora píše:
Takže po telefonu v rychlosti asi takhle:
Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Nejprve sušit 5 hodin při 40°C, pak na 5 hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Pak dosušit při 65 °C asi 3hodiny. Pokud máš troubu s ventilátorem (horkovzduch) tak ho nechat zapnutý, pokud ne tak musíš mít pootevřená dvířka kvůli odvodu vlhkého vzduchu. Švestka by měla po usušení být pružná a vláčná ale nesmí uvolňovat šťávu.
Jsou fakt výborný.
Tak tomu říkám obřad ![]()
@levmah28 Taky jich máma ročně usuší 20-30kilo, tak to má vymakaný ![]()
@Meliora Moc děkuju bylo to vystižné
…mám el. troubu i s odsáváním páry, takže asi to je ten ventilátor
Tak a jdu na to…pak dám vědět jak to dopadlo…
Já chci letos zkusit sušičku ovoce. To považuju za ideální. JInak odvětrávaná trouba, tu nemám.
Naše babičky do dělaly nad roztopenou pecí na sítech.
Ahoj holky, vyplatí se sušit švestky v troubě nebo je lepší najít nějakou sušárnu ovoce a zavézt švestky tam?
Ahoj holky, nevíte jestli se dají usušit i ryngle? A je postup stejný jako u švestek?
Ahoj pro všechny co chtějí sušit, je ideální sušička ovoce a zeleniny. Dá se usušit cokoliv a cena sušiček není tak hrozná. Pro toho kdo chce sušit je to dobrá investice. Dá se nastavit čas sušení a potom se nemusíte nějak moc starat o to co se děje. Výsledek je velmi dobrý.
@Nepos jj musím souhlasit, já se bez sušičky už ani neobejdu, na podzim houby, křížaly, v létě meruňky, švestky .. ![]()