Sušení švestek

  • Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
449
1.9.12 11:49

sušení švestek

Ahoj všichni potřebuji radu jak na sušení švestek…nevím zda-li sušit v troubě a nebo je jen nechat rozložené na stole… :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3665
1.9.12 11:54

Náš děda vždy švestky sušil v troubě na takovych jakoby sitech, ta trouba byla v kamnech a topilo se tam vzdy par hodin denne kvuli vareni a susil to nekolik dni. Jen tak na vzduchu bych se bala, ze to chytne plisen.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
880
1.9.12 11:58

Mamka suší v troubě, podrobnosti nevím, ale snad zjistím. Vždycky jsou výborný.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4958
1.9.12 12:03

Na vzduch ne jsou hodně masitý a dřív by zplesnivěly než uschly. Já sušila minulý týden, nakrájet na půlky či čtvrtky dle velikosti, rozložit na plech na peč. papír plechy do trouby na horký vzduch na 50°C a s pootevřenými dvířky. Dělala jsem déle jak 48h v tahu

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
880
1.9.12 12:09

Takže po telefonu v rychlosti asi takhle:
Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Nejprve sušit 5 hodin při 40°C, pak na 5 hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Pak dosušit při 65 °C asi 3hodiny. Pokud máš troubu s ventilátorem (horkovzduch) tak ho nechat zapnutý, pokud ne tak musíš mít pootevřená dvířka kvůli odvodu vlhkého vzduchu. Švestka by měla po usušení být pružná a vláčná ale nesmí uvolňovat šťávu.
Jsou fakt výborný.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5misa6
1.9.12 12:42
@Meliora píše:
Takže po telefonu v rychlosti asi takhle:
Omyté švestky (buď s peckou nebo bez, místo švestky je možný dát oloupanou mandli) narovnat na plech vyložený pečícím papírem. Nejprve sušit 5 hodin při 40°C, pak na 5 hodin přerušit (nechat v troubě). Potom 12hodin sušit při 70°C a opět na 5hodin přerušit. Pak dosušit při 65 °C asi 3hodiny. Pokud máš troubu s ventilátorem (horkovzduch) tak ho nechat zapnutý, pokud ne tak musíš mít pootevřená dvířka kvůli odvodu vlhkého vzduchu. Švestka by měla po usušení být pružná a vláčná ale nesmí uvolňovat šťávu.
Jsou fakt výborný.

Tak tomu říkám obřad :mrgreen:

  • Citovat
  • Nahlásit
880
1.9.12 12:45

@levmah28 Taky jich máma ročně usuší 20-30kilo, tak to má vymakaný :D

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
449
1.9.12 12:56

@Meliora Moc děkuju bylo to vystižné :hug:…mám el. troubu i s odsáváním páry, takže asi to je ten ventilátor :) Tak a jdu na to…pak dám vědět jak to dopadlo…

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
4266
1.9.12 13:57

Já chci letos zkusit sušičku ovoce. To považuju za ideální. JInak odvětrávaná trouba, tu nemám.
Naše babičky do dělaly nad roztopenou pecí na sítech.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
189
15.9.15 12:25

Ahoj holky, vyplatí se sušit švestky v troubě nebo je lepší najít nějakou sušárnu ovoce a zavézt švestky tam?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1073
22.7.18 20:33

Sušení rynglí

Ahoj holky, nevíte jestli se dají usušit i ryngle? A je postup stejný jako u švestek?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
1
30.8.18 11:22

Sušení ovoce a zeleniny

Ahoj pro všechny co chtějí sušit, je ideální sušička ovoce a zeleniny. Dá se usušit cokoliv a cena sušiček není tak hrozná. Pro toho kdo chce sušit je to dobrá investice. Dá se nastavit čas sušení a potom se nemusíte nějak moc starat o to co se děje. Výsledek je velmi dobrý.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
16030
31.8.18 15:47

@Nepos jj musím souhlasit, já se bez sušičky už ani neobejdu, na podzim houby, křížaly, v létě meruňky, švestky .. :palec:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat